"צוות השלום בראשותו שינה את פני האזור כולו". ג'ייסון גרינבלט
"צוות השלום בראשותו שינה את פני האזור כולו". ג'ייסון גרינבלטצילום: פלאש 90

במערכת המדינית בישראל, כמו גם לא מעט גורמים בכירים בוושינגטון, קיבלו בתדהמה את הודעתו של השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, על פרישתו. גרינבלט עבד על חפיפת מחליפים במשך כמה חודשים, אבל לא גילה לבני שיחו שהוא מעוניין לעזוב את צוות השלום ולחזור לחייו הקודמים כעורך דין מצליח ובעיקר לרעייתו ולששת ילדיו, שחלקם לומדים בישיבות ובמדרשות בישראל.

גורם בכיר בממשל האמריקני סיפר שהשליח המיוחד ביקש להשתחרר מתפקידו כבר בשנה שעברה. "ג'ייסון קיבל החלטה שהוא מעוניין לעזוב את התפקיד כדי לשוב לניו ג'רזי, ולהקדיש יותר זמן למשפחתו", מספר הגורם. "עם הצטרפותו הוא התכוון לסייע לממשל במשך שנתיים כדי להעמיק אל תוך הסכסוך הישראלי-פלשתיני, לנסח חזון שינסה לפתור אותו ולפתח יחסים בריאים בין ישראל למדינות המזרח התיכון".

העז לחשוב מחוץ לקופסה

מתברר שכבר לקראת סוף 2018 החלו הדיונים כיצד תתבצע עזיבתו של גרינבלט מבלי לפגוע בתוכנית המאה. אבי ברקוביץ', יועצו של ג'ארד קושנר, הוכנס לעומק התוכניות והמגעים. עם זאת, בשל חוסר ניסיונו, צורף לצוות גם דיפלומט משמעותי יותר, השליח המיוחד לאיראן בריאן הוק.

מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל, מעריך כי עזיבתו של גרינבלט לא משנה דבר בתהליך שהחל. "אני מעריך שהכול יימשך בדיוק כפי שתוכנן עד כה. אומנם תמיד יש אפשרות שיהיו שינויים ברגע האחרון – אבל זה לא נוגע לחילופי התפקידים בצוות השלום". עם זאת, הוא מודה שגרינבלט היה האיש הנכון במקום הנכון. "הצוות בראשותו עשה דברים ששינו את פני האזור כולו. שנים ארוכות הייתה חשיבה מאוד מצומצמת בהקשר לסכסוך והמנטרה הייתה 'שתי מדינות לשני עמים'. גרינבלט העז לחשוב מחוץ לקופסה, הנשיא טראמפ וסגנו פנס אימצו את הגישה וביחד הובילו לשינוי המצב בכל המזרח התיכון. בחריין, עומאן ואפילו סעודיה מדברות על שיתוף פעולה עם ישראל נגד האיום האיראני ועל בניית תוכנית לתמיכה בשלום. זה לא ייאמן. מה שקרה כאן היה על גבול הניסים".

צריך לציין שגרינבלט, לאורך התקופה, היה הקו היציב של הצוות. הוא חשב שצריך לתת הזדמנות לפלשתינים כשקושנר חשב הפוך. כשיועצו וחתנו של הנשיא התרכך מעט, ובעוד הפלשתינים מפנים עורף לאמריקנים, גרינבלט הפך לאחד המבקרים הקולניים ביותר של חמאס בעזה, והתכתש פומבית בחשבון הטוויטר שלו עם ההנהגה הפלשתינית בטענה שהיא מונעת מהפלשתינים לחיות בשלום ובביטחון. מיותר לומר, כמובן, שביקורת על ישראל לא נשמעה מצידו של השליח המיוחד. להפך, היא זכתה לשבחים על נכונותה ועל שיתוף הפעולה.

שמואל רוזנר, מומחה לארצות הברית, חולק על מארק צל, וחושב שהצעד של גרינבלט יכול ללמד הרבה מאוד על מצבה ואולי גם על עתידה של תוכנית המאה שמגבש ממשל טראמפ. "העזיבה של גרינבלט משמעותית, כי צוות השלום היה מאוד מצומצם והיו מעט שיתופי סוד ליצירת תוכנית השלום", הוא אומר. "מכיוון שגרינבלט הוא אחד השותפים הבודדים, זה דבר משמעותי. בנוסף לכך, זה אולי איתות על סיכויי ההצלחה של תוכנית השלום. לו גרינבלט היה חושב שבעוד כמה חודשים הוא יהיה מועמד לפרס נובל לשלום בזכות התוכנית, הוא היה מחזיק עוד קצת".

המשמעות היא שגרינבלט פשוט הבין שאולי יש תוכנית, אבל אין הרבה סיכויים לממשה?

"העובדה שגרינבלט החליט לעזוב עכשיו, מעידה על כך שהוא מבין שתפקידו של צוות השלום התמצה בכתיבת התוכנית, והסיכוי לקדם אותה לאורך זמן ולהפוך אותה למשמעותית הוא כנראה לא כל כך גדול".

המצב הנוכחי יעכב את פרסום תוכנית השלום האמריקנית המדוברת?

"התוכנית כנראה תתפרסם. העיתוי, במידה רבה, ייגזר מהצרכים ומהשיקולים הפוליטיים של ראש הממשלה נתניהו, ויכול להיות גם במקביל למהלך שהאמריקנים עושים מול איראן וסך של חבילה שהם מנסים לייצר. מכיוון שאנחנו יודעים שהתוכנית הזאת כנראה לא תוביל לשלום, כי הפלשתינים דחו אותה עוד בטרם הוגשה, צריך לקחת בעירבון מוגבל את חשיבותה, שהיא בעיקר פוליטית. ייתכן שהיא תסייע לראש הממשלה נתניהו לצרף את בני גנץ לממשלה שלו. לא הייתי מתייחס לאירוע הזה כאל משהו דרמטי, לא בזירה הישראלית ולא בזירה הבינלאומית".

"לא הביאו קיסינג'ר חדש"

אחרי העיסוק בזה שהולך, חשוב להקדיש זמן גם לזה שבא. אבי ברקוביץ', מצד אחד בוגר בית הספר למשפטים באוניברסיטת הרווארד ומצד שני בוגר ישיבת קול תורה, מועסק אצל ג'ארד קושנר בתפקידים שונים כבר יותר משבע שנים.

מי שאמור להחליף את גרינבלט נכנס לנעליים גדולות, ללא ספק, אבל כבר ברור שהוא לא ימלא את כל התפקיד לפי התוכן שיצק לתוכו קודמו בתפקיד. כאמור, השליח המיוחד לאיראן צורף לצוות כגורם משפיע. על פי דיווחים אמריקניים, ייתכן שברקוביץ' אפילו לא יזכה לתואר השליח המיוחד למזרח התיכון, וימשיך להיות מוגדר כעוזר בכיר ליועצו של הנשיא.

ג'ייסון גרינבלט אמר שברקוביץ' יכול למלא היטב את התפקיד. "אני חושב שהוא כשיר לעשות את מה שמצופה ממנו – וזו פשוט המשכיות של הקו שנקטנו עד עכשיו. הוא פיתח מערכת יחסים די טובה עם שגרירים ודיפלומטים במזרח התיכון. הוא שוחח איתם הרבה בגלל התפקיד שלו עם ג'ארד, וכשראיתי את האינטראקציה בינו לבין דיפלומטים היא תמיד הייתה חיובית ומועילה".

הדברים הללו ממש לא מרשימים אנשים שעסקו בעבר בתהליך השלום. השגריר האמריקני לשעבר בישראל מרטין אינדיק, מי שבעצמו ניסה בשליחות אמריקנית לתווך בין ישראל והפלשתינים, אומר כי הפרישה של גרינבלט היא "צעד לאחור".

גורם בכיר בממשל אומר ל'בשבע' כי ברקוביץ' נתפס כאיש של עבודה קשה, אבל לא כמישהו שמספיק מוסמך להתוות מדיניות, כפי שראו בגרינבלט. "ג'ייסון גרינבלט היה בעצם לב ליבו של צוות השלום. הוא הסתובב לאורך השנתיים האחרונות במזרח התיכון, קשר קשרים, חיבר קצוות בזכות ההיכרות האישית והטיפול האינטנסיבי".

מארק צל מסכים שברקוביץ' הובא כדי להמשיך מהלך ולא ליזום מהלכים. "שוחחתי עם ברקוביץ' פעם או פעמיים. הוא איש צעיר ומאוד מוכשר, ואני מתאר לעצמי שהוא לא יסטה מהמדיניות של הבית הלבן ושל הנשיא טראמפ, שנוסחה יחד עם ג'ארד קושנר וג'ייסון גרינבלט".

שמואל רוזנר מחזק את הגישה הזאת. "הוא מחליק לתפקיד שבאיזשהו אופן מתאים לו, כי הוא מכיר את החומר ואת האנשים - הוא בוטח בהם והם בוטחים בו. מצד שני, מדובר באדם צעיר שאין לו מעמד בינלאומי. לא הביאו לתפקיד הזה הנרי קיסינג'ר חדש כדי להשכין שלום במזרח התיכון. זה מעיד על משמעותה של התוכנית ועל כוחה ויכולתה לשנות את המציאות. בסופו של דבר זה מהלך בקנה מידה די קטן, שמדברים עליו הרבה".

ברקוביץ' מודע לגבולות הגזרה שלו?

"אנחנו יודעים עליו מעט. אנשים שמסתובבים בחוגים הללו בוושינגטון קצת מכירים אותו - אבל בעיקר כעוזר הצעיר של קושנר. הוא טרם צבר לעצמו מעמד של מעצב מדיניות, או של מישהו שעמדותיו יכריעו משא ומתן לכאן או לכאן. זה אדם שנשלף כדי למלא משבצת ולא כדי לעשות מהפיכה בתהליך השלום".

גרינבלט עדיין לא בורח לשום מקום. עד סוף 2019 הוא ימשיך ללוות את צוות השלום של טראמפ, אבל לא באופן אינטנסיבי כפי שהיה עד כה, כשהיה יוצא ביום ראשון השכם בבוקר מביתו בניו ג'רזי לוושינגטון או למזרח התיכון, וחוזר במקרה הטוב זמן קצר לפני כניסתה של השבת.

בישראל עדיין לא יודעים בוודאות כיצד לפרש את המהלך הזה. מצד אחד, אנשיו של טראמפ רומזים שתוכנית המאה תתפרסם מיד לאחר הבחירות. מנגד, מצב של חילופי שלטון עלול לשנות את כל התמונה מבחינת האמריקנים, שבונים על כך שנתניהו יישב ליד ההגאים.

אגב, גם בחירת נתניהו לא מבטיחה פרסום של התוכנית מיד לכשתוקם ממשלה. ברגע שגרינבלט נוכח-נפקד, התוכנית עלולה לעבור שינויים שלא בטוח שיהיו מקובלים על רוב הציבור הישראלי. התוכנית, שראשי פרקים שלה כבר הוצגו לגורמים ישראליים, נראתה כמשהו שהציבור בישראל יוכל לקבל, גם אם יידרשו בה פשרות מינוריות יחסית. כעת, מעריכים בירושלים, ייתכנו גם שינויים לרעה. כך או כך, מרבית המומחים האמריקניים מעריכים כי התכנית, טובה ככל שתהיה, היא לא זו שתצליח להביא את ישראל והפלשתינים, בוודאי לא בטווח הזמן הנראה לעין, לשולחן המשא ומתן.