.
עם הרב שלמה כובש, הרב הראשי של 'עמיך', איגוד הקהילות היהודיות בהונגריה, שוחחנו ביומן ערוץ 7 על אירוע מיוחד שהתקיים אתמול על גדת הדנובה, וליתר דיוק סמוך לאנדרטת הנעליים המפורסמת המציינת את המקום בו נורו והושלכו לנהר מאות יהודים. שני ספרי תורה נכתבו במקום.
"היה אירוע היסטורי ומרגש במיוחד. כמה מאות אנשים עמדו על גדת הנהר בטקס סיום כתיבת ספרי תורה והכנסתם לשני בתי חב"ד שפתחנו בבודפשט ביום אחד. לא היה יום כזה מאז השואה בהונגריה".
שני בתי חב"ד נפתחו, האחד בעיירת האמנים סנטאנדרה והשני ברובע ה13 מול האי מרגיט. זאת כאשר בית הכנסת ברובע ה-13 מתוכנן להיות המרכז היהודי הגדול באירופה.
"סבתא שלי הייתה אומרת שעבורה נהר הדנובה הוא לא כחול אלא אדום", אומר הרב כורש הרואה באירוע כתיבת ספרי התורה ופתיחת בתי חב"ד עדות למהפך הדרמטי שחל במקום. "רצחו כאן אלפי יהודים לתוך הנהר. הוכחנו שנצח ישראל לא ישקר".
"הרב שמחה וייס הגיע מטעם הרבנות הראשית וציטט את סיפור האותיות הפורחות באוויר, שאפשר להרוג את הגוף שלנו אבל הנשמה היהודית קימת לעד. הייתה התרגשות גדולה של ניצולי שואה, ילדים ונכדים של ניצולים, שראו איך אנחנו מוכיחים שהיהדות היא לא רק עבר אלא הווה ועתיד. הלכנו עם ספרי התורה בריקודים לאורך רחובות העיר ואנשים הצטרפו אלינו".
מוסיף הרב כורש ומספר כי "מטעם ממשלת הונגריה היו שני אורחים מיוחדים, סגן ראש הממשלה שהוא ידיד הקהילה היהודית, וסגן שר הכלכלה שהוא עצמו ניצול שואה יהודי ועבורו זה היה אירוע מרגש מיוחד גם כמייצג ממשלת הונגריה וגם כחלק מעשיית ההיסטוריה".
על מצבה הכללי של קהילת היהודים בהונגריה מספר הרב כורש: "אנחנו בתקופה מאוד מיוחדת בהונגריה. זו אחת המדינות היחידות באירופה שבה להיות יהודי זה לא אירוע ביטחוני, מקבלים את מלוא הכבוד וההערכה לאירועים יהודיים. יש אמנם אנטישמים, אבל לאורך כל השנה שעברה היו 34 תקריות אנטישמיות שהסתכמו במילים, בעוד במדינות אחרות מדובר במאות ואלפים".
"יש תמיכה גדולה של הממשלה לקיום החיים היהודיים, ועכשיו העבודה מוטלת עלינו להשיב את הקשר של היהודים לשורשים ולדת". עוד הוא מוסיף ומעיר כי "לפני כמה שבועות פורסם שהונגריה היא המדינה שבה יש הכי הרבה תושבים עם גנים יהודים. יש מאה אלף יהודים בהונגריה, ורבים מהם לא יודעים על כך כי אחרי השואה החליטו שלא לדבר על זה. אני עצמי מגיע ממשפחה יהודית הונגרית. ההורים שלי לא ידעו שהם יהודים עד גיל העשרה".
"מי שביקר בהונגריה לפני עשרים שנה לא מתאר את החיים היהודיים כעת. יש מסעדות כשרות, בתי כנסת, בתי ספר, תיכון יהודי, אוניברסיטה יהודית ועוד. השאיפה היא להקים בכל רובע בבודפשט בית כנסת ובית חב"ד".