
יושב ראש "האיחוד הלאומי", שר התחבורה בצלאל סמוטריץ', השווה היום (שלישי) בגלי צה"ל בין המתפרעים ביצהר ליוצאי אתיופיה שהתפרעו ברחובות לפני כשלושה חודשים.
"כפי שעימותי יוצאי אתיופיה עם המשטרה לא היו טרור, גם זה לא טרור. זו מחאה אזרחית חמורה ולא חוקית", אמר סמוטריץ' על תקיפת החיילים ביצהר.
השר סמוטריץ' הסביר את דבריו. "יש שם מציאות מורכבת מאוד. כמובן, בפתח הדברים צריך לומר שאף מורכבות לא מצדיקה אלימות כלפי חיילים או כלפי שוטרים, בטח לא תמונות קשות ומטלטלות כפי שראינו. אני לא מסוגל לראות אחים שלי, חברים שלי מסתובבים ככה רעולי פנים כמו הגרועים שבאויביה של מדינת ישראל ומיידים אבנים על חיילים ושוטרים, זה דבר נורא ואיום ואני חושב שמקצה לקצה מתנערים ממנו", אמר.
הוא הוסיף, "היישוב יצהר דרש מאותם צעירים לעזוב את היישוב, ויחד עם זה צריך לדעת שיש מציאות מאוד מאוד מורכבת שם. יש מערכת משפט שנוקטת מדיניות של איפה ואיפה, ומיישרת אוטומטית קו עם כל הטענות של הערבים כאשר יש סכסוכי קרקע במרחב הזה. יש אכיפה מאוד מאוד בררנית, מפלה, עם המון ענישה קולקטיבית של המשטרה במרחב הזה. המון המון תחושות יוצרות מצוקה ויוצרות כעס ואנטי אצל המתיישבים".
שר התחבורה סירב לייחס לתקיפת החיילים אופי של פעילות טרור. "אין שום משוואה בין אויב שרוצה להשמיד את מדינת ישראל לבין עבריינים אצלנו בתוך הציבור. יש סוגים שונים של עבריינות בחברה הדמוקרטית, יש משפחות פשע מאורגן ויש סוחרי סמים ויש אנסים ורוצחים, ויש גם עבריינים כאלה שזורקים אבנים על שוטרים וצריך לטפל בזה".
לדבריו, "זה לא טרור כפי שכאשר היו עימותים קשים בין העולים מאתיופיה לבין המשטרה, שכללו הפיכה של ניידות והצתה וזריקת אבנים ובקבוקי זכוכית, אף אחד לא קרא לזה טרור. זאת מחאה אזרחית שהיא חמורה והיא לא חוקית וצריך לטפל בה בחומרה".
"צריך כמובן גם לדעת את שורשיה, בדיוק כפי שבמחאה של העדה האתיופית צריך היה לטפל בצורה חמורה מאוד בהפרות חוק ויחד עם זה, לכולם היה ברור שצריך לטפל בשורש, בקיפוח, באפליה, בקשיי הקליטה של האוכלוסייה הנהדרת הזאת במדינת ישראל. כך גם לגבי מה שקורה היום עם תושבי יצהר", אמר.
ח"כ תמר זנדברג תקפה בתגובה את השר בצלאל סמוטריץ' על דבריו, "לא נפלתי מהכיסא כשנציג הזרוע המדינית של נוער הגבעות מתייחס בסלחנות לאלימות שלהם בשטחים.
האלימות הזו היא מפירות הבאושים של הכיבוש שסמוטריץ וחבריו מתעקשים לתחזק, ולכן הלשון הכפולה בכל מה שנוגע למערב הפרוע שהם מסתירים בשטחים. ההשוואה למחאת יוצאי אתיופיה היא חצופה ומופרכת", כתבה זנדברג בטוויטר.