הפגנה באיראן
הפגנה באיראןצילום: רויטרס

במהלך המחאה האחרונה שדוכאה באיראן, נרצחו בידי משמרות המהפכה ומיליציית הבאסיג' לא פחות מ-1500 מפגינים - כך לפי תחקיר של סוכנות הידיעות 'רויטרס'.

בסוכנות מדגישים כי הדיווח מתבסס על ראיונות שנערכו עם שלושה גורמים ממעגל המקורבים של המנהיג העליון עלי חמינאי, ועם בעלי תפקידים שונים באיראן.

על פי הדיווח, מספר ההרוגים במחאה האחרונה הגיע ל־ 1,500 בעוד העדכון האחרון של ארגון זכויות האדם 'אמנסטי' מדווח על 304 הרוגים בלבד.

יש לציין כי מזכיר המדינה האמריקאי, מייק פומופאו, טען ימים אחדים לאחר דיכוי המחאה האיראנית, כי לפי מידע שיש בידיו ושהגיע מאזרחים איראניים רבים שפנו לארה"ב בדרכים שונות, מספר ההרוגים במחאה הגיע ליותר מאלף.

עוד נמסר בדיווח של 'רויטרס', כי המידע אודות ההרוגים מקורו ברשויות הבריאות של איראן, וכן בהצלבת נתונים עם חדרי המתים ועם דו"חות של מפקדי משמרות המהפכה.

מקורביו של חמינאי ציינו כי המנהיג העליון של איראן רתח מזעם כשנחשף לתצלומים של מפגינים השורפים את תמונותיו, וקוראים קריאות למותו. כמו כן זעם חמינאי על כך שמפגינים השחיתו את פסלו של מייסד הרפובליקה האסלאמית והמנהיג העליון הראשון שלה, רוחללה חומייני.

באותה העת זימן חמינאי פגישת חירום מיידית בנוכחות כל בכירי המשטר, ובכללם מפקדי משמרות המהפכה, הצבא, המשטרה, והנשיא חסן רוחאני.

חמינאי ערך דיון קצר במהלכו הסכימו כל הנוכחים כי מטרתם של המפגינים היא להפיל את הרפובליקה האסלאמית, ולמחות את כל ההשפעה שלה.

בעקבות כך הורה חמינאי לממונים על כל זרועות אכיפת החוק, לצאת לפעולה נחושה ולסיים באופן מיידי את המחאה: "הוא הורה להם לדאוג להחזיר את המפגינים לבתים, ולעשות לשם כך את כל מה שיידרש, כולל ירי של אש חיה".

עוד אומרים מקורביו של חמיאני, כי "הוא אינו חייב דבר לאיש. הוא מציית רק לחוקי האסלאם, ולכן הוא היה מאוד נוקשה ומאוד חד בכל הקשור לדיכוי המחאה". לדבריהם, חמינאי הבהיר לכל הנוכחים בפגישת החירום, כי אם המחאה לא תדוכא באופן מיידי, הוא יראה בהם אחראים ישירים להתפרצותה ולהתנהלותה הפרועה, ובהתאם לכך הוא גם ינקוט בצעדים אישיים נגדם.

ההוראה התפשטה במהירות בקרב כל מושלי המחוזות, מפקדי תחנות המשטרה המחוזיות והעירוניות, ובתוך זמן קצר שינתה פעולת הדיכוי את פניה והפכה אגרסיבית הרבה יותר, מה שאכן הוביל למרחץ הדמים הגדול, עליו מדווחת 'רויטרס' בתחקיר האמור.