האלוף במילואים בריק
האלוף במילואים בריקצילום: שריה דיאמנט

נציב קבילות החיילים לשעבר, האלוף במיל' יצחק בריק, הגיב ברשת ב' על ממצאי ועדת נומה לבדיקת זיוף נתוני גיוס החרדים.

בריק הסביר: "זה סימפטום של תרבות. אם זה קורה פה, זה קורה גם במקומות אחרים בצה"ל.

''לאורך שבע שנים הציגו נתונים של יותר מ-2,000 כשהיו רק 1,700. ראש אכ"א צריך לסיים את תפקידו ומיד", קבע בריק.

הרבנית מלכה פיוטרקובסקי

יהודה משי זהב, שהשתתף בוועדת נומה לבדיקת נתוני גיוס החרדים, אמר לגלי צה''ל כי לא נמצא אף קצין שנתן הוראה לזייף נתונים.

"הגולם קם על יוצרו. נכנסו למערבולת שצריך להראות עלייה. הפכנו כל אבן ולא הצלחנו להגיע למישהו שנתן הוראה לזייף - אין דבר כזה", אמר משי זהב. הוא תקף: "כל המערכת שיחקה בנדמה לי כדי להוכיח שהחרדים מתגייסים - ונכשלה".

ח"כ עופר שלח (כחול לבן) אמר כי דו"ח רוני נומה על הנתונים המסולפים שהציג צה"ל בעניין גיוס החרדים הוא מקיף, מעמיק ומטלטל, כלשונו. ''עיקרו אינו גיוס החרדים, אלא תרבות ארגונית בעייתית שהתגלתה לאחרונה גם בפרשות אחרות. צבא שבו יש טיוח ושקר ורשלנות לא ינצח במלחמה''.

מוטי אלמוז
מוטי אלמוזצילום: Flash90

מוקדם יותר פורסמו ממצאי צוות הבדיקה בראשות אלוף (מיל') רוני נומה בנושא נתוני גיוס החרדים לצה"ל.

כזכור, נומה מונה לפני כחודשיים וחצי על ידי הרמטכ"ל לעמוד בראש צוות בדיקה חיצוני, לאור פערים שהתגלו באגף כוח האדם, באשר להיקף החרדים המתגייסים לצה"ל בשנים האחרונות.

בצוות הבדיקה לקחו חלק גם הגברת מלכה פיוטרקובסקי, יהודה משי זהב ותא"ל (מיל') רמי בן אפרים. הצוות בדק, באופן יסודי ומעמיק, את תהליך האיסוף ואופן החישוב והדיווח, של נתוני הגיוס של החרדים בשנים 2018-2011 וכן את דרכי הבקרה והמעקב אחר נתונים אלה.

הדו''ח המסכם של ועדת הבדיקה

ממצאי צוות הבדיקה בנוגע להליך הספירה והדיווח של הנתונים עולה בין היתר כי מספר המתגייסים החרדים לצה"ל בשנים 2018-2014 אינו עומד ביעדי הגיוס.

עוד נמצא נמצא כי ספירת הנתונים נערכה על ידי הגורמים המקצועיים באגף כוח האדם בפרשנות מרחיבה, שחרגה מהגדרות החוק, באופן מודע, מכוון ושיטתי. בנוסף, נמצאו אי דיוקים ושגיאות מקצועיות, שנבעו מרשלנות מקצועית חמורה.

הצוות קבע כי האחריות הכוללת לכשלים בספירה ובדיווח הנתונים מוטלת על הגורמים השונים באגף כוח האדם – הכשל המקצועי ממוקד במדור שילוב חרדים (שהפך בהמשך למנהלת החרדים), והכשל הפיקודי ברמות הבכירות, אשר גילו קשב נמוך ובקרה לא מספקת.

עם זאת, לא נמצא שניתנו הנחיות ישירות ממפקדים בכירים (סגן-אלוף ומעלה) להטיית נתונים או למסירת דיווחי שקר, על מנת לעמוד בנתוני הגיוס. כמו כן, לא נמצא לחץ פוליטי או מניע כספי, שהשפיעו על תהליך הספירה והדיווח.

הצוות המליץ על שורת המלצות ביחס לתהליכי הספירה והדיווח, לרבות הקמת מנגנון ספירה חדש, יצירת מאגר נתונים דיגיטלי אחוד וחיזוק תהליכי הבקרה והמעקב. הרמטכ"ל אימץ את כלל המלצות הצוות הנוגעות לצה"ל, והורה על יישומן באופן מיידי.

בנוסף, הצוות הציג המלצות מערכתיות בנושא מדיניות, לרבות הגדרת "חרדי" בחוק והצורך לגיבוש אסטרטגיה לאומית-חברתית, הנוגעת לגיוס חרדים לצה"ל. המלצות אלו יועברו לגורמים הרלוונטיים וידונו על ידם.

הרמטכ"ל החליט על שורה של מסקנות אישיות:

ראש אגף כוח האדם בצה"ל, אלוף מוטי אלמוז, יינזף פיקודית בשל אחריותו הפיקודית הכוללת לליקויים המקצועיים.

ראש חטיבת כוח האדם הקודם, קצין בדרגת תת-אלוף הנמצא בחופשת פרישה, יינזף פיקודית בשל אחריותו הכוללת והיעדר חניכה ובקרה פרטניים למעשי פקודיו.

ראש ענף תכנון כוח אדם הקודם, קצין בדרגת אל"מ, יינזף פיקודית וקידומו יעוכב בשנה נוספת מעבר לפרק הזמן המוגדר במדיניות כוח האדם של צה"ל. כל זאת בשל אחריותו הפיקודית הישירה על מדור חרדים והיעדר חניכה ובקרה לנושא, חרף רגישותו ו"נורות האזהרה", שנדלקו ביחס לפערים אפשריים.

בנוגע לראש מדור חרדים לשעבר (רב-סרן בדימוס), נמצא כי הממצאים מצדיקים צעדים פיקודיים משמעותיים בשל אחריותו הישירה, אך בשל היותו משוחרר מצה"ל ופטור משירות מילואים, לא ניתן לנקוט צעדים כלפיו.

היועצת משפטית לחטיבת כוח האדם, קצינה בדרגת רב-סרן, תזומן לשיחה פיקודית כיוון שלא פעלה לוודא כי פסיקת בג"ץ משנת 2017 מוכרת למפקדים ומיושמת הלכה למעשה.