ארגון 'לוקחים אחריות' נכנס גם הוא לוואקום שבו נמצאים רבים מבני הנוער השוהים בבתים ומעלה לרשת סדנאות קבוצתיות בתחומים שונים. איתי שאוליאן, ממובילי המיזם, מספר על המהלך וההיענות לו.

"הקורונה גרמה לשיתוק כללי בכל מה שקשור לחיי התרבות המשמעות והערך וגם לחיים החברתיים שלנו כנוער וכקהילות. אנשים נשארים בבית ובני הנוער המשועממים מול הסמארטפונים. חיפשנו את הדרך למלא את החלל הזה".

"בשנה האחרונה הגענו בארגון לעשרות מוסדות קהילות ובתי נוער והבאנו הרבה ערך, אבל במציאות הקיימת הערך הזה לא יכול להגיע לאף אחד". כדי להתגבר על המציאות הזו, מסביר שאוליאן, "אנחנו נותנים אפשרות לכל המרצים שיושבים בבית, כנראה לתקופה ארוכה, לבנות מערך שיאפשר מפגש בינם לבין הקהילות ובני הנוער, ולאפשר פגישות יחד בסדנאות וירטואליות".

"אם היום קהילה לא יכולה לקיים אירועי תרבות, היא יכולה להיפגש בחדר וירטואלי בפלטפורמות כמו 'זום', כשכולם רואים את כולם, יכולים לדבר ביניהם ולחזור ולהיפגש כאשר הכול מונחה סביב נושא מסוים כמו יצירה, זוגיות, אמונה, מחזאות, התמודדות עם פחדים ועוד, ואת זה עושים עם המנחים הטובים בארץ שאגב מצטרפים כל הזמן לסגל שלנו".

שאוליאן מדגיש כי במיזם חוזרים למעשה החום הקרבה והשיח שהקורונה לקחה מאיתנו. הפלטפורמה שהארגון בנה אינה התנדבותית שכן המטרה היא גם לאפשר למנחים ולמרצים להתפרנס בתקופה המורכבת הנוכחית, אם כי במחירים מוזלים בהרבה מהרגיל. "זה לא בהתנדבות אלא בהירתמות", מגדיר זאת שאוליאן.

"יש כאן ניסיון לממלא חלל של כל מי שצריך, הנוער צריך מענה וגם המרצים צריכים להביא את האמירה שלהם וההורים מחפשים משמעות. יש היום הרבה הודעות ווטסאפ על מה שאפשר לקרוא וללמוד, אבל ככל שהזמן עובר והקצף מתפזר מובן שצריך משהו מובנה ומוסדר עם תכנים מסודרים ועל זה אנחנו ב'לוקחים אחריות' לוקחים אחריות, לשימוש נכון במסכים כדי למלא את החסר שהקורונה גרמה לו".

ומה באשר לאיכות התכנים בסדנאות? האם פתיחת המיזם לא עשויה להוביל בני נוער ומבוגרים לסדנאות שתכניהן בעייתיים ביותר, כפי שמצוי ברשת באין מפריע. שאוליאן משיב: "מדובר בהיכרות רבת שנים שלנו עם המנחים והמרצים. כל תוכן שנכנס עובר בדיקה קפדנית שהוא אכן ערכי ומועיל. אנחנו משתדלים להביא תכנים מחזקים. בימים האלה לאנשים אין רצון לשמוע הפחדות אלא אמונה, תקווה, יצירתיות, משמעות, מימוש עצמי, קשר ונושאים שכאלה ולעשות זאת במעין 'מדורת שבט'. קראנו למיזם 'קומונה', ההיפך מהקורונה שמביאה קור. אנחנו רוצים לשבת יחד לדבר יחד על מה שבוער, לשבת סביב מדורת השבת, להעלות נושאים ורעיונות ולדון בהם".

החיבור למיזם נעשה "דרך דף הפייסבוק של 'לוקחים אחריות משנים מציאות ברשת', הפוסט הראשון הוא קישור לדף 'קומונה' ושם כל רשימת הסדנאות וסגל המרצים". ואם נראה לנו שהמיזם קצת דומה למעין אוניברסיטה חברתית, שאוליאן לא מתכחש לדימוי אבל מוצא הבדל משמעותי אחד, "באוניברסיטה מקבלים הרצאה ופחות מסתכלים אחד על השני. אנחנו מקפידים שהנושא יהיה סדנאי, שהמשתתפים רואים את כולם בווידאו בחדר הווירטואלי שאנחנו יוצרים. זו יותר שיחה משותפת מאשר אוניברסיטה".