
התחלה/ קבוצת יבנה. הבכורה מבין ארבע בנות בבית דתי לאומי. בגיל חמש וחצי עברה משפחתה לגוש עציון. "אמא בת לניצולי שואה ואבא עולה מאלג'יר. זה היה שילוב נדיר שיצר קבלה ואהבה של כל אדם".
אבא/ מיכה שרון, היום גר באפרת. בראשית דרכו היה איש חינוך, אך עבר לתחום העסקים. "איש של נתינה וחסד, לא פעם היה חוזר מבית הכנסת עם עשרה אנשים בלי הודעה מראש".
אמא/ זהבה שרון, אחות במקצועה. "אומנם אמא יצאה כבר לפנסיה, אך למרות הפרישה לא ויתרו עליה והיא חזרה לעבוד במחלקת הלב בעין כרם ובמרכז החירום באפרת".
דור שלישי/ היא נכדתה הראשונה של שרה טסלר, ניצולת שואה שעברה את אושוויץ והפכה לאשת עדות. "היא עברה ברחבי הארץ וסיפרה את סיפורה, שאותו היא חשפה כשאני נולדתי. באחת ההרצאות שלה ישבתי כילדה והיא הצביעה עליי ואמרה: 'פה יושבת הנקמה שלי'. בהתחלה לא הבנתי במה מדובר, אבל מאז התחדד לי הצורך בחיים של משמעות".
בית הילדים/ כילדה בקיבוץ הייתה ישנה בבית הילדים. "מאוד לא רציתי לישון בלי ההורים. לא אשכח איך בגיל שלוש וחצי הייתי עושה את עצמי ישנה ומחכה ששומר הלילה ילך הביתה, ואז רצה הביתה להורים. הם היו מחבקים ומנשקים אותי, אבל החזירו אותי לבית הילדים כי בבית לא היה מקום. כשגדלנו קצת למדנו ליהנות מזה ולשגע את השומר. אני מוכרחת לומר שאני עדיין מאוד אוהבת את הוריי".
"היא תהיה עורכת דין"/ בכיתות א'-ח' למדה בבית הספר האזורי בגוש עציון. "זו הייתה חוויה נהדרת. הייתי תלמידה טובה בצד הלימודי ושובבה בצד החברתי. המורים אמרו עליי שבעתיד אהיה עורכת דין, כי תמיד הייתי זו שמגינה על תלמידים מפני המורים או מפני תלמידים אחרים".
לא מתוך פמיניזם/ בתום שנות היסודי עברה ללמוד באולפנת נווה חנה בגוש עציון. "המגמה שעשיתי הייתה משפט עברי ברמת חמש יחידות. הגשתי עבודה על פקודה בלתי חוקית בעליל. ככה אולי סיפקתי את חלומם של רבים שאהיה עורכת דין. פרט לכך למדנו גמרא וזו הייתה חוויה מרתקת. לא מתוך הפמיניזם, אלא בגלל היכולת ללמוד ולהעמיק".
עולה על מדים/ בתום לימודי התיכון בחרה להתגייס לצה"ל ושירתה במחלקה לתרבות תורנית של הצבא. "הייתי מורה חיילת בכפר הנוער נווה עמיאל, שם למדו ילדי עולים ומשפחות רווחה. שירתנו לצד בנות שירות, במסלול בראשות הרב יוחנן פריד. זה היה מקום שאפשר ללבוש מדים ולחוש חלק מהכלל, אבל בסביבה דתית ולבוש צנוע, בהתאם לבנות דתיות".
סטודנטית לתורה/ עם השחרור מצה"ל החלה ללמוד באוניברסיטה העברית לימודי מקרא, מדעי המדינה ומדעי הרוח, ולצידם לימודי טוענת רבנית במסלול ייחודי של אור תורה. "אלו היו לימודים מאתגרים של סימנים מורכבים בחושן משפט ואבן העזר עם ראשונים ואחרונים".
החצי השני/ הרב ד"ר יוני גיאת, היום ראש מסלול להסבת אקדמאים במכללת אפרתה ומרצה לתושב"ע. "כשהתגייסתי הגיעה אליי חיילת שנה מעליי, ואמרה שיש לה מישהו להכיר לי ושהיא ממש רואה אותנו בגיל 70 גוזרים צ'ופרים לנכדים. הייתי אז חיילת צעירה והוא התחיל קורס קצינים אז זה לא היה רלוונטי, אבל אחרי שנתיים שהיא שגעה אותנו יום אחד הוא התקשר, והיום אנחנו כמעט גוזרים צ'ופרים לנכדים".
טוענת/ במשך ארבע שנים עבדה במכון 'יד לאישה' בסיוע לנשים עגונות ומסורבות גט. "עמלנו כדי להשיג להן גט מהבעלים. זו הייתה חוויה קשה מבחינה רגשית, אבל למדתי ממנה המון. היינו הנשים הראשונות שנכנסו לעולם המאוד גברי הזה".
חיה בסרט/ במהלך עבודתה כטוענת רבנית השתתפה בסרט 'מקודשת' על הקושי של נשים מסורבות גט. בהמשך הייתה שותפה ליצירת הסרט 'גט' העוסק בנושא זה. "אחרי הסרט השתתפתי בהמון פאנלים, וזכיתי להציף את הנושא הזה. בהתחלה הקרינו אותו לנשות דיינים בימי עיון של בתי הדין. אחרי שהנשים אמרו לבעליהן מה יש בסרט הם ראו אותו בעצמם".
רעיון לא מתאים/ ארבע שנים עבדה במכון 'יד לאישה' ועוד שנה כעצמאית בתחום המשפט, ולפתע הגיעה הצעה מפתיעה. "התקשרו אליי חברים וסיפרו לי שהרב שי פירון עוזב את ניהול אולפנית ישורון ומחפשים מחליף, ואיכשהו השם שלי עלה. אמרתי שזה לא נשמע מתאים, אבל בעלי התלהב ומצאתי את עצמי בראיונות אצל מפקחים שראו יתרון בהבאת דמות מחוץ לתחום".
ראש האולפנית/ "פתאום אני מוצאת את עצמי מנצחת על 1,600 תלמידות, 150 מורים, 20 עובדים וילדה אחת בת 31 שלא יודעת מה זה גמול בגרות ומערכת שעות, אבל מקבלת לידיה את ניהול הדבר הגדול הזה. הייתי צריכה הרבה ענווה וסבלנות וגם לדעת איך עושים פוליטיקות".
התלמידות ניצחו/ "היו גורמים שניסו לגרום לי לצאת מהתפקיד, אבל הבנות וההורים התעקשו שאשאר. במשך שמונה שנים עמלנו על שילוב בנות מרקעים שונים ובנינו תוכניות חינוך. זה היה מספק".
הנחת/ עמית, בן 21 נשוי ואב לילדה, חייל בשריון. רועי, בן 19, חייל בצנחנים. דניאל, בן 16, תלמיד ישיבת בני עקיבא סוסיא. דרור ואלעד תלמידי כיתות ח' וד' באורות עציון באפרת. שחר בת ארבע וחצי. "כששואלים אותה מה עשיתי כדי לקבל בת אחרי חמישה בנים אני עונה: גידלתי 1,600 בנות של אחרים".
סבתא/ לפני חודש נולדה נכדתה הראשונה. "זה קרה כחצי שנה אחרי שנפרדנו מסבתא שרה האהובה. זה מרגש ומדהים. אני מקווה שאצליח להיות בעצמי מה שסבתא שלי הייתה בשבילי".
תמיכה מהבית/ "במהלך שנות ניהול האולפנית לא נגעתי בשום דבר שקשור לבית, כמעט לא ראיתי את הילדים במהלך השבוע כי יצאתי לפני שהם קמו וחזרתי אחרי שהם הלכו לישון. אין תפקיד קשה יותר מניהול בית ספר. זה נמשך גם בחופשות ובשבתות, ובזכות הגיבוי מבעלי והילדים הצלחתי".
האתגר הבא/ בעקבות העומס שבניהול האולפנית החליטה לעבור הלאה. לפני כחמש שנים מונה הרב יונה גודמן לתפקיד ראש מחלקת החינוך של ישיבות בני עקיבא, וביקש שתגיע איתו כסגנית. "אנחנו עושים מדי יום עוד צעד קדימה בפיתוח נושאי חינוך ובניית תוכנית 'קהילה לומדת', ומתמודדים עם אתגרי הזהות והערכים של הציונות הדתית, שבלעדיהם שום דבר לא רלוונטי".
מועמדת לתפקיד/ לפני הבחירות הראשונות בסבב הפוליטי האחרון נקראה לריאיון בוועדת האיתור שחיפשה אישה לרשימת הבית היהודי. "הגעתי אחרי שנקראתי, אבל בסופו של דבר בחרו מישהי אחרת ואני המשכתי בעשיה החינוכית שלי".
חוסר יציבות/ בימים האחרונים, עם התפרצות נגיף הקורונה, היא מתמודדת עם השפעותיו על מערכת החינוך. "יש לנו חמ"ל שמטפל בנושא מול 70 בתי ספר. הגיוון בין המוסדות של הרשת הוא ענקי, וכל בית ספר לפי האופי שלו מתמודד עם האתגר שלו. יש מוסדות עם פנימייה ובלי פנימייה, אוכלוסייה כזאת או אחרת. אנחנו מדריכים את המורים איך לשמור על הקשר מרחוק. דווקא בימים של חוסר יציבות וחוסר שליטה צריך למצוא איך ליצור את היציבות והשליטה גם אם אנחנו לא ממש שם".
אם זה לא היה המסלול/ "אני כבר עכשיו במסלול שהוא 'אם זה לא היה המסלול', אבל כנראה הייתי בעבודה אחרת עם אנשים".
במגרש הביתי:
בוקר טוב/ "השכמה בין שש לשבע, תפילה ויציאה לדרך - או למשרדים או לביקורים בין המוסדות של הרשת".
פלייליסט/ "שירים ישראליים ישנים או מוזיקה חסידית, למרות שבעלי אומר שאי אפשר לשמוע כלום ברמקולים אצלי באוטו, אבל אין לי זמן ללכת לטפל בהם".
שבת שלום/ "משפחה. משפחה. משפחה. אף פעם לא ברור מראש מי יגיע כי יש לי שני חיילים, אבל תמיד יש שולחן ערוך עם דברי תורה. זמן למצוא ספר טוב ולקרוא בבת אחת מההתחלה עד הסוף וללמוד דף יומי".
דמות מופת/ "סבתא שרה טסלר ז"ל".
מפחיד אותי/ "מאז השינה בבית הילדים ועד היום מפחדת מחושך, וכן מפחדת מחוסר שליטה".
משאלה/ "בבית שלי – שכולם יהיו בריאים ויגדלו להיות אנשים טובים. לצינות הדתית – שתמשיך בעשייה מתוך חיבור ואחדות ולעם ישראל – שיהיה שלום".
כשאהיה גדולה/ "לפתח כישורי משחק וריקוד ולהמשיך לעשות טוב".
לתגובות: shilofr@gmail.com