ד"ר קנטור: הקורונה מעוררת לחיים את עלילות הדם'מרכז קנטור (הוידאו באנגלית)

ד"ר משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי האירופי, אמר היום כי כבר בחודשים הראשונים של שנת 2020, מאז שמגפת הקורונה פרצה ברחבי העולם, חלה עלייה בגילויי אנטישמיות הנוגעים להתפשטות המגפה ולמיתון הכלכלי שנגרם כתוצאה ממנה.

ד"ר קנטור אמר זאת במהלך פרסום הדו"ח השנתי על תקריות אנטישמיות בעולם לשנת 2019 (ותחילת 2020), על ידי מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף הקונגרס היהודי האירופי.

"מאז התפרצות נגיף קורונה ברחבי העולם, חלה עלייה משמעותית בהאשמות כי יהודים, כפרטים וכקבוצה, עומדים מאחורי התפשטות הנגיף או מרוויחים ממנו ישירות", אמר ד"ר קנטור. "ניתן לזהות בבירור, מהשפה ומהדימויים בהם נעשה שימוש, את חזרתן של עלילות הדם מימי הביניים, בהן הואשמו יהודים בהפצת מחלות, הרעלת בארות או בשליטה על כלכלות".

"למרבה הצער, ביטויים אלה של אנטישמיות ממשיכים את עלייתה העקבית של התופעה בשנים האחרונות, במיוחד ברשת, ברחוב ובחברה, בפוליטיקה ובתקשורת."

בין המפיצים תיאוריות קונספירציה ועלילות דם נגד יהודים ניתן למצוא פוליטיקאים מהימין הקיצוני באירופה ובארצות הברית, כמרים אולטרה-שמרניים בארה"ב, פעילי ימין קיצוני, אמנים ומנהיגים איראנים.

ד"ר קנטור הוסיף כי בנוסף למאמצים המושקים בהתמודדות עם בלימת התפשטות הנגיף ועם התוצאות הכלכליות של המשבר, על מנהיגי העולם להתייחס גם לעליית הפופוליזם והקיצוניות שעלולים לנבוע ממשבר זה. קנטור ציין דוגמאות המשבר הכלכלי של 2008 ושנות השפל הגדול, שהביאו לעליית הפשיזם והנאציזם.

"לצד הניסיון להשתלט על התפשטות הנגיף ולהפחתת ההשפעות של הירידה בפעילות הכלכלית, אסור לקהילה הבינלאומית להתעלם מהמשבר החברתי והפוליטי שכבר מתחיל להופיע", אמר ד"ר קנטור. "עם השימוש הגובר במדיה החברתית, במיוחד במקומות בהם מתקיים ריחוק חברתי, אנו עדים להפצתם ואימוצם של פתרונות קלים הכרוכים בתיאוריות קשר, עלילות שקריות ושנאה והמספקים תשובות פשטניות לחרדה הגוברת בקרב הציבור."

ככל שמספר המובטלים יתחיל לצאת משליטה, אנשים רבים יותר עשויים לחפש שעיר לעזאזל, שיסופק עבורם על ידי הוגי תיאוריות קונספירציה. על מנהיגנו לטפל בבעיית הקיצוניות והשנאה ההולכת וגוברת כבר עכשיו, ולהקדים את הטיפול בבעיה שכבר עומדת לפתחנו."

להלן נתונים בולטים מתוך דו"ח האנטישמיות השנתי:

  • בשנת 2019 חלה עלייה דרמטית של 18% באירועים אנטישמיים אלימים. עלייה זו מבטאת את המשך מגמת העלייה בתקיפות אנטישמיות בשנים האחרונות.
  • מספר התקריות האלימות החמורות ביותר שתועדו ברחבי העולם על ידי מרכז קנטור בשנת 2019 היה 456, לעומת 387 ב 2018.
  • מספר האנשים שהותקפו פיזית עלה גם הוא בשנת 2019, בכמעט 30 - עלייה של 22%,
  • מספר האיומים בסכנת חיים עלה ב 40 - עלייה של 47%,
  • מספר הנכסים הפרטיים שניזוקו עלה ב 25 - עלייה של 24%.
  • שבעה יהודים נרצחו בתקיפות אנטישמיות בשנת 2019.

לדו"ח המלא - לחצו כאן

"לא רק שהמספרים גדלו משמעותית, אלא שאנו עדים גם לגידול בתקיפות האלימות ביותר, מה שצריך להטריד מאוד מנהיגים ורשויות ברחבי העולם", אמר ד"ר משה קנטור.

"בגלל מגמות מדאיגות ומסוכנות אלו, הבאנו 50 מנהיגים מרחבי העולם לירושלים, בינואר, להשתתף בפורום השואה העולמי החמישי," ציין ד"ר קנטור, שהוא גם נשיא קרן פורום השואה העולמי, ויוזם האירוע ההיסטורי ביד ושם במלאת 75 שנה לשחרור אושוויץ. "הצלחנו להעלות לסדר היום העולמי את החשיבות של המאבק באנטישמיות. השלב הבא חייב להיות תוכנית פעולה בינלאומית מתואמת ומתוכננת."