
אנו היום בעיצומה של חגיגת חג עצמאותנו יום של שמחה קוממיות הוד והודיה.
אתמול יום הזיכרון, התייחדנו עם זכר חללי צה"ל מתוך כאב ושותפות עמוקה עם המשפחות שאבדו את יקיריהן למען הקמתה וקיומה של מדינת ישראל עד ימנו אלה.
לפני שבוע היינו חלק מהאבל על ששת המיליונים שאבדו לעם ישראל בשנות השואה וההשמדה, ולפני כשבועיים את נס יציאת מצריים והפיכתנו לאומה. ימים אלה של הזיכרון והאבל ולצידם ימי השמחה וההודיה הגדולה הינם חלק מהווייתנו ותודעתנו הקיומית ובהם גם טמון סוד קיומנו היותנו עם זוכר וגם עם מאמין שיש בו הכרת הטוב ושמחה והודיה עליו.
בימים אלה אנו ספונים בבתינו, במציאות חדשה של אי ודאות, עם השלכות לא פשוטות אישיות וציבוריות. המתנה שהם מביאים עמם היא תובנה שיש להגדיל הן את הכלים הרוחניים והן את הכלים המעשיים, את היכולת לראות טוב להכיר בטוב ואת המחויבות להגדילו ולהרחיב את גבולותיו.
בכל אחד מאמצעי המדיה, אנו פוגשים בימים אלה עשרות סיפורים שכל מהותם אחריות, נתינה, צדקה וחסד. סיפורים של יחידים וקבוצות שיש בהם, מסירות, אהבת חינם ערבות הדדית וחמלה.
הסיפורים הללו מלאי הטוב, חוצי מגזרים עדות ולאומים, ובהם עטופה תקופת הקורונה, כאילו בוטלו להם החלוקות ה"קלאסיות" בין ימין ושמאל, יהודים וערבים, דתיים וחילוניים, חרדים וצבא, ועוד. האם הקורונה מביאה עלינו באופן הכי טבעי ואנושי, מסגור מחדש של מערכות היחסים בתוך החברה הישראלית?
אולי בעצם הטוב הזה מצוי בתוכנו כל הזמן? אולי אנחנו לא באמת חברה מקוטבת, משוסעת נטולת סולידיות, על סף התפוררות כפי שטוענים כלפינו? הנה יש לנו בסיס משותף הרבה יותר רחב ממה ששערנו והוא אף מתחזק. הנה הזמן הזה מוציא מכולנו אהבה וקרבה ובעיקר אחריות.
ביום העצמאות השבעים ושניים של מדינת ישראל אני רוצה להודות להכיר טובה ולהעלות על נס את כל העשייה הגדולה של ימים אלה את כל הערכים הקהילתיים ואת סולידריות החברתית שמתגלית ובאה לידי ביטוי במישור המקומי, הדתי והלאומי. לברך ולהודות אם היה אפשר אישית, לכל אחד ואחת מאלה הפועלים למענו.
לפיכך גם השנה .." אנחנו חייבין להודות להלל לשבח לפאר לרומם להדר לברך לעלה ולקלס למי שעשה לאבותינו ולנו את כל הניסים האלו: הוציאנו מעבדות לחירות, מיגון לשמחה, ומאבל ליום טוב, ומאפילה לאור גדול ומשעבוד לגאולה ונאמר לפניו הללויה."
ובתפילה גדולה על העתיד שלנו כעם וחברה.
על הדרך שעוד יש לנו לעשות בתקווה שנשכיל ונמשיך גם בימים רגילים לבנות מערכות יחסים המבוססות על אמפתיה, רצון אמיתי להקשיב ושיתופי פעולה עם הרבה אמון ואמונה, בחברה הישראלית כולה וגם בתוככי הציונות הדתית. חג שמח לגאולה שלמה.