
משבר הקורונה חיזק את המגמה, שכבר החלה לצבור תאוצה לפניו, של עבודה מהבית. לא רק עצמאיים אלא גם שכירים ואפילו עובדים במשרדים ממשלתיים, נשלחים לעבוד מבתיהם.
האם בעבודה מהבית יש לעובד הגנה מתאונות עבודה? על השאלה הזו שוחחנו עם עורך הדין חיים פרנק.
על השאלה העקרונית משיב עו"ד פרנק בחיוב, אם כי מבהיר כי הדברים תלויים במבחן הביטוח הלאומי שיבקש לבדוק אם הפגיעה בוצעה תוך כדי עבודה או במהלך העבודה, בדיקה שקשה לבצע מאחר והעבודה מתבצעת בבית, בין השאר תוך כדי טיפול בענייני הבית.
"יש לי דוגמה של עובדת שיש לה בית עם קומת קרקע וקומה עליונה. היא ירדה לקומת הקרקע, שם נמצאת עמדת העבודה שלה ובדרך היא נפלה ושברה את הרגל. מקרה כזה ייחשב חד משמעית לתאונת עבודה. העובדת תהיה זכאית לעד 91 יום ימי מחלה שבהם הביטוח הלאומי ישלם 75 אחוזים משכר הברוטו של אותה עובדת ואם לאחר מכן הפגיעה תהיה קשה והותירה נזק לצמיתות יש אפשרות לתבוע נכות מהעבודה".
באשר למבחן הביטוח הלאומי אומר עו"ד פרנק כי המבחן הוא אם הפגיעה הייתה תוך כדי או במהלך העבודה. "אם היא הלכה לקחת תיק שקשור לעבודה אז כן אבל אם היא עסקה במשהו אחר אז לא". גם אם העובדת הלכה להכין לעצמה קפה תוך כדי עבודה הדבר ייחשב לחלק מהעבודה.
מוסיף פרנק ומציין כי "ההוכחה מוטלת על המבוטח שמעוניין לתבוע את הביטוח הלאומי. אם יש מצלמות זה יעזור. אם לא, חייב להיות הסבר מניח את הדעת שהדבר אכן נעשה תוך כדי עבודה. המבוטח שממלא טופס הראשוני צריך למלא בצורה נכונה ומפורטת שזה אכן קרה תוך כדי עבודה".
וגם חוות דעתו של הבוס תוכל לסייע, במידה והוא יעיד שבשעת הפגיעה העובד היה עסוק במשימה שהוטלה עליו כחלק מהעבודה.
