
אף אחד אינו חולק על כך שבתנאים אידיאליים החלת החוק הישראלי על בקעת הירדן (כאשר מדובר בבקעה במובנה הרחב של המילה, כלומר, כולל גב ההר המזרחי ומזרח מדבר יהודה) היא פעולה נדרשת וחיונית ביותר לעצם קיומה של מדינה יהודית כאן.
"השכונה" שבה אנו חיים אינה עולם אידיאלי ולכן זה חמישים ושלש שנה התמהמנו ולא ביצענו פעולה שהיא חיונית ביותר להמשך קיומנו בשכונה הלא אידיאלית, המסוכנת והמאיימת. והנה נוצרו תנאים שמאפשרים ביצוע הליך חיוני בצורה לא אידיאלית, אבל תוך שבירת המתנה בלתי נסבלת במונחים היסטוריים. תקצר היריעה מקיום דיון בחשיבותו של הליך החלת הריבונות ואת זה נעשה בקרוב. אני רוצה לטעון שעלינו לקיים הליך לא מושלם בגלל שאנו חיים בשכונה שבה לא ניתן לחיות לאורך דורות רבים ללא צעד זה ואם לא עכשיו אימתי?
נכון, המפה שהציעו האמריקנים בעייתית מאוד, היינו רוצים מפה הרבה יותר הגיונית. נכון, יש ישובים שיסבלו עקב התכנית וגם נכון שהתכנית של האמריקנים כוללת נכונות להקמת מדינה פלשתינאית. לכן מצד ימין עולים קולות הקוראים לדחות את היד המושטת מוושינגטון כי "אין חצי ריבונות". יש אף המרחיקים לכת ופוסלים את ידידותו של הנשיא האמריקני שלא היה בבית הלבן ידיד גדול ממנו מעולם.
בניגוד ליו"ר מועצת יש"ע, אני סבור שעלינו ליישם מידית את החלת הריבונות תחת המטריה של המעצמה החשובה ביותר בעולם. זו אותה מעצמה שגירשה אותנו מאל עריש ב1948, מתעלת סואץ ב1956 וששר החוץ היהודי שלה היה זה שהמריץ את המצרים לצאת למלחמת יום הכיפורים ומנע מאיתנו סיוע ב1973. והנה אותה מעצמה מדרבנת אותנו להחיל ריבונות ואנו אומרים "נחכה לנשיא הבא אולי יתן לנו מפה משפורת"? כאשר בן גוריון החליט על הכרזת המדינה למרות הסיכון העצום לעצם קיומה ולמרות תכנית החלוקה המסוכנת, הוא עשה זאת כי ידע שהוא נמצא בנקודת זמן היסטורית של "עכשיו או לעולם לא". אנחנו נמצאים בנקודת זמן היסטורית מסדר גודל דומה שלא קרתה במשך כל שבעים ושתיים שנות המדינה.
מעבר לכך, תקיעת יתד בגבול המזרחי, היא בסיס להרחבת השטח הריבוני. ריבונות בשידרה המזרחית היא השטח החיוני לקיומה של מדינת ישראל בתנאי מלחמה ובתנאי שלום ולכן צריך להתחיל את החלת הריבונות משם. כיוון שהנשיא טראמפ כלל בתכניתו שבע דרישות מהפלשתינאים, אם נעמוד על המשמר שלא תהיה שחיקה בדרישה למילוי תנאים אלו, הרי שהקמת מדינת טרור בלב הארץ תידחה לימות המשיח.
בכל שדה קרב יש אבידות המוצדקות על פי המטרה האסטרטגית של המערכה. המטרה האסטרטגית של החלת הריבונות בשידרה המזרחית מצדיקה את ספיגת הנזקים של המפה הלא אידיאלית מתוך ידיעה שנוכל לשפרה בהמשך לאור תנאי טראמפ וההיכרות עם השכנים שכבר ננטשים על ידי חלק ממדינות ערב. ולכן האחד ביולי חייב להיות תאריך היסטורי שני בחשיבותו לה' באייר וכ'ח באייר.
מצד מחנה השמאל נשמעות אזהרות על הסכנה שמצפה לנו עם החלת הריבונות תחת המטריה של המעצמה הגדולה בעולם. יש המבקשים תהליך אידיאלי של הסכמת איזובי הקיר אחרי שהארז נתן את תמיכתו. האירופאים לא יכולים לתת הסכמה אף אם בליבם הם מסכימים, לא צריך לדרוש זאת מהם. מלך ירדן זקוק לריבונותנו בשידרה המזרחית יותר מכל אחד אחר, אך אינו יכול לומר זאת בפומבי והוא זועק "תחזיקו אותי". ב2014 גילה דעתו כאשר גילגל את ג'ון קרי מכל המדרגות כאשר הלה הציג לו מפה שבה יורשי ערפאת שולטים על גשרי הירדן והבקעה. אין סכנה גדולה מזו לממלכתו. הסכם השלום שחתם אביו היה מיותר מלכתחילה משום שגם לפני כן התקיים שיתוף פעולה ירדני-ישראלי מבוסס אינטרסים.
ל"מפקדים למען בטחון ישראל" שמנסים לשכנע אותנו שהריבונות מסוכנת כדאי להזכיר את אמירתו הנחרצת של בן גוריון שלא המומחים יקבעו על מה נילחם ועל מה לא נילחם ואת העובדה שירדן אינה עומק אסטרטגי, עתידה לוט בערפל והנוחיות של הקשרים תחת הסכם השלום הם מחיר טקטי זעיר לעומת גודל היתרון האסטרטגי של הריבונות.
כדאי גם לזכור שהיום הוא החמישי ביוני, לפני חמישים ושלש שנים נפתחה מלחמת ששת הימים דווקא ביום זה משום שלמחרתו עמדה להיכנס לאיזור השומרון חטיבה עירקית אחת בלבד. המטכ"ל הודיע אז לממשלה שאם יתרחש תיגבור זה לא יהיה ניתן להגן על מדינת ישראל. אם היתה בידינו ריבונות בבקעה ב1967 היינו מסוגלים להגן על מדינת ישראל גם מול כוחות גדולים יותר. זאת לדעת, הטכנולוגיה משתנה אבל הערך האסטרטגי של מבנה הריבונות לא משתנה.
השמאל הפוליטי מתנגד להחלת הריבונות משום שהוא עדיין חי באשליה שיש תהליך אידיאלי שבו נוכל להיפרד מן השכונה בה אנו חיים. חוק טבע יסודי ביותר סותר את האשליה הזו. גם אם נבנה חומה בצורה ומחסום תת קרקעי אנחנו נחיה עם הפלשתינאים ושום מחסום פיסי לא ישחרר אותנו מן השכנים. אולם המחסום האסטרטגי לאורך השידרה המזרחית יאפשר לנו להתמודד עם המציאות הלא אידיאלית של השכונה שלנו.
סוף דבר, מימין ומשמאל צריך להפנים את העובדה שבשכונה לא אידיאלית אסור להחמיץ תהליך היסטורי גם אם הוא לא אידיאלי. ולראשי הממשלה הראשי והחליפי אנו קוראים לקדם בכל המרץ את ביצוע החלת הריבונות שאיפשר לנו הידיד הגדול ביותר שידענו מעולם בראש המעצמה החשובה ביותר בעולמנו המטורף.
פרופ' אלישע האס חבר בהנהלת חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי