משרדי המועצה הדתית ירושלים. ארכיון
משרדי המועצה הדתית ירושלים. ארכיוןצילום: נתי שוחט, פלאש 90

נתונים חדשים מהמשרד לשירותי דת נחשפים היום (שני) על ידי תנועת נאמני תורה ועבודה, לקראת כינוס הוועדה לקידום מעמד האישה בנושא המועצות הדתיות, בדגש על מינוי נשים למועצות הדתיות.

על פי הנתונים, באף מועצה דתית בארץ לא מכהן כיום הרכב מועצה נבחר, כמתחייב בחוק, על אף שהרכבי המועצות הדתיות אמורים להתחדש עד שנה מהבחירות המקומיות.

כחלופה להרכבים, ממנה השר לשירותי דת ממונים 'זמניים' שלא צריכים להיבחר. כיום מכהנים ממונים כאלה ב-130 מועצות דתיות ברחבי הארץ. תשעה בלבד מתוכם (7%) הן נשים וארבע בלבד (3%) מכהנות כממונות ראשיות, בעלות סמכות הכרעה.

תני פרנק, ראש תחום דת ומדינה בתנועת נאמני תורה ועבודה: "הנתונים חושפים את המצב העגום בכל הקשור במינוי וכהונת נשים במועצות הדתיות ברחבי הארץ. לא יעלה על הדעת שבמועצות דתיות, המספקות שירותי דת הנוגעים מאוד לחייהן של נשים, כגון מקוואות, לא יכהנו כמעט כלל נשים.

הוא הוסיף, "אנו קוראים ליישם את ההנחיה של חובת הייצוג לנשים במועצות הדתיות, זאת באמצעות חידוש מלא של הרכבי המועצות הדתיות ברחבי הארץ, בהקדם האפשרי.עד שיחודשו ההרכבים צריך להביא לייצוג נשי גם בקרב הממונים".

אריאל מואב, מנהל המחלקה למדיניות ציבורית בארגון ׳עתים׳: "אנו רואים שוב ושוב כיצד ייצוג למגוון האוכלוסיה במועצות הדתיות, ובכלל זאת ייצוג הולם לנשים, משפר את שירותי הדת הניתנים במקום".

לדבריו, "יש להביא למינוי מועצות דתיות נבחרות בכלל הרשויות המקומיות, ולעמוד על כך שהנחיית היועמ״ש תחול גם על נציגי הרבנות המקומית ובמשרד לשירותי דת. במקביל, יש לדאוג לתיקוני חקיקה שיצמצמו את תופעת הממונים למינימום ההכרחי".

מארגון קולך נמסר: "הארגון קורא לוועדה לפעול לחידוש ההרכבים בהקדם ובתוכם נוכחותן המשמעותית של נשים המכהנות כחברות ופעילות במועצה, כסמן למחויבות העמוקה של כל ראש רשות לקידום שוויון נשים בתחומו ומתוך דאגה לרווחתן של נשים בעירו".

פנינה פויפר, 'הציבור החרדי ממלכתי': "חשוב לוודא שגם בערים בעלות אופי חרדי, יכהנו נשים, לפי ההנחיות של היועץ המשפטי".