ביתר עילית
ביתר עיליתצילום: אלישיב לויתן/TPS

בשל העליה התלולה בשיעורי התחלואה בביתר עילית, התכנסו רבני העיר יחד עם חברי בית הדין, חברי הנהלת העיר ונציגי הקהילות והקשיבו להמלצות אנשי משרד הבריאות.

בכינוס השתתף פרופ' איתמר גרוטו ממשרד הבריאות, שהשיב ארוכות לשאלות הרבנים בענייני התפשטות הנגיף. גם נציג משרד הבריאות ד"ר ציון שלוסברג השתתף בדיון והציג נתונים על מצב התחלואה בעיר וברחבי הארץ.

את הכנס פתח רב העיר הרב חיים ווייס שהרחיב אודות הרפיון שחל בשמירה על ההנחיות. "לצערנו, יש מחשבה של אנשים שחושבים 'לי זה לא יקרה'. אסור בשום אופן להשלים עם זה. ב"ה שרוב הציבור מקפיד על ריחוק ועל מסכות, ובוודאי יש חיוב על כולם לעשות כך.

"אם היו אומרים לנו שחלילה יש 350 יהודים שנתפסו בידי החמאס, ואם נשמור על ריחוק במשך שלושה חודשים נציל את חייהם, בוודאי כולם היו עושים זאת בשמחה רבה. מצוות 'וחי בהם'. כך גם בהתמודדות עם הנגף. בוודאי שאם כל אחד היה נשמע להנחיות מהרגע הראשון, אלו שנפטרו מהנגיף היו ניצולים. על זה צריכים לחשוב. בכל רגע שלובשים את המסכה – מצילים חיים. יש לנו הזדמנות נדירה לעסוק במצווה בכל רגע, רק דרך לבישת המסכה שמצילה יהודים ממות".

הרב וייס ביקש מנציגי משרד הבריאות שהליך הבדיקות יהיה מהיר יותר, כמו גם הליך קבלת התוצאות. "זה ייקל מאד על הציבור ויביא יותר אנשים לצאת ולהיבדק. אם ניתן יהיה לזרז מאד את ההליך זה יהיה לתועלת כולם".

הרב תופיק דיבר גם כן על העינוי שבהמתנה לבדיקות, וביקש את התערבות משרד הבריאות בעניין. "בוודאי שעל כולנו יש חובה מוחלטת להישמע להנחיות. אם משרד הבריאות יזרז את הבדיקות זה יקל מעל על המבודדים וגם על המתפנים מן העיר. תתנו את הדעת על הנושא הזה".

פרופ' גרוטו שמע בקשב את דברי הרבנים ואמר כי יבדוק את נושא זירוז הבדיקות ויפעל בנושא. בהמשך התקיים שו"ת בו העלו הרבנים שאלות שמגיעות אליהם מדי יום בנושאי הנגיף.

בסיכומה של הישיבה הוחלט על הקמת וועדת רבנים מיוחדת לענייני הנגיף, שתפעל כדי לחדד בציבור את הצורך לשמור על ההנחיות, לפעול נגד המפרים ולוודא שבעלי תסמינים הולכים ונבדקים והחולים המאומתים מפונים מן העיר.

לפנות ערב התכנסה וועדת הרבנים המיוחדת לישיבה הראשונה. אחרי דיון ממושך, בו העלו נציגי הקהילות את המורכבויות השונות איתן הם מתמודדים, יצאה החלטה מטעם רבני העיר, שקובעת כי כל בתי הכנסת ומוסדות החינוך בעיר ייסגרו, ורק מנהל מוסד וגבאי שיבואו לפני הוועדה ויצהירו על שמירה מוחלטת על הכללים – יקבל את האישור לפתוח את המקום.

בכך מבקשים הרבנים לוודא כי לא יופרו ההנחיות, בעיקר במוסדות החינוך, ששם נרשמה תחלואה רבה. גבאי בית הכנסת ומנהלי המוסדות התבקשו לפנות למזכירות הוועדה, ולתאם מועד בו יופיעו בפני וועדת הרבנים שתפקח על כל מוסד ומוסד, ועל כל בית כנסת ושטיבלאך, על קיום ההנחיות במלואן.

רה"ע אמר לאחר הסרת הסגר מהעיר כי הוא מודה למנכ"ל משרד הבריאות על הצעד המבורך, וכי "מעתה אנו רתומים עוד יותר לקטיעת שרשרת התחלואה בעיר".

בשיחת טלפון ששיגר אל בתי התושבים הסביר ראש העיר כי "כעת, חובת ההשתדלות היא רק עלינו. הרשויות יקיימו אכיפה מסיבית לשמירה מדוקדקת על ארבע ההנחיות: עטיית מסכה, ריחוק של שני מטרים, היגיינה ואיסור התקהלות.

"אנו מחויבים גם כלפי שמיא וגם בין אדם לחברו להפסיק את ההדבקה בעיר. כל אדם חייב להזהר שלא להיכנס חלילה תחת ההגדרה של חב לאחרינא. כולנו יחד נרתמים עכשיו, יותר מתמיד, לעצור את התחלואה בעיר, לפנות את החולים המאומתים ולנצח, בסייעתא דשמייא, את הנגף".