
במכתב אותו הפניתי ישירות למנכ"ל משרד ראש הממשלה ולראש המל"ל, העליתי שלושה נושאים שהם צורך חיוני בציבור הדתי ובכלל ישראל: התפילות, החתונות והכשרת בנות השירות הלאומי לתפקידיהן.
בנושאים אלו לא חשתי שהחלטות הממשלה מאוזנות בין בריאות הציבור לחוסן הציבור וצרכיו. לא חשתי גם, שיש לציבור הציונות הדתית נציג שיעלה אותם לסדר היום ויאבק עליהם סביב שולחן הממשלה וקבינט הקורונה.
מדוע התפילות בבתי הכנסת הותרו בהגבלה של 10 מתפללים באולם בית הכנסת ולא יותר מ-20 מתפללים באוויר הפתוח. אין עיני צרה בבעלי המסעדות שזכו היום בהיתר להסעיד 20 סועדים בחלל הסגור ועוד 30 סועדים במרחב הפתוח, שמח בשמחתם. אך מדוע בבתי הכנסת בהם מתפללים עם מסכות קבועות על הפנים, לא זה מול זה אלא זה לצד זה או אחרי זה ובמרחקים קבועים, לעומת המסעדות בהם הפה פתוח והישיבה אלו מול אלו, הוגבלנו ל- 10 מתפללים?
אם הותר לאלו, קל וחומר להתיר גם למתפללים בבתי הכנסיות להתפלל בחלל הסגור ב-20 מתפללים ובמרחב הפתוח ב- 30 מתפללים. זאת ועוד, אינו דומה חלל סגור אחד למשנהו, גם במסעדה גדולה, גם בבתי הכנסת. חדרון בשטיבלך לפי התו הסגול, אסור שיתפללו בו יותר מעשרה, אך בתי כנסת גדולים, בתנאי שיש כניסות מפרידות לחללים מופרדים, כפי שנכתב בצו משרד הבריאות, ניתן ונכון לאשר בהם חלוקה פיסית עם מחיצות גבוהות משני מטר, באופן שיפריד בין קפסולות של 10-20 מתפללים ויאפשר ליותר מתפללים להתפלל יחדיו במרחבים מופרדים כחוק.
הגודל, הפיזור והמרחק באולם, צריכים להשפיע על המותר, טיבען של הנחיות לא הגיוניות שהן מדרבנות אי ציות אזרחי. שורה תחתונה, התירו להתפלל בבתי כנסת מעל 100 מ"ר, בחללים המופרדים במחיצות פיסיות גבוהות מקומת אדם ויציבות, לקפסולות של 10-20 מתפללים ובתנאי שלכל קפסולה יהיו לפחות 50 מ"ר וכניסה נפרדת במבנה בית הכנסת.
חתונות הן בניין אב בעם ישראל. הגזרה שלא לקיים חתונות בסגר, או לצמצמם ל- 20 עד 30 משתתפים, הייתה בקושי הגיונית בסגר המוחלט ובוודאי אינה מאוזנת במציאות היום. צר לי על מי שביטלו חתונות, דחו או הפסידו עשרות אלפי שקלים בחתימת חוזה בימי אי הוודאות ושינויי מדיניות.
אין כוונתי לתביעת בעלי האולמות שלא יקיימו חתונות בפחות מ- 250 משתתפים, תביעה שבעיני אינה מאוזנת ולרגע נכנעה הממשלה ללחצים ויצרה גל הידבקויות בחתונות. כוונתי למציאת נקודת האיזון מה- 1.8.20, של קיום חתונות צנועות, תוך חלוקה מבודדת ל-5 קפסולות מופרדות במרחב הפתוח של 20 משתתפים, עד 100 משתתפים בחתונה, באופן שיאפשר למשפחות הגרעיניות הממוצעות משני הצדדים ולמינימום חברים להשתתף בשמחת החתן והכלה ובניין בית בישראל. ניתן לקבוע כללי תו סגול מפורטים, לרחבת הריקודים, גם לקבלת הפנים. לא הגיוני שינתן אישור להפגנות של אלפים מצופפים ולא יינתן אישור ל- 100 חוגגים בחתונות, שהן בניין אב לבניין האומה, הכל תוך שיקול דעת, כללים ומינוי אחראיים .
התירו קיום חתונות עד 100 משתתפים לפי כללים ברורים לבניין העם ושמחת הנישאים ומשפחותיהם.
בנות ובני השירות הלאומי - אזרחי, יכנסו ב- 1.9.20 לתפקידיהם, והם זקוקים להכשרה בסיסית, בדיוק כפי שחייל וחיילת המתגייסים באוגוסט, יעברו טירונות וקורסים מקצועיים. לבני ובנות השירות הלאומי לא הותרה הכשרה פיסית ראויה, רק בזום.
משימות בנות ובני השירות הלאומי מגוונות ואחראיות והן מחייבות הכשרה ולו קצרה, בדיוק כהכשרות חיילי צה"ל.
כמזכ"ל תנועת הנוער בני עקיבא בעבר, כמפקד וכאל"מ במיל., ברורה לי חיוניות ההכשרה המוקדמת שניתן לקיימה לפי כל הכללים המתחייבים, עם קפסולות וחריגים מיוחדים. גם בניין הכוח הזה של השירות הלאומי והאזרחי, הוא חלק מבניין הכוח של עם ישראל, בדיוק כמו הכשרות החיילים לתפקידיהם שנמשכים גם הם, לפי כללים והחרגות חיוניות. מוכן לקחת את האחריות על תחום זה, ולעמוד בראשו, באופן שיאשר את המיתווים וההחרגות שיאפשרו את ההכשרות החיוניות הללו לכלל בנות ובני השירות הלאומי. כל זאת כמובן, בשיתוף עם הרשות לשירות לאומי והגופים המפעילים ובאישור הגורם הממלכתי.
ההנחיות הראויות והמאוזנות לקיום התפילות, קיום החתונות והכשרת בנות ובני השירות הלאומי, הם חלק מהתחומים הבונים את האומה, רוחה וכוחה. במציאות בה רבים בציונות הדתית חשים, שאין להם כעת מי שייצגם כראוי בממשלת ישראל, נעשתה פניה זו ישירות לראש הממשלה וראש המל"ל. סייעו לבניין האומה בהחלטות שקולות ומאוזנות בתחומים אלו, בבריאות, בטוב ובאחריות.
מרדכי (מוטי) יוגב – ח"כ לשעבר בבית היהודי