הרב קלמן סמואלס
הרב קלמן סמואלסצילום: חזקי ברוך

הערב (שלישי) יתקיים במוזיאון מגדל דוד בירושלים טקס הענקת אות יקיר העיר. הרב קלמן סמואלס, מייסד וראש ארגון 'שלוה', הוא אחד ממקבלי האות. שוחחנו אתו על התחושות ועל התמודדות הארגון שהקים עם אתגר הקורונה.

"קטונתי מלהיכלל בקבוצה המכובדת הזו", אומר הרב סמואלס בהתיחס לעצם הכוונה להעניק לו את האות. "זהו אות מאוד מכובד, אות של עיריית ירושלים שבה אנחנו חיים. אני מודה לראש העיר ולוועדה שבחרו בי ובשלווה".

"תמיד אני אומר שנחמד שאדם שעומד בראש ארגון מקבל ביד את האות, אבל אני מייצג ארגון שלם של מאות עובדים ומאות מתנדבים שבנו את המקום שהתחייל בדירה שכורה לפני שלושים", מדגיש הרב סמואלס.

על הימים המורכבים שעוברים על ארגונו בצל הקורונה הוא מספר: "מחודש מרץ ועד היום המצב מאוד קשה לכולנו. סגרו את כל החינוך המיוחד לשישה שבועות ופתחו מחדש תחת הנחיות. זה לא פשוט בכלל. התקופה שהילדים היו בבית הייתה הקשה ביותר להורים ולמשפחות. אנשים לא מדמיינים מה זה להחזיק ילד עם אוטיזם בדירה לא גדולה כשיש עוד ילדים. היינו שם בשבילם עם הצוות והמתנדבים בזום ובטלפון. ביום שהם חזרו לשלווה עמדתי בכניסה וראיתי את המתנדבים ואת בנות השירות הלאומי רצים לקראת הילדים בדמעות אחרי שישה שבועות. הפליא אותי לראות שהילדים הבינו שאסור להם לגעת באנשי הצוות. הם למדו את זה כמו כל דבר אחר. יש להם חוכמות אדירות".

"להחזיק את הארגון היום בעולם של קורונה והפחד היומיומי שאיש צוות או ילד יידבק. אנחנו עובדים בקפסולות כדי שמינימום אנשים יינזקו ולא כל המערך ייפגע", אומר הרב סמואלס ומתייחס גם להפסקת זרם התרומות לארגון: "בנושא הפילנתרופיה זה אסון ממש. אי אפשר לא לפגוש תורמים פנים אל פנים. הזום לא מספיק. כל המוסדות מתמודדים קשה מאוד עם הנושא הזה".

על העבודה עם הילדים שמוצאים את עצמם מוגבלים עוד יותר מהרגיל מספר הרב סמואלס: "הקושי הוא עצום ועושים את המיטב. הצוות עובדים שעות נוספות כדי לא רק ללמד ולטפל אלא גם לשמור על הכללים. זה מכביד על כולנו, אבל מדהים לראות שכמו כל הרגל הילדים מבינים את המגבלות, מה מותר ומה אסור. זה שונה בכל תחום. אי אפשר לאכול בקבוצה גדולה. היינו אוכלים 300 ילדים יחד בחדר אוכל הענק שלנו. היום זה בלתי אפשרי. היום כל אחד אוכל במקום סגור כדי להישמר מנזק".

כדי להקל על האתגר מתקיימות פעילויות במרחב שבחוץ. "אנחנו לא מבינים את הנזק שקורה לכולנו בחוסר החברתיות שיש כאן ואצל ילדים שכל הקיום שלהם תלוי בכך הפגיעה היא קשה".

ובהיבט הכלכלי מספר הרב סמואלס כי מיד בראשית מרץ הוצאו 350 העובדים לחל"ת והוחזרו עם פתיחת המערכות, אך עדיין ישנם מי שמצוי בחל"ת, בין השאר גם חברי להקת שלווה ש"כמו כל האמנים המצב על הפנים וגם הם בחל"ת. זה קושי לכולם אבל אנחנו מטפלים בהם עם צוות נפלא. כל אדם הוא סיפור בפני עצמו ואנחנו מנסים לתמוך בכל דרך שהיא".