לא צפוי מחסור בדבש

תפוקת הדבש השנה היא כ- 4,000 טון. בחגי תשרי משווקים כ-2,000 טון דבש שהם 40% מהביקוש הישראלי.

תגיות: חגי תשרי דבש
ערוץ 7 , כ"ו באלול תש"פ

דבש
דבש
צילום: ISTOCK

זאב מידן, מנכ"ל מועצת הדבש בישראל, מספר כי השנה יעמוד ייצור הדבש המקומי על היקף של כ-4,000 טון דבש איכותי, המיוצר מכ- 120 אלף כוורות הפזורות ברחבי הארץ.

''בחגי תשרי משווקים בישראל כ-2,000 טון דבש שהם כ-40% מהביקוש השנתי בארץ, בשווי כולל של כ- 90 מיליון שקלים במונחי מחיר לצרכן'', אומר מידן ומוסיף כי "אשתקד עמדה תפוקת הדבש על כמות דומה, זאת הודות לעונות חורף מבורכות עם כמות משקעים טובה אשר הבטיחו את פריחות האביב והקיץ ברחבי הארץ".

במועצת הדבש מעודדים בימים אלה קנייה ישירה מדבוראים במכוורותיהם הפזורות ברחבי הארץ, אשר יבצעו גם משלוחים לאורך חגי תשרי, "חשוב דווקא עכשיו בימים של משבר כלכלי, לרכוש תוצרת חקלאית טרייה ובריאה מישראל ודבש איכותי ישירות ממכוורות ישראל, בכדי לתמוך בדבוראים המבטיחים הן בימי משבר והן בשגרה את ביטחון המזון בארץ", אומר מידן.

עוד עולה מנתוני מועצת הדבש כי צריכת הדבש בקרב הציבור הישראלי מסתכמת בכ-5,000 טון בשנה. ישראלי צורך בממוצע, בחודש תשרי כ- 250 גרם דבש, מתוך צריכה שנתית של כ- 600 גרם לנפש.

במסגרת הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי, ארה"ב ודרום אמריקה, העומדים בהתאם לדרישות התקניות שנקבעו בסטנדרטים בינלאומיים, ביבוא פטור ממכס, מיובא לישראל כ-1,000 טון דבש בשנה.

בשונה מהדעה הרווחת, כי מחירי הדבש בארץ יקרים בהשוואה למחירי הדבש במדינות המערב, מבהירים במועצת הדבש, כי מחירי הדבש לצרכן בישראל זולים ברובם או קרובים למחירי חו"ל. המחיר הקמעונאי הממוצע לצנצנת של 1 ק"ג עומד על כ- 45 שקלים כולל מע"מ (כ-38.46 שקלים ללא מע"מ).

מאחר וקשה מאוד להבחין במראה או בטעם בין דבש מזויף לאיכותי, מומלץ לרכוש דבש שעל אריזתו מוטבע סימן תו האיכות- "דבש איכות תוצרת ישראל" או חותמת יצרן.

עם תחילתו של משבר הקורונה, ענף הדבש והדבוראות הוגדר על ידי הממשלה כענף חיוני לייצור מזון והוחרג מההגבלות על המשק, יחד עם כלל ענפי החקלאות בישראל. בתקופת הסגר הראשון, הדבוראים ברחבי הארץ שינעו מעל ל- 70 אלף כוורות להאבקת פריחת מטעי הפרי, הנשירים - דובדבן, תפוח, שזיף, משמש, אגס, נקטרינה, אבוקדו ועוד, וכן בשטחי גידולי הקיץ, ביניהם- אבטיח, מלון, קיווי, חמניות. מאחר וללא פעולת האבקה של דבורת הדבש, לא הייתה מתבצעת הפרייה בגידולים החקלאיים.

על פי נתוני מועצת הדבש פועלים כיום בישראל כ- 510 דבוראים המטפלים במאה ועשרים אלף כוורות הפזורות ברחבי הארץ, מתוכן 80,000 כוורות משמשות להאבקה.