בחוות דעת ששלח היועץ המשפטי לוועדת חוק, חוקה ומשפט בכנסת ד"ר עו"ד גור בליי למנסחי החוק להסדרת מימון נבחרי ציבור, הוא קובע כי הצעת החוק תאפשר לחברי כנסת לממן פעילות פוליטית שגרתית מכספם האישי.
העמימות, לדבריו, נובעת משני סעיפים בחוק למימון מפלגות. האחד מאפשר הוצאת כספים בידי נבחר ציבור לצורך פעילות פוליטית שגרתית, אך בשני מובהר כי "לא תתקבל תרומה אחרת למימוש פעילות שגרתית וככלל, גם כספים שמוציא המועמד מכספו שלו נחשבים 'תרומה'".
עוד התייחס עו"ד בליי בחוות הדעת לתקופת השגרה הפוליטית, וכתב, "תרומות לטובת מימון בחירות מקדימות, לא יוכלו לשמש לטובת מימון פעילות פוליטית שגרתית וכן שלא תתקבל תרומה אחרת למימון פעילות כאמור".
הצעת החוק הוגשה בשבוע שעבר על ידי סגנית יו"ר הכנסת ח"כ שרן השכל וח"כ אסנת מארק מהליכוד וח"כ מיקי לוי מ"יש עתיד-תל"ם".
הצעת החוק מבקשת להסדיר את נושא ההוצאות מכיסם הפרטי של נבחרי ציבור לצרכים פוליטיים, ולהגביל הוצאות אלו לסך של 100 אלף ש"ח בשנה.
נכון להיום, למעט פריימריז, שימוש בכסף אישי לצורך פוליטי בכל סכום שהוא אסור על פי חוק, אך אין דיווח או אכיפה. כתוצאה מכך עלו בשנים האחרונות טענות כי המצב הנוכחי מעניק יתרון לא הוגן לחברי כנסת בעלי הון, שיכולים לעשות שימוש כמעט בלתי מוגבל בכספם להוצאות פוליטיות שוטפות.
הצעת החוק קובעת חובת דיווח חודשי על תרומות עצמיות מכיסו הפרטי של חבר הכנסת לחשב הכנסת. הדיווח יכלול את סכום התרומה העצמית ואת מטרתה, בדיוק כפי שקיים כיום בהוצאות מתקציב הקשר לבוחר.
לדברי ח"כ שרן השכל: "שוויון הזדמנויות ושקיפות הם ערכי יסוד בדמוקרטיה ואת זה בדיוק החוק בא לתקן. דווקא היום חשוב לחזק את אמון הציבור בנבחריו ושקיפות היא הדרך הטובה ביותר ביותר לעשות זאת".
ח"כ אסנת מארק הוסיפה: "המצב כיום לפיו התרומות לא מוגדרות בחוק ולא מדווחות מציבות את חברי הכנסת מול שוקת שבורה. הצעת החוק תגדיר מתחם חוקי למימון ולתרומות".