מרטין אולינר
מרטין אולינרEliran Aharon

אלמלא ההסכם שהושג בין הליכוד וכחול-לבן בעניין דחיית אישור התקציב, היו הישראלים הולכים לקלפי בנובמבר.

ועם זאת, כ-300 מהחיים בישראל יכולים להשפיע על עתידה של המדינה באמצעות מימוש זכותם הדמוקרטית והצבעה בבחירות לנשיאות ארה"ב שייערכו בנובמבר.

לפני הבחירות הקודמות, התקיים קמפיין חזק בישראל עבור המועמד הרפובליקני לנשיאות דאז, דונלד טראמפ. מדבקות הנושאות את שמו של טראמפ בעברית חולקו בקניונים בישראל, והנשיא התייחס לחשיבותה של ירושלים בסרטון מיוחד.

הפעם, לקראת יום הבוחר, האמריקנים החיים בישראל שקטים יחסית לגבי הבחירות, כאשר למעשה הם צריכים לצעוק בהמוניהם תמיכה בטראמפ ולהגיע לתמוך בו בקלפי.

מצד אחד, ניתן להבין מדוע הייתה כל כך הרבה יותר התלהבות ומוטיבציה לגבי ההצבעה לפני ארבע שנים. אמריקנים שאכפת להם מישראל, ראו שמונה שנים בהן סבלה ישראל מכהונתו של ברק אובמה ואיתו ג'ו ביידן. הם קידמו עסקה עם איראן תוך שהם משליכים מתחת לגלגלי האוטובוס את ישראל.

היו לאמריקנים החיים בישראל את כל הסיבות לחשוש מכך שמזכירת המדינה הילארי קלינטון תמשיך במדיניות שסיכנה את קיומה העתידי של מדינת ישראל ואת היחסים המיוחדים בינה לבין ארצות הברית.

מצד שני, לפני ארבע שנים, המצביעים האמריקנים בישראל יכלו רק לנחש מה יקבלו אם טראמפ יהפוך לנשיא. הם שמעו בקמפיין שלו הבטחות להעביר את השגרירות האמריקנית בירושלים, להכיר בה ולהיות המגן של ישראל באו"ם. אבל מי באמת מאמין להבטחות של פוליטיקאים במהלך קמפיין בחירות?

אחרי ארבע שנים נפלאות, שיחסי ארה"ב וישראל התהדקו בהן יותר ויותר, מעשיו של הנשיא טראמפ מדברים בקול רם.

המעבר של שגרירות ארה"ב לירושלים לא היה מן השפה ולחוץ כמו שהבטיחו נשיאים אחרים. דגל אמריקני מתנוסס כיום בגאווה בבירת ישראל שבה הכיר טראמפ.

במרחק נסיעה קצת מהשגרירות משגשגות קהילות יהודיות ביהודה ושומרון, אזור שממשלת ארה"ב כבר לא מכנה 'התנחלויות בלתי חוקיות'. כבר לא מתעוררת סערה בינלאומית שגם ארה"ב שותפה לה כאשר משפחה רוצה להתרחב, מרחיבה יישובים ובונה בתים לבניה ובנותיה.

הממשל האמריקני הנוכחי גם הכיר בשליטתה של ישראל ברמת הגולן, לאחר שהממשל הקודם של אובמה וביידן אפילו לא דרש שהמשטר הסורי ייענש על שימוש בנשק כימי נגד האזרחים.

ממשלת אובמה-ביידן ביצעה עסקה בזויה עם איראן שהסתיימה זמן קצר לאחר שדונלד טראמפ הפך לנשיא ארצות הברית. הלחץ האמריקני הבלתי פוסק על איראן לא רק שלא הפסיק, אלא התגבר. ברור שהוא יסתיים ברגע שג'ו ביידן יהפוך לנשיא וינסה לחתור לעסקה נוספת עם איראן על חשבונה של ישראל.

אפילו האו"ם, שבו ממשל אובמה-ביידן דאג להשאיר 'מתנה' לא רצויה לישראל רגע לפני שהתחלף, הפך פחות עוין לישראל ברגע שהנשיא טראמפ נכנס לעניינים.

ביידן לא עשה דבר כדי למנוע מאובמה לקדם את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 2334, שקראה ליהודים החיים בלב ארץ ישראל התנ"כית "הפרה בוטה" של החוק הבינלאומי ללא "תוקף חוקי".

בעוד אובמה וביידן בחרו להילחם נגד ישראל בחודשים האחרונים לכהונתם, הנשיא טראמפ מסיים את הקדנציה בכך שהוא מסייע לישראל לעשות שלום עם שכנותיה הערביות המוסלמיות. העסקה עם איחוד האמירויות הערביות כבר מטפחת שיתוף פעולה כלכלי שיועיל לכל העולם ואף עשוי לסייע במיגור נגיף הקורונה.

אז אם הצביעו לפני ארבע שנים בהתלהבות, כיצד יוכלו האמריקנים החיים בישראל להזניח את חובתם האזרחית הפעם? איך הם יכולים להימנע מלהוקיר תודה וטובה לנשיא טראמפ על כל הטוב שעשה למען שתי המדינות שהם אוהבים?

פתקי ההצבעה שלהם יכולים בסופו של דבר להיות הקולות המכריעים שיאפשרו למפלגה הרפובליקנית לשמור על השליטה בסנאט.

אם האמריקאים בישראל הצביעו לפני ארבע שנים לפני ששמעו על אילהאן עומאר או על ראשידה טאליב, איך הם מסוגלים לתמוך כעת במפלגה שהכוח הפרוגרסיבי בה נהיה יותר ויותר דומיננטי?

במשך מאות שנים נשללה מהיהודים זכות ההצבעה על ידי מנהיגים אנטי-ישראלים במדינות ברחבי העולם. עכשיו קל מתמיד להצביע למנהיג הפרו-ישראלי ביותר בעולם החופשי ואולי בתולדות האנושות כולה.

הדברים הללו נועדו לשמש קריאת השכמה לאמריקנים בישראל. נחסך מהם עול ההצבעה בבחירות ישראליות נוספות, אך מוטלת עליהם האחריות להצביע בבחירות בארה"ב שישפיעו לא מעט גם על עתידה של מדינת ישראל.

אזרחי ארה"ב שגרים בישראל זכאים להצביע בבחירות הקרובות באופן מקוון - לפרטים נוספים לחצו כאן.

הכותב הוא נשיא משותף של הציונים הדתיים של אמריקה, יו"ר המרכז לצדק ויושר, וחבר ועד הסוכנות היהודית. Martinoliner@gmail.com