
הסכמי השלום עם מדינות המפרץ ועם סודאן פותחים יעדים חדשים למטייל הישראלי, בדגש על דובאי, עיר התיירות המושכת ביותר באיחוד האמירויות.
ביקשנו לדבר עם הרב יצחק דביר מארגון כושרות, כדי שיסביר לנו מה המטייל הדתי והחרדי צריך לדעת על מזון כשר בחו''ל, מההמראה בישראל ועד הטיולים בשווקים המקומיים.
"הנושא של כשרות בטיסות לא פשוט", פותח הרב דביר. ''הרבה פעמים יש החלפות בין מטוסים וחברה מחליטה לשכור שירותים מחברה אחרת ולא תמיד דואגים שהכשרות תעבור עם הטיסה. חשוב מאוד לבדוק את הכרטיס אם מדובר בדיוק באותה טיסה או שהוזזה, שלפעמים יירשם עליו אם הזמנו אוכל כשר. יש לבדוק שהאוכל מגיע חתום וסגור וכך נדע בוודאות שהוא כשר".
לאור השלום עם איחוד האמירויות והדיווחים על שותפויות שיאפשרו אספקת מזון כשר מציין הרב דביר כי ההשגחה של ה-OU, שלקח תחת חסותו את הכשרות באמירויות אינה מתאימה לכל אחד. "ארגון ה-OU נחשב לאחת ממערכות הכשרות הגדולות בעולם, אבל הקריטריונים שלהם אינם קרובים למה שאנחנו מכירים בארץ, אפילו לא בכשרות רגילה".
"כשרות היא תמיד פונקציה של דרישה. אם כולם יסתפקו בקיים, זה מה שיהיה. אם תהיה דרישה ציבורית לכשרות גבוהה, בעלי המלונות באמירויות ייקחו גם אותה. באופן כללי, בחו"ל קשה יותר לספק כשרות גבוהה ואין את אותו שפע מוצרים שיש בישראל, אבל המסחר יודע להתעלות מעל זה", הוא מוסיף.
הרב דביר מזהיר מפני רשימות כשרות המתפרסמות לגבי מדינות שונות. "כמעט כל מטייל לוקח לעצמו רשימות כשרות שמצא ברשת על מוצרים שכתוב שהם נבדקו ולא צריכים הכשר. פתיחת איחוד האמירויות יכולה להמחיש לנו כמה עולם הכשרות הוא נזיל. דברים שהיו נכונים ללפני חצי שנה לא נכונים כעת. רשימות כשרות לא אומרות שיש במקום משגיח. הרבה מהרשימות הללו - אמינותן לא ברורה.
''חשוב מאוד לבדוק מי עומד מאחורי הרשימה והאם הדברים באמת מתאימים להשקפה שלנו. לעומת ישראל שיש בה חוק הונאה בכשרות, בחו"ל כל אחד יכול לכתוב 'כשר' ואף אחד לא יתווכח על כך".
אז מה כן אפשר לאכול באמירויות באופן ודאי? "אפשר לאכול פירות וירקות טריים שאיתם לא אמורות להיות בעיות. כדאי לדעת שבחוץ לארץ יש מקומות שמוכרים סוג של 'ציפוי' על הפירות ויש כאלה שאינם מתירים לאכול אותו".
"גם אבקת קפה באופן עקרוני היא מוצר כשר, כשמדובר בקפה בסיסי, ואפשר לצרוך אותו בלי כשרות. עם זאת כשיש גם חלב בקפה נכנסים לבעיה של חלב נוכרי למי שמקפיד".
כשהוא נשאל לגבי כשרות של 'קוקה קולה' בעולם, שאלה שהעסיקה רבים, הרב דביר מצביע קודם כל על בעיות בנושא אצלנו בישראל. "החנויות בעת האחרונה מלאות ביבוא מקביל מאוקראינה לישראל. הלכנו ובדקנו את הנושא לעומק והתברר לנו שלצורך הייצור הכשר של קוקה קולה מחליפים כל הזמן מוצרים ומכשירים מפעלים של חומרי גלם. יש עשרות חומרי גלם שמגיעים למפעל וצריך מעקב גם על כלי הייצור וקוקה קולה חייב השגחת כשרות. זה חשוב גם בחו"ל וגם בארץ. אם אין הכשר של הרב לנדא בישראל, או של OU בעולם, צריכה להידלק נורה אדומה".
גם מסעדות טבעוניות, מתברר, הן בעיה. "לגבי מסעדות כאלה יש טעות נפוצה. טבעוני זה לא בהכרח כשר, כי גם באוכל הזה יש חרקים וגם יין ותוצריו. גם במסעדות אלה יש איסור בישולי גויים ורבות מהן לא מקפידות שהכלים יהיו כשרים כי העובדים מכינים בהם אוכל לעצמם".
בארגון 'כושרות' הוציאו מדריך נרחב שמסייע למטייל שומר הכשרות להתמודד עם סוגיית כשרות המוצרים בטיולים ובנסיעות מעבר לים.
