המנהל האזרחי מבקש מהדרג המדיני להחיל הסדר מקרקעין שיגדיר את מעמד הקרקעות ביהודה ושומרון. על משמעותו של הצעד הזה ועל המציאות אותה הוא בא להחליף שוחחנו עם ראש מועצת גוש עציון, שלמה נאמן, המגדיר את המהלך כחשוב ביותר לבניינה של ההתיישבות.
"היום ענייני הקרקע מתנהלים כך שאם רוצים לבנות דבר כלשהו, גם אם לא מדובר בישוב או בשכונת מגורים אלא רק בגן ילדים, קו ביוב או פאנל סולארי, חייבים להגדיר את מעמד הקרקע. מעמד הקרקע נבדק בכל כמה שנים מחדש והמשמעות היא שאף פעם מועצה או רשות לא יכולה לסמוך על מפה כלשהי שקובעת ששטח מסוים יכול להיות שלך ואפשר לתכנן ולבנות עליו. הדבר הזה מקשה על חיינו וממרר את חיינו. הוא הופך את חיינו לבלתי נסבלים".
נאמן המשיך בהסברו על הנסיבות שמביאות למיפוי המתחדש בכל כמה שנים: "זה קורה כיוון שאין הסדר מקרקעין ואין מפה קבועה של אדמות המדינה. חמישה חוקים חלים ביהודה ושומרון, גם החוק העותומאני שלא קיים אפילו לא בטורקיה, ספיחי חוק בריטי, ספיחי חוק ירדני, המשפט הישראלי באמצעות מערכת הביטחון וחוק הבג"ץ שאליו מגיעה כל החלטה". דוגמא לדבריו הוא מציג מאירוע הריסת בתי נתיב האבות שנגרמה "מהבדיקה המחודשת של הקרקע והחלת כל האיסורים מהחוקים הקודמים וכך בתים יצאו למפרע מהקו הכחול".
"בישוב תקוע אנחנו מתמודדים עם מצב שבו בתים שבנויים כבר עשרות שנים והם חלק מהישוב, חלק מאדמות המדינה, פתאום בעקבות בדיקה מחודשת והתייחסות מחודשת מוציאים שכונות שלמות מהקו הכחול, מהגדרת אדמות מדינה. זה ממרר את חיי ההתיישבות. יש שכונות קיימות של אנשים שבנו בתים בתמימות ולא יכולים להתקדם, לא יכולים להרחיב או למכור את הבית בגלל שבדיעבד זה הוצא מהגדרת אדמות מדינה".
על ההסדר שאותו מציע כעת המנהל האזרחי אומר נאמן כי יתרונו הוא בכך ש"יש בו סופיות הדיון, מיפוי סופי של מה הן אדמות מדינה ומה האדמות שההתיישבות יכולה לבנות עליהן". לזאת הוא מוסיף ומעיר בזהירות כי "יכול להיות שנאבד שטחים מהאדמות שהיום אנחנו חושבים שהם אדמות מדינה. ההסדר הזה יכול לגרוע מאיתנו אדמות כאלה ואחרות. יכול להיות שנשמע את ראשי ההתיישבות לא מסכימים לנקודה כזו או אחרת בהסדר, אבל עצם ההסדר הוא דבר מהפכני שמקדם אותנו להתנהלות ריבונית נורמאלית, התנהלות של מדינה עם דיני מקרקעין מה שמאפשר להתנהל כמו מדינה מסודרת".
על האפשרות שקרקעות שעליהן כבר נבנו שכונות וישובים יוגדרו במסגרת המתווה המוצע כאדמות שאינן אדמות מדינה, אומר נאמן כי "אנחנו במצב הזה היום, אלא שהיום זה בלי דין ובלי דיין. כאן נעשה תהליך שיכול להיות שלא נהיה מרוצים ואז נוכל לערער על התהליך. אני לא מאמין שזה יהיה הליך חד כיווני. מן הסתם יהיה מנגנון שלם, אבל בסופו של התהליך תהיה לנו מפה, שגם אם לא נהיה מרוצים מחלקה נהיה מרוצים מהתהליך".
"זו לא מפת ריבונות ולא מפה של ויתורים כאלה ואחרים. אין כאן אמירה של העברה חלילה לערבים או הקמת מדינה פלשתינאית או שינוי מעמד הקרקע, אלא קיבוע מעמד הקרקע לתמיד כך שכאשר רשות תרצה היא תוכל לבנות או לסלול כביש והדבר יהיה בידינו".
האם אכן התכנית החדשה תאפשר בניה חופשית יותר ולא תצוץ הטענה שמדובר באדמות יהודה ושומרון המחייבות אישור פוליטי מדיני משר הביטחון ואנשיו? נאמן אינו שולל את האפשרות הזו ומבהיר כי מדובר בהסדרת מקרקעין, "יש דיני מקרקעין ויש דיני תכנון ובניה ואלו לא אותם דינים. סעיף המקרקעין הוא החשוב גם אם לא החשוב ביותר. אנחנו שואפים לריבונות מלאה כך שנוכל לנהל את הרשות כמו כל רשות אחרת בארץ, אבל סעיף דיני המקרקעין הוא סעיף משמעותי מאוד וחשוב מאוד".
ומה באשר למחאת השמאל הצפויה להגיע תחת הקביעה שמדובר ב"כיבוש זוחל" וכיוצא באלה? "יכול להיות שזה יהיה כי כל דבר שנגד מדינת ישראל הם תומכים בו וכל מה שבעד ישראל הם מתנגדים לו, אבל זו תהיה צביעות וטיפשות. הרי גם הערבים לא יכולים להרחיב כפרים או להקים מפעל כלשהו. המצב שלהם כמו שלנו ומדובר בריבון שיסדיר את מעמד הקרקע לטובת כולם, ומה שמפריע להם זה שישראל תהיה הריבון וחלק מהשמאל מתנגד לזה. זו בעיה שלהם. על זה כנראה נתווכח לנצח ואני מאמין שננצח אותם במהלכים האלה".