חיילים בגבול סוריה
חיילים בגבול סוריהצילום: Basel Awidat, פלאש 90

בניגוד לעבר צה"ל בוחר לקחת אחריות פומבית לתקיפת המפקדה האיראנית בסוריה. על השינוי הזה במדיניות ישראל שוחחנו עם האלוף במיל' חבר הכנסת עוזי דיין, חבר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת,

"זה לא שינוי במדיניות", קובע דיין. "אנחנו נוהגים לא לקחת אחריות כדי שלא נצטרך להכחיש בהזדמנויות אחרות. לפעמים לוקחים אחריות או מכחישים כי אין ברירה כי הפעילות נחשפה, ולפעמים, כמו במקרה הזה, אתה רוצה להגיד שאתה גם עושה את הדברים ומתכוון ברצינות וזו מעכשיו המדיניות".

על האמירה שמאחורי התקיפה הישראלית אומר חבר הכנסת דיין: "צריך להפריד בין הצעדים לדחיקת איראן מסוריה, שזה דבר אחד שאותו עושים בהרבה מאוד תקיפות, לעומת המקרה הזה שבו יש טרור חוצה גבול כשהם שמו מערכת מטענים וזה איום ישיר על חיילי צה"ל. זה יכול היה להסתיים בלוויות ולכן התגובה היא יותר חריפה ומכוונת לצבא סוריה שהוא האחראי, ויכול להיות כאן פתח לדבר יותר גדול".

על הדבר הגדול יותר שאליו הוא מתכוון מרחיב דיין ומסביר: "דעתי האישית היא שאנחנו צריכים לעצב את המצב בדרום סוריה, ויש לנו הזדמנות לעשות זאת. הצורך נובע מכך שהאיראנים לוחצים את הדרוזים מאוד ומציעים להם הצעות שיהיה קשה לדרוזים לסרב להם לנוכח המצב הכלכלי הקשה שם, ומצד שני הדרוזים בשלים לשאת את נס המרד. יש להם כמה עשרות אלפים לוחמים והם מבקשים עזרה ואנחנו אמנם לא רוצים לפתוח במלחמה בדרום סוריה אבל כן רוצים ליצור מצב שבו דרום סוריה היא שטח ידידותי לישראל.

"את זה עושים בעזרה לדרוזים בג'בל דרוז ובכפרים לאורך החרמון. יש שם רבים שיחד עם הסונים בדרום סוריה הנתמכים על ידי ארצות המפרץ ניתן יהיה לעשות שינוי כזה, ולדעתי גם ארה"ב ורוסיה לא יתנגדו".

האם המשמעות היא יצירת שתי סוריות? "כבר היום סוריה היא כמה סוריות. כמו הרבה מדינות היא מחולקת לשבטים שונים. אין שום קשר בין הנוצרים לעלאווים לסונים ולשיעים ולתושבי הצפון או הדרום. אנחנו לא מתערבים בממשל הסורי. כל השנים טענתי שבסוריה אין טובים ורעים, ולכן אין מקום לתמוך בטובים. המציאות היא שכולם רעים ברמות שונות, אבל כעת זה שונה כי איראן יותר ויותר נכנסת לדרום סוריה והיא הדבר האחרון שאנחנו רוצים על הגבול".

"לדרוזים כבר נמאס מהלחץ הסורי ויש אפשרות ליצור מצב שיכול להיות שבעתיד יהיה סוג של אוטונומיה, אבל בינתיים הוא כעין אוטונומיה בחלק הדרומי שלא יהיה עוין לישראל, שדרכו לא חודרים ממנו לישראל ולא יורים ממנו מרגמות וקטיושות. זה דבר מאוד חשוב לנו".

האם אנחנו לא עשויים להגיע לאותה תפיסה של הישענות על גורמי חוץ שיבצרו את ביטחונה של ישראל, תפיסה שסבלנו ממנה לא מעט בשנותינו בלבנון? חבר הכנסת דיין מבהיר ומדגיש: "חס ושלום. אני מאלה שסבורים שאין לנו לסמוך אלא על אבינו שבשמים ואבינו שבמילואים. אנחנו צריכים לעזור לדרוזים שנמצאים במצוקה, לא לרופף משמעת הגנתית וביטחונית בגולן, אלא לסייע שם בשאיפה ליצור איזור שאינו עוין לנו אלא ידידותי. אם זה לא יצליח אנחנו ממשיכים כרגיל וגם אם זה מצליח לא נסמוך על הדרוזים בסוריה שיביאו את הביטחון לגולן, אבל דרום סוריה לא עוינת לישראל היא בשורה טובה".