בוז'י הרצוג בכנס
בוז'י הרצוג בכנסצילום: פלג לוי

כנס לציון יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ואיראן התקיים בהובלת מרכז דהאן למורשת קהילות ישראל במזרח ובמערב.

הכנס התקיים לקראת יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ואיראן שיצוין מחר באוניברסיטת בר-אילן.

בכנס השתתפו השרה לשוויון חברתי מירב כהן (כחול לבן), השר לענייני ירושלים ומורשת הרב רפי פרץ (הבית היהודי), יו"ר הסוכנות היהודית יצחק (בוז'י) הרצוג ואישי ציבור נוספים.

השרה מרב כהן סיפרה כי השבוע שוחחה עם יו"ר מרכז דהאן, ד"ר שמעון אוחיון, והוא סיפר לה עד כמה היה קשה לחוקק את חוק ציון יום הגירוש של מדינות ערב ואירן. לדבריה, "החוק הזה לא היה ברור מאילו וזה אולי מה שמחדד יותר נכל כמה החוק הזה באמת נדרש".

"מדובר ביום בעל חשיבות לאומית שבו אנו כחברה וכמדינה חייבים לתת לידי ביטוי, ולהוקיר פרק מפואר בעל אלפי שנים של ארצות ערב ואירן שלא תמיד זכה למקום הראוי לו בהיסטוריה של העם היהודי", אמרה. "אני רוצה להודות לאכסנייה, מרכז דהאן למורשת קהילות ישראל במזרח ובמערב, ולעומד בראש שמעון אוחיון, על האירוע המכובד הזה".

השרה מרב כהן בכנס
צילום: פלג לוי

השר הרב רפי פרץ הוסיף: "גם אני גדלתי במשפחה שגדלה בקרית יובל, בשכונת העולים בבית מזמיל ולמרות שהם היו עשירים מאוד במרוקו, הם עברו תלאות של למעלה משנה ולבסוף הגיעו לארץ חסרי כל. תמיד הם דיברו על החיבה לארץ, על אהבה לירושלים וזה טבוע אצלי מאוד, כי על זה גדלתי וזה מה ששמעתי".

לדבריו, "זה הסיפור של עולי מדינות ערב. חבלי הלידה הקשים, על הקליטה במעברה, הכיסופים לירושלים, זאת מן תנועה פנימית שאמרה לנו אנחנו בני אברהם אבינו וזה המקום שלנו. השר הרב פרץ הודה לאוחיון על כל פועלו למען הרמת קרנה של יהדות המזרח ואפריקה.

"צריך לאמר בכנות כי היום הזה הוזנח במשך שנים ארוכות בתודעה הכלל ישראלית", אמר הרצוג. "לשמחתי המצב משתנה. החברה הישראלית מכירה כיום הרבה יותר מבעבר בעוולות שנעשו לקהילות היהודיות במדינות ערב וחשופה הרבה יותר לעושר התרבותי שהביאו עמן ולשפע של יצירות אומנות ספרות ושירה של הדור הראשון, השני והשלישי של יוצאי ערב שנשזרות בקולקטיב הישראלי".

לדבריו, "העבודה בהקשר הזה עדיין רבה ומוטלת עלינו חובה להנחיל את הסיפור מדור לדור, לרתום גם את הקהילות היהודיות בעולם למלאכת השיקום והרחבתה גם לבתי עלמין וגם לשימור הקניין היהודי הרוחני שהותירו היהודים בארצות מוצאם".

יו"ר מרכז דהאן, ד"ר שמעון אוחיון, ציין כי זו השנה השמינית שבה הם מקיימים את האירוע. לדבריו, "ארבע מאות וחמישים אלף ערבים עזבו את מדינת ישראל בעקבות מלחמת יום העצמאות, וכל העולם שמע ומכיר היטב את סיפורם והוא לא יורד מסדר היום של במות עולמיות. אבל על 900 אלף יהודים שגורשו או עזבו את ארצות ערב, אך אף אחד לא שמע על כך דבר ולא למד את סיפורם. סיפורים של כמעט מיליון יהודים שנמשך על פני 2,000 שנה. סיפור שנגדע תוך 25 שנה בלבד והסיפור הזה לא זכה להיות מוכר עד לפני כמה שנים. לכן תפקידנו הוא להטמיע את הסיפור הזה במערכת החינוך במדינה ובמוסדות יהודים בכל רחבי העולם, כולל אירועים וטקסים בכל מוסד ומוסד ולנו במרכז דהן היה את הזכות כבר מספר שנים לקיים כנסים חשובים כאלה".

נזכיר כי חוק 'היום לציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן' נחקק בסוף 2014 ביוזמת חבר הכנסת לשעבר ד"ר שמעון אוחיון, העומד בראש 'מרכז דהאן', יחד עם ח"כ לשעבר ניסים זאב. המטרה של יום הציון, לשמור על זכויות הפליטים היהודים יוצאי ארצות ערב ואיראן במסגרת משא ומתן להשגת שלום במזרח התיכון.