בנט וסמוטריץ'
בנט וסמוטריץ'צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' מתייחס בראיון לערוץ 7 לעתידה הפוליטי של הציונות הדתית ולהישג הסדרת תקציבי הישיבות והחמ"ד לשנה הבאה.

בראשית הדברים מתייחס חבר הכנסת סמוטריץ' לסוגיית תקציב הישיבות והחמ"ד: "לא עבר תקציב מדינה זו כבר השנה השנייה, והחוק, לפני התיקון, אומר שהולכים לתקציב המשכי של אחד חלקי 12. המשמעות היא שמתקציב של 412 מיליארד שהיה ב-2020 היינו יורדים ל-311 מיליארד כתקרת ההוצאה לשנת 2021, כלומר שיתוק מוחלט של משרד הממשלה, אין משכורות, אין תמיכה בעמותות ארגונים וחינוך, אין תקציבי קורונה, פיצויים לעסקים וכו'".

"העברנו תיקון שמתקן קצת את הנוסחאות והעמדנו את תקרת ההוצאה על 419 מיליארד שזה 10 מיליארד פחות מתקציב מדינה אם היה עובר בצורה מסודרת, אבל זו פגיעה הרבה יותר מינורית. הויכוחים שהיו בימים האחרונים נגעו לשיטה החישובית שבאמצעותם החשב ייחשב את המקדמות. בתחום תמיכות בארגונים האזרחיים, וזה כולל ישיבות, תלמודי תורה, עמותות חסד ונוער בסיכון וכו',
אנחנו, הציונות הדתית ו'הימין החדש' של בנט, צריכים לרוץ ביחד. כבר חודשים אני מבקש לחתור למגע כדי לסכם ולייצר וודאות בציבור, ואני מאמין שאכן כך יהיה
באפשרות החשב הכללי לאשר מקדמות. הערכנו שבנוסחאות הקיימות כולם יקרסו אחרי שנתיים ללא תקציב מלא וירידה של תרומות בעקבות הקורונה וכו'".

"הגדרנו את הנוסחאות החישוביות אחרת כך שהמקדמות יוכלו להיות 85-90 אחוז ולא 70 אחוזים. הציפייה של כולנו היא שהמוסדות הללו יוכלו להמשיך לתפקד. בתוך כך 1.2 מיליארד מגיע לעולם הישיבות שדאגנו שייפגעו הכי פחות שניתן, 28 שקלים לתלמיד זה לא נורא, שמרנו על עיקר התקציב.

''תקציבי החמ"ד, כל תגבורי היהדות ושעות הרב וכו' שמקורם בכספים קואליציוניים לא ניתנו בשנה החולפת עד מהלך ה-11 מיליארד. התעקשתי ואמרתי שההגדרות האוצר לא רלוונטיות ועמדתי על כך שהתקציבים הללו של תגבורי השעות ישולמו כסדרם גם בחודשים האלה של השנה".

לדברי סמוטריץ' המאבק שנצרך לו התמקד בתחשיבים השונים ולא על עצם הצורך להתאים את נוסחאות החישובים. "היה ברור לאוצר שהאלטרנטיבה היא שיתוק מוחלט של המדינה, אבל היה מאבק מול משפטנים, יועצים וחשבים על הפרטים כדי לוודא שעמותות ומוסדות חינוך לא יקבלו מכה נוספת על מה שכבר קיבלו בשנה האחרונה.

''החוק הזה היה חייב 61 קולות. אתמול בלילה לא היו 61 קולות ללא האצבעות שלנו. ליברמן והערבים ושברירי הקואליציה לא היו. מתן כהנא, אופיר סופר ואני נשארנו בכנסת כדי להצביע וזה תפקידי להבטיח כך את ההישגים. צריך להודות לגפני ולשר האוצר שאיפשר לנו להגיע להסכמות עם אנשי האוצר".

מכאן עברה השיחה עם חבר הכנסת סמוטריץ' על הרמיזות ולפיהן הוא נערך לפיצולה של 'ימינה'. סמוטריץ' דוחה את השמועות מכל וכל: "אני אומר כבר חודשים רבים שאנחנו, הציונות הדתית ו'הימין החדש' של בנט, צריכים לרוץ ביחד. כבר חודשים אני מבקש לחתור למגע כדי לסכם ולייצר וודאות בציבור, ואני מאמין שאכן כך יהיה. השותפות הזו בנויה מסוג של השלמה הדדית.

''בנט מכריז שיעסוק רק בקורונה ובכלכלה, והתפקיד שלנו, המפלגה הציונית דתית, בחיבור הזה יהיה להמשיך ולקדם את הערכים של הציונות הדתית בהתיישבות בהסדרה בריבונות בתיקון מערכת המשפט בחיזוק הזהות היהודית והדאגה לצרכים של הציבור הנהדר הזה. כדי שכל אחד יעשה את תפקידו צריכה להיות שותפות שוויונית אמתית שבה כל אחד מביא את מה שהוא מביא, וכך שיתוף הפעולה יעבוד טוב. הציבור רוצה את החיבור ואת האחדות הזו. זה עובד מצוין, אנחנו חברים טובים ועובדים יחד בפרגון הדדי".

"מי שעוקב רואה את שיתוף הפעולה וההשלמה הזו. בנט עוסק בקורונה ואני מעלה את הנושאים המשפטיים, את הסדרת ההתיישבות, חוק מרקם חיים וכו'. זה שיתוף פעולה שצריך להיסגר. צריך לשאול את נפתלי למה זה עדיין לא קורה. בפעם הקודמת הוא אמר שזה ייסגר ב-12 השעות האחרונות. אני
אנחנו חייבים לרוץ ביחד. הציבור לא יסלח למי שמפצל את המחנה. נרוץ יחד בהבנה שמדובר בשני חלקים שמשלימים זה את זה מתוך שיווניות. לא צריך לבטל אחד את דעתו או כוחו הפוליטי של השני
מציע שנעשה את זה מוקדם יותר. חבל למשוך את הציבור, אבל אנחנו חייבים לרוץ ביחד. הציבור לא יסלח למי שמפצל את המחנה. נרוץ יחד בהבנה שמדובר בשני חלקים שמשלימים זה את זה מתוך שיווניות. לא צריך לבטל אחד את דעתו או כוחו הפוליטי של השני".

ואולי יודע נפתלי בנט שכדי לאסוף חזרה את המצביעים שנטשו אותו לטובת גדעון סער טוב יהיה לו להתנתק מסמוטריץ' ודבריו על דת ומדינה, ארץ ישראל וריבונות וכו'? "הוא לא אומר את זה ואני חושב שהציבור לא יקבל אמירה כזו", משיב סמוטריץ'. "נפתלי בנט כבר ניסה פעם אחת להשתחרר מהציונות הדתית והתוצאה הייתה שהוא לא עבר את אחוז החסימה ונגררנו לשלוש מערכות בחירות נוספות. לא חכם לחזור על טעות פעמיים".

"היינו 24 מנדטים בסקרים יחד לפני שהגיע סער, אלו מנדטים שלא פחדו מהציונות הדתית מהימין ומסמוטריץ' ומה שהוא מייצג. ירדנו כי סער מתמודד על לא מעט אלמנטים שנפתלי מתמודד עליהם. לציונות הדתית יש דרך ערכים וחזון, הציונות הדתית הולכת הרבה שנים לא לפי סקר כזה או אחר אלא עם דגלים ומפעלים בחינוך בהתיישבות ברווחה בגרעינים וכו'.

''כרגע אני לא מקבל מנפתלי אינדיקציות שהוא פונה לכיוון של היפרדות, אם זה יקרה אני משוכנע שהציונות הדתית תצביע למפלגת הציונות הדתית ולא תלך בפעם השניה להרפתקה שנכשלה כבר. לפי מה שאני מבין הוא לא שם".

האם יתכן ובנט יבקש מסמוטריץ' להנמיך פרופיל בסוגיות דת ומדינה על מנת שניתן יהיה ללקט חזרה תומכים מהמרכז, מה שיאפשר גם לו, לסמוטריץ', לחזור למשרד בו הוכיח את יכולותיו הביצועיסטיות, משרד התחבורה? סמוטריץ' מבהיר כי אמנם ניתן לעסוק בדיוקים ודקדוקים של קמפיינים, "אבל אם
יש מספיק מפלגות כלום ושום דבר על המדף, יש הרבה מפלגות רק לא ביבי. לא זו המשבצת שעליה אנחנו צריכים לשחק
מדברים על העיקרון, הערך המוסף שלנו הוא בערכים. ביצועיסטים יש עוד הרבה. לא צריך אותי בשביל זה.

''נכון שאנחנו משתדלים להביא להצלחות ומקצועיות וזו המשמעות של קידוש ה', שהציבור רואה שאנשי תורה יודעים להיות אנשי ביצוע ודואגים לצרכי עם ישראל ללא פוליטיקה. זה הערך המוסף שלנו. יש מספיק מפלגות כלום ושום דבר על המדף, יש הרבה מפלגות רק לא ביבי. לא זו המשבצת שעליה אנחנו צריכים לשחק".

על האפשרות של חבירה לסער עוד טרם הבחירות אומר סמוטריץ' "מבחינתי בשום פנים ואופן לא. זו דעתי. גדעון מקים מפלגת 'רק לא ביבי' ואני לא יכול להיות שם. יש לי הרבה ביקורת על נתניהו ואני חושב שאחרי כל הדברים הטובים שהוא עשה אפשר להתקדם. נתניהו הוא מנהיג ימין שמתפאר בקרבות בלימה, שלא פינה ישובים בכל שנות אובמה, ואני חושב שעכשיו מגיעים לנו גם שחקני התקפה שיודעים להבקיע שערים ולהביא הישגים ולשנות מדיניות, למנוע כרסום בערכים ובדמוקרטיה.

''יש לנו הרבה משימות ובעניין הזה נתניהו רחוק מלספק את הסחורה, ועם זאת אני לא מוכן להיות חלק ממערכת שהמכנה המשותף היחיד שלה הוא רק לא נתניהו, מנגנון שמונע מאנטי ושנאה. אנחנו לא שם. אחרי הבחירות נשקול איפה ואיך נוכל לקדם את הערכים שלנו הכי טוב בהתאם ליחסי הכוחות. אני לא מתחייב לאף אחד ולא מחרים אף אחד".
נתניהו הוא מנהיג ימין שמתפאר בקרבות בלימה, שלא פינה ישובים בכל שנות אובמה, ואני חושב שעכשיו מגיעים לנו גם שחקני התקפה שיודעים להבקיע שערים ולהביא הישגים ולשנות מדיניות, למנוע כרסום בערכים ובדמוקרטיה.

ומה באשר ל'בית היהודי'? האם הוא נותר בתמונה? "לצערי הבית היהודי קיבל את החלטותיו. אני מזכיר שאני חתום על הסכם מיזוג עם הבית היהודי שהרב רפי הפר למחרת וכמה ימים לאחר מכן הוא פירק את השותפות שהבטחנו שאנחנו לא מפרקים ונכנס לממשלה כדי לקבל לשכה כיסא ונהג. זה כואב לי אבל אני מאחל להם הצלחה".

על הסיכוי לאיחוד מחודש מדגיש סמוטריץ' שאינו שולל כלל ועיקר אפשרות כזו. "מרכז המפלגה שלי אישר את הסכם המיזוג עם הבית היהודי, בניגוד לרב רפי שלא אישר אותו אצלו במרכז. אם ייבחר מנהיג בבית היהודי שירצה לקיים את ההסכם שחתמנו עליו, אני מקיים הסכמים. חלילה לא אפר הסכמים שאני חתום עליהם. אני כואב מאוד על הפרת ההסכם. ייבחר מי שייבחר ואם הוא יבוא ויבקש לקיים את ההסכם אקיים את ההסכם שאני חתום עליו.

''אני בעד כל חיבור אפשרי. בכל אחת ממערכות הבחירות תמיד הייתי חסיד של כמה שיותר חיבורים ואחדות. ויתרתי על מקום ותפקיד שוב ושוב למען האחדות ואמשיך לדבוק בדרך הזו כי אין לך כלי מחזיק ברכה יותר מהשלום, סביב מכנה משותף ערכי של חזון ושליחות".