רונן צור
רונן צורצילום: אלון פורת

רונן צור, יועצו של בני גנץ בבחירות האחרונות ומי שתמך בכניסה לממשלת האחדות על מנת להתמודד בכוחות משותפים עם מגיפת הקורונה, , מאמין כי הבחירות הבאות יסמנו את סיום דרכו הפוליטית של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

בראיון לערוץ 7 אומר צור כי הטעות העיקרית של של נתניהו היתה הברית עם הח"כים הערביים של רע"מ שתאפשר ליריביו הפוליטיים להקים קואליציה עם המפלגות הערביות ומוסיף כי הטעות העיקרית של בני גנץ היתה דרך ההתנהלות שלו מרגע הכניסה לממשלה.

"רוב מוחלט של הציבור מצהיר בכל הסקרים שנתניהו פירק את הממשלה משיקוליו האישיים, ומדובר בציבור שרבים ממנו גם ימניים בדעותיהם. לכולם ברור שלגנץ לא היה שום מניע לפרק את הממשלה, אבל התנהלותו מאז הכניסה לממשלה הובילה לשבר אמון עמוק עם הבסיס שהצביע לו, ולחצה אותו בין הרצון לשמר את ההזדמנות לבין החשש מירידה תחת אחוז החסימה", מוסיף צור.

לדבריו, "למעשה לא נותרה ברירה אמיתית. מי שתוקף את נתניהו על התנהלותו כלפי גנץ טועה. תפקידו של נתניהו היה להחליש את גנץ, בעוד שתפקידו של גנץ היה להחליש את נתניהו. כך מתנהלת מערכת פוליטית. הדרך הנכונה היתה שימור מאזן אימה בין השניים שהיה מאפשר גם ניהול יציב של המדינה וגם קיום הרוטציה. מדיניות הרכנת הראש מול נתניהו היתה שגויה וגנץ שילם עליה מחיר כבד".

איזו קואליציה אתה רואה אחרי הבחירות הקרובות?

"לגבי היום שלאחר הבחירות, אפשר לראות שנתניהו חרץ כנראה את גורלו. אם עד היום לא היתה אפשרות להרכיב ממשלה בגלל קמפיין נגד השתתפות ח"כים ערביים בקואליציה, הרי שהברית עם החכים של רע"מ סיימה את הפרק הזה ומעתה נתניהו לא יוכל למנוע יותר הקמת קואליציה הכוללת אותם. בעניין הזה הוא עשה שגיאה אסטרטגית".

המערכת הפוליטית עברה טלטלה בשבועות האחרונים עם הודעתו של גדעון סער כי הוא עוזב את הליכוד ומקים מפלגה חדשה. הסקרים שפורסמו מאז מנבאים לו כמות מנדטים גבוהה שמגיעה ברובה מהמנדטים ש"חנו" עד היום אצל ימינה של נפתלי בנט וכחול לבן שמתרסקת על פי הסקרים כמעט אל פי אחוז החסימה.

צור מעריך כי קשה עדיין לדעת מיהן המפלגות שיהוו את הפתעת הבחירות ומי אלו שיתכן וייעלמו מהמפה הפוליטית. "מוקדם עדיין לדעת. כרגע אנו בשלב ההתפרקות של הגושים מימין ומשמאל למעין קבוצות פוליטיות קטנות ובינוניות. בעוד כשבועיים יחל שלב ההתגבשות מחדש של המבנים הפוליטיים ואז אולי נראה שתי מפלגות מובילות אחת מול השניה, ואת שאר המפלגות הולכות וקטנות".

כיועצו הקרוב לשעבר של בני גנץ, מה לדעתך היו הטעויות העיקריות שלו מאז הקמת הממשלה?

"הטעות העיקרית היתה הציפייה שנתניהו יכבד את היריב הפוליטי שלו ותגובה רכה ורפה להסתרת מידע, לניהול עצמאי של המדינה, לביטול ישיבות הממשלה תקופה ארוכה ולהיעדר קווים אדומים שכחול לבן הציבה לנתניהו ואנשיו, החל מרמת השיח המכבד ועד רמת ניהול המדינה ללא שיתוף שרי הביטחון והחוץ. כחול לבן צריכה להוביל מהלך של בחירת מנהיג הגוש מול מרכיבי הגוש האחרים כמו לפיד, יעלון, חולדאי וכל השאר".

לסיום, צור עצמו מודה כי הוא שוקל להתמודד בבחירות הקרובות לכנסת, לאחר שכבר כיהן כחבר כנסת מטעם מפלגת העבודה בשלהי הכנסת ה-16.

עם זאת, ההחלטה עדיין לא נפלה סופית, וכך גם ההחלטה לגבי הפלטפורמה בה הוא מתכוון להתמודד במידה ויעשה זאת. "ההחלטה תיפול בהמשך הדרך כשאדע מהן הפלטפורמות הפוליטיות שנוצרו. מעניין אותי להוביל שינוי של פני המדינה, הן פנימה והן כלפי חוץ. כמי שליווה את בכירי המנהיגים והוביל את ניהול המשברים המורכבים ביותר במדינה, אני יודע יותר מאחרים כיצד להוביל זאת. פניי להנהגה לאומית, ולא לחברות בכנסת שם הייתי כבר לפני 20 שנים בגיל 32. אם תיווצר האפשרות, אעשה זאת".