
1.
השבוע נפתח בשעה טובה המבצע הגדול לחיסון הציבור נגד הקורונה הארורה. זאת בין היתר בזכותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שטרח להקדים הפניית החיסונים לטובת תושבי המדינה, הרבה לפני מדינות גדולות ועשירות מאיתנו. מה שמגיע מגיע.
למרבה השמחה, נכנס תחת האלונקה גם הציבור החרדי. בניגוד לימי ראשית המגיפה, כשזו נחשבה מזימה של 'די מדינע'. גדולי הציבור החרדי-ליטאי, הגאון רבי חיים קנייבסקי והגאון רבי גרשון אדלשטיין, עודדו התחסנות. כך גם מנהיגה הרוחני של ש"ס הגאון רבי שלום כהן. האדמו"ר מגור הגדיל להגיע פיזית למרפאה, כדי לקבל לעין כל את החיסון. הרב אלימלך פירר, הגאון רבי אשר וייס, ואחרים, זירזו בסיסמת אין מזרזין אלא למזורזין. ראש העיר בני ברק אברהם רובינשטיין הכריז כי עירו הפכה מ'בירת הקורונה' ל'בירת ההתחסנויות'.
2.
זו דרכו של ה'מיין סטרים' החרדי, וטוב שכך. אבל מולם קם מיעוט של חכמים-להרע, יודעי כל בעיני עצמם, שמפיצים שקרים, סברות כרס, בדיות וסילופים; וחלקם חדרו גם למחוזות הציבור הדתי לאומי. תלמיד חכם חרדי אחד, בעל תשובה, ד"ר לפיזיקה ממכון וייצמן, בו שימש חוקר עד שפרש מעולם המדע לפני עשרות שנים, טען בשידור כי החיסונים, הסגרים והפעלת גלי G5 ברשתות הסלולאר, הן מזימה כוללת של כוחות האופל בראשות ביל גייטס, להשלטת סדר עולמי חדש.
טענה דמיונית לא פחות, הועלתה בפשקוויל שיטנה שהפך ויראלי ברשת. 'המעוררים' הזהירו כי החיסון נועד לפגוע בפוריות, וזאת במסגרת המזימה הנפשעת לצימצום שיעורי הילודה בעולם. כותביו מזהירים כי שמות המתחסנים מקרב תלמידי/ות הישיבות והסמינרים, יופצו ברבים כדי שיהיו מעוכבי שידוך.
והיו גם מטורפים שאיבתם לאלפי המדענים שכינסו בדי עמל ידע מצטבר של שנים רבות בתחומי האימונולוגיה, הווירולוגיה, הביולוגיה המולקולרית, הכימיה והנדסת חומרים, לשם פיתוח החיסון, העבירה אותם על דעתם, עד שטענו באיוולתם כי מקור החיסון הוא בכלל בחייזרים שהגיחו לעולמנו כדי לחסל את האנושות.
3.
למרבה המזל, הציבור החרדי דוחה את החכמולוגים ההזויים שטירופם אומנותם. הציבור החרדי נפתח למציאות. יותר ויותר מחובשי ספסלי בית המדרש יוצאים לעבוד לפרנסתם. יותר ויותר נעזרים בטכנולוגיה הסוּפר-מודרנית לעבודה ולאיסוף מידע חיוני. יותר ויותר עולים, עדיין בשקט, לקברו של הראי"ה קוק לכפר על הכפשתו של גאון הדור הקודם.
רבים משתתפים, אם ככותבים ואם כקוראים, בבמות תורניות משותפות לכל חובשי הכיפות, וחלקם אף נוחתים בתקשורת הכללית, ככותבים וכקוראים. וכך גם בעולם הפוליטי: יש שמתברגים במפלגות שמנהיגיהן, רח"ל, אפיקורסים לתיאבון, ואין פרץ ואין צווחה.
גם פעילותם המועילה של חיילי וקציני פיקוד העורף בבני ברק ובערים חרדיות נוספות, הציגו בפני החרדים צה"ל אחר, אנושי ומועיל, לא הדמון שטיפחו בדמיונם.
4.
הקורונה עשתה משהו לעולם החרדי. בתחילת דרכה בישראל נתקבלה בבוז ע"י החברה החרדית, שהובילה להתעלמות ולהידבקויות חמורות, כולל פטירות ל"ע. חללי הקורונה אילצו אותם – כמו את שאר אזרחי המדינה – להבין שהמגיפה רצינית, שאיננה מזימה של 'די מדינע', שחובה להישמר מפניה. ואגב כך הנמיכה מחיצות בינם לבין שאר חלקי החברה. החברה החרדית נפתחת לעולם שמסביב.
5.
הסקרנות לעולם שמסביב, באה לידי ביטוי בדיווח מרגש שכתב ידידי החוקר וההיסטוריון, הסופר משה נחמני, על ביקור של חנוכה שערך אצל תלמיד חכם גדול בציבור החרדי, ראש כולל של חסידות גדולה ומפורסמת, שמתגורר במעבה שכונת גאולה, בתוך אוכלוסיה חרדית למהדרין.
לא נגענו, פרט לקיצורי עריכה מתבקשים: "ביקשתי שיספר לי על הונגריה שלפני השואה, משם הגיעה משפחתו. אך לפני שהחל, הפציר בי שאספר על עצמי.
"אמרתי לו, בחשש מה, שלמדתי בישיבת ההסדר ברמת גן. 'אצל הרב שפירא? הו, זו זכות גדולה!'. טוב, העובדה שהוא שמע על הרב יהושע שפירא לא כ"כ הפתיעה אותי; אני רגיל שהחסידים מכירים את הישיבה החסידית שבגבולה של בני ברק. אך מה רבה היתה השתוממותי, כששאל אותי מה שלום הרב יעקב אריאל, ובמיוחד כשהתעניין בשלומו של הרב שלמה אבינר.
'הרב אבינר הוא איש אמת; הוא הרב שאני הכי מעריץ אצלכם בציונות הדתית', חזר ואמר כמה פעמים. 'אבל לאחרונה אני לא שומע עליו... הוא עדיין מלמד? כמה תלמידים יש אצלו כיום בישיבה?'. עניתי לו בקצרה, והוא המשיך מיד לשאלה הבאה: 'האם קראת את המאמר של הרב חגי לונדין ב'בשבע' האחרון?.. זה מאמר מדהים, שמסביר בצורה עמוקה ומדוייקת את הבעיה של תרבות יוון!'
6.
"'ומה עם הרב טואו?', שאל לפתע. לקחו לי כמה שניות להבין שהוא מתכוון לרבי צבי טאו. 'הוא כבר מבוגר. איך הוא מרגיש? נו, האם יצא כרך נוסף של 'לאמונת עתנו'?', התעניין הגאון החסידי. ... 'יש בהר המור כוחות אדירים של תורה, והאברכים לומדים במסירות נפש. שמעתי שהם חיים בדלי-דלות, ומקדישים את כל עצמם לתורה!'. הוא לא הסתפק בכך, והודיע כי ייסע לבקר בהיכל הישיבה, על מנת להתרשם מעוצמת התורה שם. 'ומה עם האחים שטרנברג, הם מרגישים טוב?', 'ומה עם ר' חיים כץ? בעיניי הוא ר' חיים מבריסק', התבטא.
"...מכאן חזר אחורה 100 שנה והחל לדבר על גאוני תורה בפולין שהשתייכו לתנועת המזרחי, מופלגים במיוחד בתורה ובקדושה. אל יהי הדבר פשוט בעיניכם; הוא כשלעצמו איש אגודת ישראל בכל רמ"ח איבריו, ומתנגד חריף למדינה.
7.
"...המפגש עם גדול-תורה זה, הנושק לגיל 80 ובעל מעמד בציבור החרדי, הצליח להפתיע אותי. היה שם משהו לא צפוי, בין הנוף החרדי, להיכרותו עם המגזר האחר, השונה. הבנתי שלמרות המחיצות שבין המגזרים, ולמרות הביקורת החרדית הגלויה כלפי הציונות הדתית, יש איזושהי הצצה והתעניינות כנה, שפחות מדוברת בפומבי. ויש בה משהו יפה". לו יהי.
(באדיבות שבועון 'מצב הרוח')