מערכת הבחירות הרביעית מספקת לנו הפתעות רבות, ואחת מהן היא הקריצה של הליכוד ונתניהו למצביעים הערבים, באמצעות תכנית למגור הפשיעה ואולי אפילו שריון מועמד ערבי בליכוד.
אחד העוסקים המרכזיים בחיבור בין החברה הערבית והיהודית הוא יוסף חדאד, גולנצ'יק במילואים, נכה צה''ל, פעיל הסברה ומנכ''ל עמותת 'ביחד-ערבים זה לזה'.
בשיחה עם ערוץ 7 הסביר חדאד האם האוכלוסייה הערבית באמת תנטוש את הרשימה המשותפת ותעבור לבית פוליטי אחר. "אני רוצה לחזור להצבעת הכנסת ה-21. למעשה רוב מצביעי המגזר הערבי הישראלי לא הצביעו לרשימה המשותפת, אלא לא הצביעו כלל וזה נתון חשוב", מדייק חדאד.
"בכנסות הבאות קרו מספר דברים שגרמו לעליית ההצבעה. ההסתה, השיסוע והפילוג נגד המגזר בפרט בבחירות ובכלל בשיח הציבורי, ניהול קמפיין נכון וחוסר עשייה בכנסות השונות עד שקמה קואליציה בכנסת האחרונה, וזה מה שהביא 15 מנדטים למשותפת.
''אני כשנתיים מפציר בעניין הזה כי לנו אין ייצוג - לא במשותפת ולא בשאר המפלגות היהודיות. המנהיגים לא השכילו להבין את עניין הייצוג, היום רואים שינוי אחרי עבודה קשה שלנו והשינוי ברחוב הישראלי וגם כישלון מהדהד של המשותפת. גם הציבור הערבי מבין ש-15 מנדטים לא נותנים בסוף כלום".
כשאזרחי ישראל מהמגזר הערבי מגיעים אל הקלפי, מה חשוב להם בעת בחירת המפלגה המועדפת אליהם?
"ביטחון וביטחון. אני מפחד לצאת מהבית. אני לא בטוח באזור שלי. הפשיעה והנשק הלא חוקי מתעצמים. תחושת הביטחון האישי נעלמו לגמרי. כל מפלגה שרוצה לפנות לקול הערבי צריכה לפנות לביטחון העצמי, אח"כ הנושא הכלכלי ואח"כ נושאי תשתיות וחינוך. למעשה, בסקר פנימי שנערך רק 2.7 אחוז מהנשאלים אמרו שהנושא הפלסטיני מעסיק אותם".
האלימות והפשיעה גבו בחברה הערבית מעל 110 נרצחים בשנה החולפת, ובימים הראשונים של 2021 כבר הספקנו לספור כמה קרבנות. יש באמת דרך למגר את הפשיעה העבריינית?
"צריך לעשות את זה באופן מסודר ומהיר. ערביי ישראל חייבים להיות מיוצגים בקואליציה ובמשרדים ממשלתיים שרלוונטיים לנושאים האלה, שם אפשר להשפיע. הדבר השני הוא הקמת יחידה משטרתית למיגור הפשיעה. יחידת עילית שמורכבת מיהודים וערבים ומגיעה לאירוע עברייני וכך אף אחד לא יתעסק איתם. מי שמחזיק בנשק לא חוקי לא יחזיר אותו על דעת עצמו ולכן אנחנו זקוקים לכוח".
"בניו יורק בתקופה לפני ג'וליאני הפשיעה הייתה גבוהה ונתנו תקציבים רבים למיגור הפשיעה וכך הפשיעה ירדה. דבר נוסף, העניין המשפטי. בית המשפט נותן עבודות שירות לאלימות במשפחה. מי שרוצח ומכה שלא יראה אור יום מבחינתי והדבר האחרון הוא כמובן חינוך".
מה אתה אומר לאלה שטוענים שהפשיעה בחברה הערבית נובעת מתרבות אלימה ולכן גם אם תכניס גדודי מג"ב לכל ישוב ערבי, זה לא יעזור.
"לצערי הדברים מושרשים ולכן חינוך רלוונטי לדורות הבאים. כרגע חשובה התערבות משטרתית. בחברה הערבית יש כמעט 2 מיליון תושבים, ולכן הכללה שזאת תרבות של פשיעה זאת אמירה מגוחכת. צריך להתמקד בפשיעה ובחינוך הדור החדש. לגדל דור שישפיע אחרת על שאר החברה הערבית.
אתה משמש כמנכ''ל עמותת 'ביחד-ערבים זה לזה' הפועלת לקירוב וחיבור בין המגזר הערבי לחברה הישראלית. אלו פעילויות אתם עושים?
"יש הרבה אנטישמיות ובריונות שנובעת מבורות. אנשים ללא ידע. ערבים כלפי יהודים ולהיפך. ולכן יורדים לשטח כדי לדבר על תלמידים ולייצר מפגשים הדדים. לחברה הערבית אין חיבור ליום השואה הבינלאומי, כי זה נעשה ליהודים. אבל כשאנו מביעים סולידריות והזדהות אז מסתכלים על זה אחרת. שיש ערבים שזוכרים ומתייחסים לזה".
חדאד טוען שהגישה הזאת צריכה לחול גם להיפך, "מי שחווה אירוע גזעני בחברה הערבית, שכנים יהודים שלו צריכים להביע אכפתיות כלפיו. דבר נוסף שאנחנו מפתחים זה מנהיגות יהודית-ערבית שאנו ישראלים שחיים יחד ופועלים יחד. אני באמת מקווה שנצליח להנחיל את זה בפוליטיקה שלנו. רק בחיים משותפים יחד ניתן לשנות. החברה הערבית רוצה להיות חלק אינטגרלי בחברה הישראלית והיא מחכה לזה ואני מקווה שאצליח לייצר אלטרנטיבה מבפנים".
חדאד דוחה את השאלה האם הוצא לו מקום בליכוד או במפלגה אחרת אבל אומר "אני פעיל חברתי וברגע שיהיה לי עדכון פוליטי אעדכן".