פעילי ארגון 'שומרים על הנצח' תיעדו שודדי עתיקות ערבים בשעת מעשה בתל תקוע שבמזרח גוש עציון.
חוליית השודדים, חמישה במספר, עסקה בהרס ובביזת האתר החשוב תוך שימוש בגלאי מתכות וכלי חפירה. במרדף שפתחו הפעילים יחד עם כוחות צה"ל נמלטו השודדים בטרם נתפסו.
התיעוד הנדיר המובא כאן, תוצר של כמה שבועות מעקב אחר פעילות החוליה במקום, מספק הצצה למתרחש באלפי אתרי העתיקות והמורשת ביהודה ושומרון.
יום ולילה נתונים האתרים לידיהם של חוליות שודדי עתיקות פלסטיניים שעוסקות בחיפוש אחר ממצאים בעלי ערך וממיטות חורבן על שרידי העבר.
תל תקוע המתנשא מעל סביבתו מזוהה עם תקוע המקראית הנזכרת בתנ"ך כעיר בנחלת שבט יהודה וכעירו של הנביא עמוס "אשר היה מהנוקדים [רועי הצאן] בתקוע" (עמוס א, א). בתקופה הביזאנטית הוקמה במקום כנסייה גדולה ומסורות יהודיות ונוצריות זיהו במקום את קברו של הנביא עמוס. באתר מתקיים שוד בידי פלסטינים תושבי הכפר תקוע הסמוך.
כך לדוגמה, לפני מספר חודשים השיבה יחידת קצין מטה ארכיאולוגיה במנהל האזרחי אגן טבילה ביזנטי בן 1,600 שנה לאחר שאותר בחצרו של מוכתר הכפר.
ראש המועצה האזורית גוש עציון, שלמה נאמן, הגיב לאירוע החמור: "לצערנו ולבושתנו כישראלים, שוד העתיקות ביהודה ושומרון - ערש ההיסטוריה היהודית, בה עם ישראל התחיל את דרכו כעם, שמתרחש ללא הפסקה בעידוד הרש"פ לא חדש לנו. התופעה הפכה לענף כלכלי של ממש. אנו מדווחים באופן שוטף על מקרים רבים של פגיעה מכוונת וביזה של אתרים ארכיאולוגיים, שבין השאר מוכיחים שיהודים חיים כאן בארץ ישראל אלפי שנים".
"ברורה לנו הכוונה של גורמים אשר המציאו עם 'יש מאין' להחריב ולהרוס כל זכר יהודי על האדמה הזאת. אנחנו בונים את מדינתנו הצעירה על יסודות בני אלפי שנים ולא נשלים עם המציאות המופקרת הזו. מדינת ישראל חייבת להנחות ללא דיחוי את גורמי האכיפה ולהעניק להם כלים משמעותיים כולל כל המשאבים הדרושים כדי למגר את הפשע הלאומי הזה", כך נאמן.
לדברי גיא דרך, מנהל הפעילות בשומרים על הנצח: "שוד העתיקות הוא מכת מדינה. היעדר האכיפה ואובדן ההרתעה בתחום זה מוביל לקטסטרופה במסגרתה נגנבים ונהרסים נכסי תרבות אנושיים ואוצרות התרבות ההיסטוריים של העם היהודי בארצו. מדינת ישראל צריכה לאסור בחוק את הסחר בעתיקות, להגביר את האכיפה ביהודה ושומרון ולאמץ את תכנית החירום הלאומית שגיבשנו".