העימותים בבני ברק
העימותים בבני ברקצילום: תומר נאוברג, פלאש 90

השבוע רחובות העיר בני ברק בעיקר ניסו להתאושש. אחרי שני לילות סוערים, עימותים אלימים והפגנות זעם התושבים בעיר שמחים שהרוחות נרגעו, אך לצד הנשימה לרווחה מורגשים באוויר הדריכות והחשש מפני הניצוץ שיצית את המהומה הבאה.

בניין חרוך שאוטובוס עלה בלהבות בסמוך אליו, רסיסי מכונית מנופצת וכתמי פיח נשארו כעדות אילמת.

גורם לא חרדי שיתקרב לבית המדרש של חסידות ויז'ניץ־מרכז ייתקל בזוגות עיניים חשדניות, שמא מדובר בשוטר או בגורם אכיפה אחר.

תושבי העיר, כמו גם כוחות המשטרה, יודעים שמהומות עלולות להתעורר בכל רגע נתון בשקט השברירי, אך שני הצדדים סבורים שדווקא ההתפרצויות האחרונות עשויות יהיו לבדל את השוליים הקיצונים מיתר החברה החרדית, ולהרחיק אותם מהרוב שסולד מביטויי אלימות ברחובה של עיר.

כמו קרב במחנה פליטים

האירועים הסוערים שרדפו זה את זה לא בהכרח היו קשורים אלה לאלה, אך יצרו כמה ימים מתוחים שהורגשו היטב בבני ברק. בשבוע שעבר, בלילה שבין יום חמישי ליום שישי, פרצה מהומה בסמוך לבית המדרש של חסידות ויז'ניץ־מרכז, חסידות קטנה שהתפצלה מוויז'ניץ בשל סכסוך בין האדמו"ר לאחיו. הנערים הבחינו בפקח רישוי שהגיע לפעילות אכיפה באזור והחלו לתקוף אותו תוך ניפוץ שמשות מכוניתו.

עשרות צעירים התגודדו סביב הרכב, זרקו לעברו אבנים וניסו לפגוע ביושבים בתוכו. מיד לאחר התקרית כתב השר אוחנה בחשבון הטוויטר שלו: "‏האלימות הפרועה שראינו הערב בבני ברק היא פשע נבזי וחילול השם בידי נבלים ברשות התורה. היא לא תעבור בשקט. התגובה בוא תבוא, ומהר".

ואכן כוחות משטרה רבים הגיעו באותו לילה לאזור הישיבה, אך תושבי העיר מספרים כי התרשמו שהשוטרים באו להטיל אימה על מי שמתגוררים בסביבה ולא לאכוף את החוק מול הפורעים.

עדי רפאילוביץ', תושבת בני ברק, סיפרה על התחושות מאותו לילה: "פתאום באמצע הלילה שמענו כוחות משטרה, ניידות והמון תנועה ברחוב. היינו בטוחים שהיה פיגוע. הילדים שלי מאוד נבהלו. בדקתי בחדשות מה קורה. התחושה הייתה שהמשטרה מבצעת פה פעולת נקם ולוקחת 200 אלף תושבים כבני ערובה. הילדים שלנו לא ישנו עד ארבע לפנות בוקר. זה היה נראה כמו קרב במחנה פליטים, זה לא להאמין שדבר כזה מתרחש במאה העשרים ואחת בעיר במרכז הארץ".

האירוע הנקודתי הוציא מבתיהם סקרנים רבים וצעירים חסרי מעש. אלה החלו להתעמת עם השוטרים בזמן שהמשפחות שמתגוררות באזור ספונות בבתים, מה שהביא את הכוחות להשתמש ברימוני הלם ובאמצעים שונים לפיזורם.

כבר בשעות הבוקר שלאחר המעשה עיריית בני ברק גינתה את תקיפת מכונית המשטרה בעיר והבהירה: "מעשים אלה אינם דרכה של העיר, אינם משקפים את הלכי הרוח של רבני העיר ותושביה. זהו מקרה חמור של קבוצת נערים החייבת לתת את הדין על כך". בעירייה ציינו: "לא ניתן לאירוע החריג הזה להכתים יחסים של כבוד ושיתוף פעולה עם המשטרה וכוחות הביטחון".

שרשרת האירועים הנוספת החלה ביום ראשון אחר הצהריים. אחרי עימותים שהיו באשדוד במהלך סגירת ישיבה של הפלג הירושלמי, החלה הפגנת תמיכה בחברים מאשדוד שבמסגרתה נחסמו צירים מרכזיים בבני ברק. יצוין כי אנשי הפלג אינם מקבל על עצמם את חוקי המדינה, אינם מצביעים לכנסת, גם לא למפלגות החרדיות, וראשי הציבור החרדי מתנערים מהם.

במהלך הפגנת הפלג נראה שוטר מוציא אקדח ויורה באוויר בלי סיבה נראית לעין, אירוע שקומם את כלל הציבור החרדי בטענה כי המשטרה פועלת בבני ברק בכלים לא מידתיים, בוודאי ביחס לפעילות עדינה יותר של שוטרים בהפגנות שאינן קשורות לחרדים. הפגנת הפלג הסתיימה בשעות אחר הצהריים עם קריאת "ויחזור לתלמודו" המודיעה כי השהות מחוץ לישיבות תמה והבחורים חזרו לבתי המדרש, אלא שמאות חסידים נהרו להתקהלות נוספת, כך על פי דיווחי המשטרה.

בשעת לילה מאוחרת יחסית, כשהכוחות בשטח השתלטו גם על התקהלות החסידים, הגיעה למקום קבוצה של נוער שוליים, כך על פי דיווחים ומידע שמגיע מהמשטרה. אין מדובר בבחורי ישיבות אלא בנוער נושר, שאף בתיעוד מהאירוע ניתן לראות כי אינם בעלי חזות חרדית. הצעירים החלו להבעיר פחי אשפה וגרמו נזק לרכוש. שיאו של היום הסוער היה כשהפורעים הבעירו אוטובוס של חברת 'אפיקים' בעת שהיה צמוד לבניין מגורים.

נהג האוטובוס נפצע ופונה לבית החולים. הרכב נותר בוער זמן ממושך לאחר ההצתה. בשלב זה בחרו במשטרה לתת לאירוע להירגע לבד, בלי לעורר עימותים נוספים. כוח של כיבוי אש סירב להגיע למקום אחרי שהיה חשש שהפורעים יפגעו גם ברכב כיבוי האש. כשהגיע למקום ראש העיר, הרב אברהם רובינשטיין, הותקף גם הוא על ידי הצעירים הזועמים.

"הימים האלה לא רגועים מבחינתנו בכלל", אומרת רפאילוביץ', "אני פתאום שומעת את הילדים שלי מדברים ביניהם אם זה בסדר לצאת רגע לגינה קרוב לבית, כדי ששוטרים לא יראו אותם או יחשבו לעצור אותם. אתה שומע שיחה כזאת בין ילדים קטנים וזה מטריד. אני חושבת שהקטנה בת השש צריכה עזרה פסיכולוגית אחרי האירועים הללו".

דרכם לא דרכנו

האירועים האחרונים אילצו את הנהגת הציבור החרדי לצאת חוצץ נגד ההתנהגות האלימה, לצד ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה. יו"ר ש"ס שר הפנים אריה דרעי אמר: "אין מקום לאלימות כלפי שוטרי משטרת ישראל. יחד עם זאת חידדתי לשר אוחנה שאסור לעשות פעולות נקם, זה יזיק לכולנו". חבר מפלגתו משה ארבל צוטט כמי שאומר: "מדובר באספסוף מופרע הלבוש כחרדים. אין לברבריות מהסוג הזה מקום במחננו ובחברה חפצת חיים. אני מצפה מרשויות האכיפה למצות את הדין עם פורעים אלו".

הרב שלום כהן, ראש מועצת חכמי התורה של ש"ס, הורה על איסור להשתתף במחאות שכאלה. "ומלבד חילול השם הגדול הנגרם מכך, ישנה סכנה רוחנית חמורה לצעירי הצאן העלולים לנהות אחר ההתרחשויות ואף להיגרר לתוכן חלילה, וההרס החינוכי מי ישורנו, כאשר עמל של שנים עלול לרדת לטמיון ברגע אחד. מכאן אזהרה חמורה לכל שומעי לקחנו יראי ה' ולכל תומכי ואוהדי תנועת ש"ס הקדושה, להדיר רגליכם ממקומות עימות אלו ולא לשהות בהם ולו לרגע אחד. חובה על ההורים להשגיח על בניהם שלא יימצאו במקומות אלו, אלא ישקדו על תלמודם על פי ההנחיות, וינהגו הקפדה יתרה בשמירת כללי הבריאות כפי שציוותנו התורה, ותורה מגנא ומצלא", כתב הרב כהן, ואליו הצטרפו רבנים בכירים חשובים בציבור הספרדי.

כעבור כמה שעות הצטרפו לקריאה כמה ממנהיגי הזרם הליטאי, הרב חיים קנייבסקי וראש ישיבת פוניבז' הרב גרשון אדלשטיין. במכתבם נאמר: "בוודאי שלא עלתה על דעת מאן דהוא להתחבר עם הפוחזים מחוץ למחננו, שמציתים אש האלימות", כתבו. "בנוסף גם יש לעורר שאין להתקרב למקומות אלו, ויש בזה משום הרחק מן הכיעור. ראוי למנוע את מידת הסקרנות לזה, כי עצם ראיית מעשים אלו מזיקה לנפש".

למרות הרושם שנוצר כי המשטרה פשטה על בני ברק וביצעה בה פעולות כיבוש כאילו הייתה עיר עוינת, בשטח מתקבל הרושם כי מדובר ברחובות בודדים בלבד. ניצב משנה שלומי שגיא, קצין אג"ם במחוז תל אביב שמלווה את גוש דן לאורך ימי הקורונה והיה בלב המחאות הבוערות, אומר ל'בשבע': "95 אחוזים מתושבי בני ברק הם אזרחים שומרי חוק. הם קמים בבוקר ללימוד התורה, לעבודה ולא מעורבים בהפרות סדר, בפגיעה ברכוש או בתקריות אלימות. הפעילות שאנחנו מבצעים בעיר מכוונת לאותם ארבעה או חמישה אחוזים פורעי חוק. ראינו את המעשים שלהם השבוע ובהם אנחנו נאבקים. לא בכל תושבי העיר שמשתפים פעולה".

באשר לטענות כי המשטרה ניהלה מסע נקם נגד כל תושבי העיר מבהיר ניצב משנה שגיא: "המשימה שלנו הייתה לבצע מעצרים באותה ישיבה שתלמידיה תקפו את הפקח המשטרתי. לצערי בזמן שהכוחות נכנסו למקום הם חטפו זריקת אבנים ועימותים, ומול זה היינו צרכים להתמודד. אנחנו בקשר מתמיד עם הרשות המקומית בבני ברק. עם התושבים, עם האדמו"רים והרבנים מכל הזרמים. אנחנו זוכים לשיתוף פעולה מלא לאורך כל ימות השנה וגם באירוע הזה של הקורונה. בסוף כולנו באותה מטרה – לסיים את זה עם כמה שפחות חולים וכמה שפחות נפטרים".

רפאילוביץ', תושבת בני ברק, מבקשת לחדד את ההבדלים בין הזרם המרכזי בציבור החרדי, המתון, ובין השוליים הפוגעים בשלוות חייהם. "אנחנו סולדים מהפלג הירושלמי. הם לא הולכים לפי ההוראה של הרב חיים קנייבסקי שאומר שכל בחור צריך להתייצב בלשכת הגיוס כדי לקבל את הפטור, ולא להימנע משירות באופן לא חוקי. ההפגנות שלהם תמיד היו מגונות בציבור החרדי", היא מציינת. "הם התחילו לקבל לגיטימציה בעת האחרונה שיש המון הפגנות בבלפור ומחאות של תנועות שונות שעוברות חלק בגרון גם כשיש בהן הפרות סדר, ומאז הציבור החרדי הרגיש יותר סולידריות עם הפלג, אבל דרכם לא דרכנו. ובנוגע לוויז'ניץ־מרכז זו חסידות קיצונית שכולנו מוקיעים ומגנים, זה לא בני ברק".

דווקא מנוער השוליים רפאילוביץ' מסרבת להתנער. לדבריה, בניגוד לזרמים הקיצוניים, מי שמכונים "שבאבניקים" אינם נופלים מאחריות הציבור החרדי: "אלו הילדים שלנו. הם בנים של משפחות מעולות, ילדים מבית טוב שלא מצאו את עצמם במסגרות החרדיות. הפיצוץ הזה הציף את הסוגיה של הנוער הנושר. צריך לתת להם מענה, להושיט להם יד, למצוא להם פתרון. אני שמחה שהתעורר פה הדיון הזה. צריך למצוא את התקציבים והמשאבים לנוער הזה ובימים האחרונים השיח הזה משתנה. מעז יצא מתוק ומהימים הקשים האלה תצא ישועה לנוער הזה". באמצעות עבודת מודיעין בימים שאחרי הסערה הגיעה המשטרה לבתיהם של הפורעים ועצרה כ־20 מתוכם.

אי אפשר להתעלם מהרקע שבעקבותיו מתפתחות המהומות - משבר הקורונה. בציבור החרדי המגורים בצפיפות מקשים על בלימת העלייה בתחלואה. למרות ששמירה על ההנחיות דווקא ניכרת במרחב הציבורי הבני־ברקי ודווקא בשל כך אי אפשר שלא לבקש מהתושבים התייחסות לכמה חתונות המוניות שהתקיימו בעיר בשבועיים האחרונים.

"אנחנו חברה שומרת חוק", מסבירים כמה מהם. "אבל החברה החרדית בנויה מקבוצות, קהילות וחסידויות. אין אדם שמפר ואדם ששומר, אלא יש חסידות שמפרה הנחיות וחסידות ששומרת עליהן באדיקות. יש ישיבה שלמה או קהילה שלמה שמקפידה לעומת אחרת שלא. אבל הרוב הגדול פה שומר על ההנחיות. כמו בחברה הכללית יש רפיון בכל הקשור לכללי הקורונה, אבל אי אפשר להצביע על הבדל בין תל אביב לבני ברק. החברה החרדית היא צייתנית, קשובה ומעל הכול חפצת חיים".

במהלך השיחה עם התושבים חולפות על פנינו ארבע תלמידות בית ספר, התלבושת האחידה והילקוט שעל גבן מעוררים תהייה בנוגע לשמירת ההגבלות. "בית הספר שלהן כנראה פתוח", אומרים התושבים, "אבל ביומיום בשעה הזאת יש פה מאות, אולי יותר מאלף תלמידות שחוזרות הביתה מהלימודים. כעת הרחוב שקט. המוסדות כמעט כולם סגורים".

ניצב משנה שגיא מבקש לחדד בנוגע להקפדה של תושבי העיר על מגבלות הקורונה: "בבני ברק יש משמעת גדולה. ילדים עם מסכות, אנשים נשמרים. יש קומץ קטן בחסידויות שלא נשמרים ואנחנו פועלים לשם כך אבל מדובר במיעוט. בתי הכנסת עברו לפעילות בחוץ, כל מוסדות החינוך סגורים, למעט אחד או שניים שאנחנו מגיעים אליהם מדי פעם וסוגרים אותם, אבל זה בשוליים. השבוע יצאה קריאה של הרבנים לא רק להימנע מההפגנות האלימות אלא הוראה של ראשי ישיבות שכל מי שייקח חלק באירוע כזה יסולק מיד מהישיבה. כשעובדים בתיאום עם הציבור ועם ראשי הציבור מגיעים לתוצאות".

ראש עיריית בני ברק, הרב אברהם רובינשטיין, שכאמור הותקף גם הוא במחאה האלימה מתנער מהתמונות הקשות: "האירועים שראינו השבוע לא מייצגים את תפיסת עולמנו ואת דרכנו", הוא אומר ל'בשבע'. "ביחד עם רבני העיר וראשי הקהילות הובלתי למהלך של השבת השקט ברחובות, בתיאום עם בכירי המשטרה. גדולי הרבנים מנהיגי הדור מרן הרב חיים קנייבסקי ומרן הרב גרשון אדלשטיין קראו במכתב להתרחק מהפגנות ואלימות. בנוסף לכך מצלמות האבטחה בעיר יעבירו מיידית כל תיעוד של מפר סדר למשטרה והוא יטופל נקודתית, כדי למנוע הסלמה ופעולות לא רצויות שפוגעות בכלל התושבים".

באשר לתופעת נוער השוליים אומר הרב רובינשטיין כי הבעיה מונחת על שולחנו כבר תקופה ארוכה. "מאז כניסתי לתפקיד התקציבים לבני הנוער עלו במאות אחוזים מדי שנה. רק לאחרונה הוסיפה הרשות תקנים נוספים למדריכי נוער, כולל רכזים שפועלים גם בלילות בתיאום עם הקהילות. בימים אלו מסתיימת הקמתו של מרחב נוער ענק יחידני מסוגו למגזר החרדי, בעלות של מאות אלפי שקלים, שיכלול מרחב תעסוקתי לנוער, מרכז למידה רחב בתחומי מקצוע שונים ומרחב פעילות ופנאי לבני הנוער. בהכוונת גדולי ישראל ורבני העיר הוקם רק לפני חצי שנה 'מוקד חינוך בני ברק', המהווה מודל חדשני וייחודי להפניית הורים ובני נוער למענים שונים בכל התחומים.

"מאז ומתמיד שמתי את הנוער שלנו בראש מעייניי, והדבר קיבל ביטוי בתקצוב ובפעילויות רבות שהוספנו עוד לפני משבר הקורונה. כמובן שהאירועים האחרונים מחייבים אותנו למענה נוסף שניתן גם הוא מסביב לשעון ובתיאום עם ראשי הקהילות. הפעלנו בימים האחרונים תוכנית מיוחדת בשיתוף ראשי הקהילות וגורמי אכיפת החוק על מנת להבטיח מענה ממוקד ומותאם לכל בעיה שמתעוררת במטרה למנוע התפרצות נרחבת יותר, על רקע אירועי הימים האחרונים".