כנס מיוחד של מכון פוע"ה - 'על החיים ועל המוות' - התקיים השבוע כציון דרך שנה למגפת הקורונה שיצרה מציאות בה משפחות החולים אינן יכולות לשהות לצד יקירן והן חשות חוסר אונים ותסכול.
מיזם 'קדושת החיים' של המכון, בראשותם של הרב אריאל וידר והרב צבי ארנון, מהווה אופציה אידאלית מוסרית-יהודית למשפחות שמתמודדות עם דילמות רפואיות מורכבות.
רבני המיזם נותנים ליווי צמוד ברגישות והבנה, מסייעים למשפחות בקשר מול הגורמים הרפואיים ומאפשרים להן להיות שותפות ברגעיו האחרונים של בני משפחתם.
ההרצאות בכנס, בהשתתפותם של אנשי מקצוע מתחום הרפואה ודמויות העוסקות ברפואה והלכה נגעו לראשונה ברגישויות של נגיף הקורונה ובמורכבויות הקיימות אצל משפחתו של החולה המורכב והסופני ואתגרי הגיל השלישי מהיבטי הרפואה וההלכה.
הכנס חולק לשני מושבים שונים - מושב אתגרי הגיל השלישי ומושב היציבות במציאות של חוסר וודאות. מושב הגיל השלישי עסק בהוספיס בית, התמודדות עם דמנציה וחשיבות רצון החולה. והמושב הנוסף, יציבות במציאות של חוסר וודאות, עסק בהשפעות נגיף הקורונה על המחלימים לאורך זמן, התמודדותן של המשפחות עם מורכבויות רפואיות ונקודת ההכרעה בשאלות המורכבות של המשך הטיפול.
הרב מנחם בורשטין, ראש מכון פוע"ה פתח את הכנס במניע שגרם לו לפתוח את המיזם: "מלבד העיסוק בפוריות, כבר שנים שאני עונה על שאלות של מורכבויות רפואיות. לא עמדתי בעומס והגעתי למסקנה שצריך מענה מסודר בכדי לעזור למשפחות להגיע להכרעה הנכונה על פי ההלכה.
ףאני גאה במיזם 'קדושת החיים' בו אנו בודקים כל מקרה לגופו, מתייעצים עם הרופאים ומסייעים למשפחות ברגעיהם הקשים. כנס 'על החיים ועל המוות', שאנו מקיימים לראשונה, מראה שגם בתקופה המורכבת הזו של מגפת הקורונה, יש מי שיכול לסייע למשפחות שיקירן נמצא על ערש דווי או במצב מורכב וגם כאשר הן לא שוהות לצידו יש מי שעוזר להם לקבל את ההחלטה הרפואית הלכתית הנכונה ביותר והכל ברגישות מיוחדת שנותנת להם את הכח", הוסיף הרב בורשטין.
הרב פרופ' אברהם שטיינברג, מנהל היחידה לאתיקה רפואית במרכז הרפואי שערי צדק ונוירולוג ילדים השתתף בפאנל מיוחד בכנס עם ראשי מיזם "קדושת החיים" של המכון, על נקודת ההכרעה בדילמות הטיפול בחולה הסופני.
הרב שטיינברג סיפר: ״על אף ההתקדמות המשמעותית של חוק החולה הנוטה למות והגישה ההלכתית לפיה ניתן במקרים מסוימים למנוע טיפולים מאריכי חיים, מיזם 'קדושת החיים' מהווה הצלה בתחום כיוון שהם מסתכלים על כל המציאות הרפואית וההלכתית ויודעים כיצד לגשת אל הסוגייה וליצור חיבור בין אנשי הרפואה וההלכה".
רבני "קדושת החיים", הרב אריאל וידר והרב צבי ארנון, הסבירו בכנס שפסיקת ההלכה בשאלות רפואיות מורכבות כאלה היא כמו פאזל שיש להבין את המציאות הרפואית המדויקת, לאסוף את כל הנתונים ורק כך ניתן להגיע להחלטה הנכונה ביותר.
"המשפחות מרגישות שיש להן כתובת ושהן לא לבד בקושי הגדול. מעבר להכרעה ההלכתית קיימת מעטפת שלמה של ליווי לכל אורך הדרך, רגישות והבנה שנותנים למשפחות את הכח בימים הללו. המיזם מלווה את המשפחות ומחזק אצלם, ולו במעט, את תחושת הנחמה והרוגע שהם עשו כל מה שיכלו", סיפרו רבני המיזם.
עוד לקחו חלק בכנס פרופ' דרור מבורך, ראש מחלקת הקורונה במרכז הרפואי הדסה, ד"ר שי בריל גריאטר ראשי של קופת חולים כללית ומנהל "בית רבקה" לשעבר, ד"ר רוני צבר, מנהל ומייסד צבר רפואה, הרב פרופ' יגאל שפרן, פרופ' לאתיקה רפואית ומומחה לרפואה והלכה, ד"ר איריס שירן, מומחית אונקולוגיה ורפואה פליאטיבית מכון דוידוב המרכז הרפואי רבין, דבורה קירשנבאום, אחות אחראית טיפול נמרץ, המרכז הרפואי הדסה ועוד מגוון של מומחי רפואה והלכה.
הרב הראשי לישראל דוד לאו דיבר על חשיבות ההלכה במורכבויות רפואיות קשות: "הקושי של המשפחות הוא גדול מאוד. הן בוודאי אוהבים ודואגים ליקירן אך קשה להם לראות את אותו במצב קשה ולעיתים הדברים הפוכים, הם לא מסוגלים לשחרר ולהבין שהחיים כבר לא יכולים להמשיך.
״הרב הוא איש ערכים שמסמל את תורת ישראל הנצחית ויש לו את היכולת לתת את הזווית שלו ולוודא שההחלטות מתקבלות בצורה ראויה. דווקא הוא שאיננו מעורב רגשית יכול להכריע בהכרעות קשות של חיים ומוות", כך הרב לאו.