
איזה ציוד להביא?
- אל תקנו יותר מדי חולצות קצרות ירוקות לשים מתחת למדי ה-ב׳ - בחום של המדבר תוותרו עליהן מהר מאוד. בנוסף, חשוב להגיע עם מספיק גרביים ותחתונים להחליף בכל יום, ולהוריד תכשיטים מראש כדי שלא יאבדו לך בתיק. אני גם ממליץ להביא מנעול, נעלי ריצה, בגדים לאימונים וכפכפים למקלחת - אתם תודו לי אחר כך. (סמ"ר עדן מרואלי, סמל מחלקה בגדוד צבר בגבעתי)
- אין צורך לקנות ציוד שפצור, כמו חוטים, לפני הגיוס - קודם תבינו מה אתם צריכים ורק אז תלכו לקנות. מעבר לזה, שימו לב לשמור היטב על הציוד שתקבלו - אובדן יכול להסתיים במת''ש (כסף שיורד לכם מהמשכורת בשווי הציוד שאבד), וזה לא נעים. סימון שלו עם השם יכול למנוע מכם הרבה כאבי ראש בעתיד. (סמל אלי דוידוביץ, מ"כ בפלגת ההכשרות של סיירת חרוב)
- תהיו מוכנים עם עט ודף או פנקס בכיס - זה מאוד שימושי, בעיקר אם נתקיל אתכם במצב"ה (מצב הכוח). בנוסף, תביאו מכונת גילוח - היא פותרת הכול. (סג"ם ניר מיכאלוביץ', מ"מ בחטיבת החילוץ וההצלה)
- הדבר הכי חשוב בעיניי להביא הוא שעון - אי אפשר לחיות בלעדיו. כל הטירונות מתנהלת לפי זמנים, ולכל פעולה שתעשו יפתחו זמן מוקצב - הזמנים הם לפני הכול. תמיד תפתחו שעון - אל תסתמכו על החברים שלכם. (סמל לירן נח, מפקד בבא"ח גולני)
- תניחו את הגרביים בתוך הנעליים כבר בלילה - זה הפריט הכי קריטי שתמיד הולך לאיבוד. אני גם ממליץ להביא שפתון נגד יובש, ושקיות מהבית - הן ישמשו אתכם כמעט להכול: סל כביסה, פח זבל ועוד המון שימושים שלא חשבתם עליהם. (סמל אורי גולדברג, מ"כ טירונים בגדוד 50 של נח"ל)
להגיע כמה שיותר מוכנים
- לא יודעים מה זה גלח''צ? נקנ''ש? סרס''פ? הגנ''ם? הכול בסדר! השפה הצבאית מלאה בראשי תיבות - לומדים אותם לאט לאט ואין מה להיבהל, אבל מה שאתם לא מכירים - תשאלו. בקרוב אתם הולכים לפגוש הרבה דרגות מהמון סוגים מבלבלים. טיפ קטן שיעשה לכם סדר בדברים:
דרגות חוגרים - על הזרוע:
פס אחד (אתה בתור חייל בהכשרה - לא מסמנים את זה).
שני פסים - חייל שסיים הכשרה - לוחמים לא מסמנים.
שלושה פסים - הדרגה של המ''כ שלך.
שלושה פסים ועלה באמצע (פלאפל) - הדרגה של הסמל שלך. (סמל אלי דוידוביץ, מ"כ בפלגת ההכשרות של סיירת חרוב)
- במהלך ההכשרה תעשו הרבה כושר, וכדי להגיע מוכנים מומלץ להתחיל לעבוד כבר מעכשיו על מתח, מקבילים, שכיבות סמיכה וריצות. אין יותר מבאס מלהיגרר מאחורי כולם בריצה. (סמל אלי דוידוביץ, מ"כ בפלגת ההכשרות של סיירת חרוב)
- תחסכו מעצמכם זמן בבוקר - במקום להכניס את השרוך ללולאות של הנעל כל פעם מחדש, תעשו קשר קטן בקצה שלו, ואז הוא לא ייצא אף פעם מהלולאות. טיפ נוסף - כשאתם מתלבשים, סדר הפעולות פשוט: חולצה, מכנסיים, גרביים, גומיות ורק אז נעליים. (סמל רועי סרוסי צעי, מ"כ בגדוד רתם בגבעתי)
- אל תישארו ערים עד מאוחר ערב לפני יום הגיוס, תנוחו טוב ותהיו מוכנים לתת בראש. בנוסף, אל תגיעו עם תספורת מוגזמת - תסתפרו לפני הגיוס כדי לא לפגוש את הספר בבקו"ם. (סמ"ר עדן מרואלי, סמל מחלקה בגדוד צבר בגבעתי)
- תתעקשו בבקו"ם על מידת הנעליים/ המדים הרצויה והנוחה לכם, אחרת זו פרוצדורה להחליף. (סמל רעות בן יעקב, מ"כית במג"ל)
- תלמדו כבר בבית איך פותחים שימורים עם פותחן - זה חשוב לקראת ימי השטח. ותזכרו: כשאתם מתלבשים, סדר הפעולות פשוט - חולצה, מכנסיים, גרביים, גומיות ורק אז נעליים. (סמל לירן נח, מפקד בבא"ח גולני)
לעבור את הטירונות בשלום
- בטירונות יש לו"ז עמוס, ומעט מאוד זמו יוקצב עבורכם לטלפון - מרביתו יהיה בשעת הט"ש. תשאירו את הטלפון כבוי במהלך היום, וכך תימנעו ממענה משמעתי בנושא. (רב"ט שיר קשטרי, מ"כית במג"ל)
- נצלו את שעת הט"ש - זה הזמן שלכם להתקלח, להתארגן לשינה ולדבר עם הקרובים שלכם מהבית. אל תעשו משימות ועבודות בזמן הזה, ואל תשכחו ללכת לישון בזמן כיבוי האורות. (סמל רעות בן יעקב, מ"כית במג"ל)
- במהלך הטירונות תקבלו נשק, ותלמדו לתפעל אותו בצורה המקצועית ביותר. נשיאת נשק כוללת אחריות רבה, ובמסגרת הטירונות תעברו גם מטווחים. אין מה להילחץ, כל עוד מקשיבים להוראות המפקדים ולפקודות הצה"ליות - הכול ילך חלק. (רב"ט שיר קשטרי, מ"כית במג"ל)
- אל תבזבזו את כל המשכורת הצבאית על פחיות שתיה וקניות בשק"ם. עדיף להצטייד מראש בממתקים לשבת כשסוגרים בטירונות - ואל תשכחו לחלוק! (סמ"ר עדן מרואלי, סמל מחלקה בגדוד צבר בגבעתי)
- אל תתעלמו מבעיות בריאותיות - אתם תקבלו מענה להכול. (סמל רעות בן יעקב, מ"כית במג"ל)
הקשב המפקד
- תזכרו שהמפקדים פה בשבילכם לכל דבר, והם הראשונים לתת ולעזור, אבל האחרונים לוותר לכם. (סמל לירן נח, מפקד בבא"ח גולני)
- תתנדבו לנקות את השירותים פעם או פעמיים, אולי לא ינדבו אתכם אחר כך. בנוסף,המפקדים לא באמת אוהבים לתת שעות ביציאה - אז תשתדלו לא לעשות שטויות (או לפחות לא לידם). (סמל רועי סרוסי צעי, מ"כ בגדוד רתם בגבעתי)
- תמיד תספרו את האמת, תדברו עם המפקדים ותשקפו להם מה קורה. (סמל אורי גולדברג, מ"כ טירונים בגדוד 50 של נח"ל)
- חשש קטן של הרבה חיילים היא שלא יהיו להם הענקות. אל תדאגו - אתם תיכנסו, תכירו חיילים מהגדוד או מהיחידה, מפקדים שיהיו לכם ולוחמים שתתחברו אליהם, ודי מהר תגלו שדאגתם לשווא. מפקדים שישתחררו יעניקו לכם דברים, ואפילו סתם לוחמים מהיחידה או מהגדוד. (סמל אלי דוידוביץ, מ"כ בפלגת ההכשרות של סיירת חרוב)
- כבדו את המפקדים שלכם - אומנם הם קרובים לגילכם, אבל הם דמות סמכותית עבורכם, והם אחראים עליכם כעת. אני ממליצה לא להגיד לידם משפטים כמו "עד מתי". (סמל רעות בן יעקב, מ"כית במג"ל)
טיפים לסיום:
- אתם תעברו דברים שיהפכו אתכם לחזקים, מוכנים ומקצועיים יותר בכל תחום לחימה. זה לא יהיה פשוט, אבל בדיוק שם, ברגעים הקשים, מתחת לאלונקה וכשקשה ולא נוח - שם אתם נמדדים. צריך לדעת להסתכל קדימה ולזכור למה התגייסתם - כדי להגן על הבית, ועל אמא שיושבת בעורף. תרגישו את הלהט שבוער בכם עכשיו ותסתכלו קדימה - כי יהיו לכם רגעים לא פשוטים, אבל לוחם אמיתי לעולם לא מאבד את המוטיבציה. (סמל אלי דוידוביץ, מ"כ בפלגת ההכשרות של סיירת חרוב)
- תמיד בסיטואציות הקשות האנשים שיותר קל להם הם החבר'ה שעוזרים לאחרים. העזרה והנתינה לאחר מוציאה אתכם מהמחשבה על עצמכם, ועוזרת לכם ולחבריכם לעבור את הקושי יותר בקלות. (סמל רועי סרוסי צעי, מ"כ בגדוד רתם בגבעתי)
- נסו ליזום כמה שיותר והגדילו ראש - זה מוערך בטירונות, וגם טוב לחיים. (רב"ט שיר קשטרי, מ"כית במג"ל)
- תגיעו עם ראש פתוח - את החוויות בצבא לא תחוו באף מקום אחר. ההתחלה קשה לכולם, אבל לאט לאט תבינו איך המערכת עובדת ותסתגלו להכול. קחו את זה בקלילות - מטרת הטירונות היא להפוך אתכם מאזרחים לחיילים, והשירות הסדיר שלכם לא יראה כך. (סמל רעות בן יעקב, מ"כית במג"ל)