ארגון OU ישראל, השלוחה המקומית של ארגון הכשרות האורתודוקסי הגדול בעולם, נתקל בשאלות רבות לקראת חג הפסח כיצד להכשיר את הבית.
לכן, החליטו במרכז החינוכי להכשרות על שם משפחת ג'ייקובס של OU ישראל. להוציא סרטון שבו הם מסבירים מה צריך לעשות. לשם כך הם נעזרו בשני אורחים מיוחדים: שגריר ארה"ב בישראל לשעבר דיויד פרידמן ורעייתו תמי.
בסרטון שצולם בביתם של הפרידמנים מסביר הרב עזרא פרידמן, מראשי מחלקת הכשרות של הארגון, כמה יסודות חשובים צריך לדעת לקראת הכשרה של המטבח. היסוד הראשון הוא "כבלעו כך פולטו" – זאת אומרת באותה הדרך שהכלי בולע את האוכל כך הוא פולט אותו בחזרה.
הרב פרידמן מביא לכך דוגמא ואומר "אם השתמשנו בסיר עם מים חמים למרק או כדומה, אז נכשיר אותו בדיוק באותה הדרך, נכניס אותו למים חמים ונבצע 'הגעלה'".
"לעומת זאת" מסביר הרב פרידמן "כלי שבלע באש יבשה כמו שיפוד שאנחנו שמים על המנגל, נכשיר באותו הדרך שבלע גם כן על ידי האש, מה שנקרא ליבון. אם הסיר בלע ב-60 מעלות, לא נסתפק בפליטה באותו החום, אבל כן ניצמד לדרך הבליעה – בלע במים רותחים, יפלוט במים רותחים ואילו אם בלע במים קרים יפלוט במים קרים, אם בלע באש יפלוט באש, אם בלע במיקרוגל יפלוט במיקרוגל ואם בלע בחום השמש יפלוט גם בחום השמש".
כלל נוסף שמסביר הרב פרידמן שלעיתים אנחנו משתמשים בכלי לתבשילים חמים ולפעמים בקרים אז אנחנו צריכים לעשות את ההכשרה לפי החמור מבין השניים וזה השימוש החם. כמו כן ישנים כלים שאינם ניתנים להכשרה לדוגמה כלי חרס שהשתמשו בו בחום שאותו נאלץ לאפסן בארון עד לאחר הפסח.
בהמשך הסרטון מביא הרב פרידמן את הכללים והמטלות שצריך לעשות קודם הגעלת הכלים. "קודם כל נבדוק שהכלי אינו 'בן יומו'" אומר הרב ומסביר "נדאג שהכלי לא יהיה בשימוש 24 שעות לפני ההכשרה בכדי לבטל את הטעם. לעומת זאת, בכדי להכשיר כלי שהוא כן בן יומו צריכים פי שישים מגודל הכלי. כמו כן, חייבים לנקות את הכלים לפני ההכשרה לא רק משאריות של אוכל אלא אפילו אם יש לכלים חלודה צריך להוריד אותה לפני ההכשרה".
בנוגע לכלים קטנים מסבירים בסרטון שכלי עם חורים לגומה, צריך לנקות היטב לפני ההגעלה בכדי שהמים יוכלו לחדור פנימה. כלים מורכבים יותר עם חלקים קטנים כמו סו-וויד או מטגן תעשייתי לא נוכל להכשיר לפסח כי מאוד קשה לנקות אותם כמו שצריך.
בנוגע להגעלה עצמה מסביר הרב פרידמן שזה כמו אמבטיה לכלים, רק קצת יותר חם. "מחממים מים בסיר גדול, והמים חייבים לבעבע. חשוב לדאוג שהמים יבעבעו במשך כל ההכשרה" מדגיש הרב. את הכלי שמים בזהירות למשך כמה שניות בלבד וניתן להכניס גם כלים בחלקים אבל צריך להקפיד להגעיל את כולו כולל הידיות. את הסכו"ם מכניסים לתוך כלי רשת ומטבילים ולאחר מכן שוטפים את על הכלים במים קרים.
בסרטון מסבירים גם כיצד מכשירים את השיש במטבח. "שיש מחרסינה לא ניתן להכשיר" מדגיש הרב פרידמן. "לכן אנחנו מחסים את השיש בחומר עמיד כמו פלסטיק או נייר אלומיניום עבה. שיש אבן קיסר או אבן מין עשוי מ97 אחוז אבן וניתן להכשיר אותו על ידי שפיכת מים רותחים על השיש. שימו לב, יש לנקות היטב את השיש ולחכות 24 שעות בעודו נקי ורק אז להכשירו לפסח".
בארגון OU ישראל מציינים כי זהו הסרטון הראשון מתוך סדרת סרטונים שבארגון מתכוונים להוציא כחלק מעבודת המרכז החינוכי להכשרות של הארגון. מנכ"ל הארגון הרב אבי ברמן אומר כי "כמו תמיד, ממשיך ארגון ה-OU למצוא דרכים יצירתיות להנגיש את עולם הכשרות לעולם הרחב, וזה בדיוק מה שנעשה גם בסרטון זה. אני מודה לדיויד ותמי פרידמן על העזרה שלהם, וכמובן לרב עזרה פרידמן ולמחלקת הכשרות של הארגון על הסרטון הנפלא והמחכים".