ד״ר לורנס, פרופ׳ מנדל, ד״ר מרום ופרופ׳ לובצקי
ד״ר לורנס, פרופ׳ מנדל, ד״ר מרום ופרופ׳ לובצקיצילום: מירי גטניו, דוברות איכילוב

מחקר ראשון בעולם שבוצע בבית החולים איכילוב בדק מה ההשפעה של הנקה טנדם – אמא שמניקה שני תינוקות בני גיל שונה – על הרכב חלב האם.

ב''הנקה טנדם'', אמא מניקה תינוק, נכנסת להריון, ממשיכה להניק, יולדת תינוק וממשיכה להניק את שני התינוקות שלה.

הנקת טנדם הינה טרנד בעולם כולו ובישראל בפרט, ומשלבת את הרצון של אמהות להמשיך להניק את תינוקן ובמקביל להיכנס להריון, להמשיך להניק וללדת תינוק נוסף.

זהו מחקר ראשון שבדק מה הרכב חלב האם בהנקת טנדם. נכללו במחקר 49 אמהות, מתוכן 18 שהניקו טנדם ועוד 31 שהניקו הנקה לאחר לידת ילד אחד. נבדקו הרכב המאקרונוטריינטים (חלבונים, פחמימות, שומנים, ותכולת האנרגיה) של חלב האם שלהם ב-3 נקודות זמן – בחודש האחרון של ההריון (חלב הריון), תוך 72 שעות מהלידה (קולוסטרום) ודגימת חלב לאחר גיל שבועיים (חלב בשל).

התוצאות הושוו גם בתוך הקבוצה עצמה של מניקות טנדם וגם לערכי חלב שנלקחו מאמהות שלא הניקו הנקת טנדם.

המחקר בוצע במעבדת מחקר חלב אם של הפגיה באיכילוב, בראשות פרופ' דרור מנדל ופרופ' רונית לובצקי ובהשתתפות דר' גלעד רוזנברג (שערך את המחקר כחלק מהתמחותו ברפואת ילדים), דר' לורונס מנגל ודר' רונלה מרום מבית החולים ״דנה-דואק״ לילדים.

נמצא כי הרכב חלב אם של אמא שמניקה הנקת טנדם הינו שונה מהרכב חלב האם שבהנקה רגילה. באופן ספציפי נמצא כי לחלב אם שמיוצר בעת הריון יש תכולת חלבון גבוהה יותר ותכולת פחמימות נמוכה יותר באופן משמעותי סטטיסטית בהשוואה לקולוסטרום ולחלב בוגר מאותה אמא. תכולת השומן והאנרגיה של חלב בהריון לא היתה שונה מזו שבקולוסטרום, אך היתה נמוכה יותר מזו שבחלב בוגר.

מסקנת החוקרים היתה שהרכב החלב בסוף הריון הינו שונה מהרכב החלב שלאחר לידה. החלב שנוצר בעת הנקת טנדם הינו חלב בעל כמות מאקרונוטריינטים המתאימה לילודים.

המשמעות הביולוגית של ממצא זה מצריכה מחקר נוסף, שיבדוק גם את תכולת המיקרונוטריינטים (כגון מינרלים, ויטמינים וכד') בחלב אם.