
בקהילות ישראל נהגו לאפות חלות בצורות שונות לכבוד חגים וימים מיוחדים. לכל צורת קליעה סגולה משלה.
לקראת יום כיפור נהגו לאפות בקהילות באוקראינה לסעודה המפסקת חלות מעוטרות בציפורים, על פי הפסוק: "כצפורים עפות כן יגן ה' צבאות על ירושלים" (ישעיהו לא, ה)
לקראת הושענא רבה: בפולין נהגו להכין חלה עגולה בצורת שבלול ועל גביה סולם. מנהג עתיק הוא לאפות חלות בצורת כפות ידיים הפרושות אל השמיים, לקבל את הפתקים שעליהם נכתב גזר הדין, אשר על פי המסורת נחתם בהושענא רבה.
מתכון לחלה מתוקה:
לשש חלות:
2 ק"ג קמח לבן
2 כפות מלח
4 כפות שמרים יבשים
½1 - 2 כוסות סוכר
(לפי הטעם)
4 כוסות מים חמימים
2 ביצים
3/2 כוס שמן
לציפוי:
ביצה טרופה
שומשום
לזיגוג:
¾ כוס מים רותחים
5 כפות סוכר
אופן ההכנה:
- שמים את הקמח בקערה גדולה, ומערבבים אותו עם המלח.
- מוסיפים את השמרים, הסוכר והמים, ולאחר מכן את הביצים והשמן. לשים את התערובת היטב כחמש דקות. אם הבצק דביק, אפשר להוסיף לו מעט קמח, וללוש בידיים משומנות. הבצק צריך להיות חלק ורך מאוד, אך כזה שמאפשר לעבוד אתו.
- מכסים את הקערה בניילון נצמד או במגבת מטבח נקייה, ומניחים לתפיחה במקום חמים, במשך כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
- מפרישים חלה.
- לשים את הבצק דקות מספר על משטח מקומח ויוצרים ממנו את החלות בצורה הרצויה. מומלץ לשמן מעט את הידיים מאחר שהבצק רך מאוד.
- שמים את החלות בתבנית, מורחים עליהן ביצה טרופה ומפזרים עליהן שומשום. מכסים, ומניחים לתפיחה נוספת במקום חמים, במשך כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו. בינתיים מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה.
- אופים עד שהחלות מקבלות גוון חום כהה. כשנראה שהחלות כמעט מוכנות, מכינים את הזיגוג: ממיסים את הסוכר במים רותחים, מוציאים את החלות מן התנור ומיד מערים עליהן בכף את הזיגוג הרותח. מוציאים את החלות מן התבנית, כדי שהתחתית שלהן לא תירטב מהזיגוג, ומצננים על רשת.
מתוך הספר "לקראת חלה" / שירה וינר ואילת יפרח