ח"כ לשעבר עוזי דיין
ח"כ לשעבר עוזי דייןצילום: ערוץ 7

חבר הכנסת לשעבר האלוף במיל' וסגן הרמטכ"ל בעבר עוזי דיין, עסק רבות בתקופת כהונתו במצוקתם של נכי צה"ל והלומי הקרב.

התייחסות לצעד הקשה בו נקט איציק סעידיאן כשבחר להצית את עצמו, אומר דיין לערוץ 7 כי קיימת בעיה כוללת בטיפול בנכי צה"ל ובעיה זו כוללת גם את הלומי הקרב ונפגעי פוסט טראומה.

"צה"ל ומשרד הביטחון עוסק בהנצחה, אנחנו טובים בטיפול בפצועים, אבל הלומי קרב הם "יצור אחר" מבחינת המערכת", אומר דיין ומציין כי "כשהיינו לוחמים צעירים לא היה מושג כזה. פוסט טראומה והבעיות שצצות מאוחר יותר לא היו אז".

לדבריו "ממילא צריך שינוי בתרבות הארגונית של כל אגף השיקום. הטיפול בכלל נכי צה"ל הוא מתחת לכל ביקורת וחלק חשוב מזה הוא הסוגיה של הלומי הקרב. צריך להעביר את הטיפול בהם מטיפול של עורכי דין לטיפול של מטפלים".

"הטיפול עבר לזירת עורכי הדין שהם יחליטו איזה אחוזי נכות יש ומה מגיע לנפגע. צריך להוציא את זה מידיהם", אומר דיין המזכיר כי הטיפול בהלומי הקרב כולל גם את החזרתם לחברה, לעבודה ועוד. בהקשר זה הוא מציין כי כיום קיים מבחן ההכנסה הקובע כי במידה ונכה צה"ל יוצא לעבוד הסכום שירוויח בעבודתו יירד לו מהקצבה, "מה פתאום?", שואל על כך דיין המדגיש כאמור את עבודת היות חזרה של הנכה לשוק העבודה חלק בלתי נפרד משיקומו האישי. "אמרתי את זה המון בכנסת".

לדבריו על הממשלה למנות ראש אגף חדש וליישם דו"ח שכבר נכתב ובו ההמלצות הנדרשות לטובת רווחתם של הנפגעים. "זה לא קורה כי זה נשחק בוויכוחים וריבים פוליטיים של פריטטיות וכו'", אומר דיין ומציין פרט נוסף נגדו הוא מתקומם מזה זמן רב: "בתי הלוחם הם כלי שיקומי מעולה שאין כמותו. המדינה מממנת רק 17 אחוזים וכל השאר נופל על דמי החבר של הלומי הקרב ונכי צה"ל. זה כמו שיגידו לניצולי השואה לממן את 'יד ושם'. צריך כאן שינוי בחקיקה", ושינוי שכזה כלול באותו דו"ח שנכתב אך עדיין לא יושם

"צריך לזכור שהלומי הקרב לא רוצים להיות הלומי קרב, ולא תמיד הם מפנימים שמשהו אצלם לא בסדר. זה דורש מעשה חריג וחזק עם תקציב רלוונטי. אין היום ראש אגף אחרי שהקודם עזב. יש ממלא מקום ויש מכרז כללי שנרשמו אליו מועמדים. קחו אדם כמו אייל בן ראובן שכתב את הדו"ח, תנו לו את הסמכויות הרלוונטיות ואל תחששו להכניס יד לתקציב הביטחון", אומר דיין המזכיר: "יש הסכם בלתי כתוב שעליו מבוסס הביטחון. אנחנו נצא למשימות ונהיה קרביים, אבל אם יקרה לנו משהו תטפלו בנו במידת היכולת".

על האפשרות שהלומי הקרב ונכי צה"ל משלמים את מחיר המציאות בה יש מי שמנסים "לעקוץ" את המערכת כדי לזכות בעוד נתח כזה או אחר של הטבות, אומר דיין: "האם יש מתחמנים שמקבלים זכויות שלא מגיעות להם? כן. יש כאלה, אבל אסור שהמערכת תתייחס לכולם כאל תחמנים ושקרנים. הדרך לבדוק את זה היא לא הזירה המשפטית אלא ועדות ומומחים שיפעלו ולא ימרחו את הבדיקה לאורך חודשים. אסור שזו תהיה התנהגות המערכת, כי מה שקורה הוא שאנשים נרתעים מלגשת למערכת מחשש שישלחו אותם למאבקי עורכי הדין".