לכבוד יום העצמאות שוחחנו עם מנכ''ליות המועצות הגדולות בבנימין, שירה ליבמן ודניאלה שופן לחשוף אותנו לאתגרים, לאנרגיות ולכוח הנשי - וסיכום תקופת הקורונה
דניאלה, נשואה ואם לארבעה ילדים, היא מתגוררת בגבעת זאב, בעברה הייתה מנהלת אגף חינוך ומנהלת מלון, ובשבע שנים האחרונות משמשת למנכ"לית מועצת גבעת זאב.
איך היית מגדירה את התפקיד שלך?
תפקיד המנכ"לית דורש יכולת הקשבה ואיתור צרכים של תושבים מצד אחד ומצד שני יכולת ביצוע גבוהה כדי להגשים את המטרות והיעדים של ראש הרשות ולענות על הצרכים המשתנים של התושבים.
כמנכ"לית אני נדרשת לעסוק במקביל בביצוע מדיניות של ראש הרשות ובניהול רשות שהיא ארגון בעל סמכויות ויכולות ביצוע נרחבות ובו זמנית לתת מענה לבעיות פרטניות של תושבים האתגר הזה הוא בעיני החלק המרתק של התפקיד וההבדל המהותי בינו ובין ניהול ארגונים מקבילים .
כיצד מנהלים קריירה ומשפחה ומהם האתגרים העומדים בפני נשים בתפקידי מפתח?
התפקיד במהותו הוא תפקיד המזמן אתגרים ומשימות רבות מדי יום, לצד אירועים בלתי צפויים הדורשים מענה מיידי. האתגר הוא להיות במקסימום קשב ובו זמנית לתת מענה בכמה מקומות. כמובן שזה כמעט בלתי אפשרי ועל כן, חשוב למצוא את המינונים הנכונים, לדעת לנהל נכון את לוח הזמנים תוך תעדוף משימות והקפדה לשלב בלו"ז גם זמן לטובת המשפחה. התפקיד גדול ויש מחירים לשלם כמובן, אולם, אני סבורה כי זה לא צריך להרתיע נשים, זה אמנם מאתגר, אך לא בלתי אפשרי וכל אתגר הוא עוד שלב בתהליך הצמיחה וההתפתחות האישית.
האם את רואה בשנים האחרונות יותר ויותר נשים בתפקידי מפתח במגזר הציבורי?
כן. כיום כשאני עומדת לפני סיום שירותי במגזר הציבורי אני מסתכלת בגאווה על הדור הצעיר של הנשים המנהלות בשירות הציבורי. הן משכילות יותר, נחושות יותר ומקבלות כמובן מאליו דברים שעבורנו היו פריצות דרך ומהפכות.
מאיפה את שואבת את האנרגיה על האחריות על אלפי תושבים?
זכיתי לעבוד בישוב שאני גרה בו. הפעילות שלי נובעת מתחושת שליחות כלפי התושבים שמתגוררים פה שבחלקם הם גם חברים אישיים, שכנים יקרים, מכרים ושותפים לגרעין המייסד של הישוב לא פחות חשוב מזה רשות מקומית היא סוג של בית, רוב העובדים של המועצה הם גם תושבים שלה ולראות הקשר החם של העובדים אל הישוב ווהגאווה שלהם בישוב שיתופי הפעולה והסיוע ההדדי בעיקר בתקופת הקורונה לימדו אותי שיש לי על מי לסמוך . כשאני צריכה להתמודד עם אתגרים גדולים אני יודעת שיש צוות מסור ומוכשר מאחורי .
בנוסף , הניסיון הרב לאורך השנים מקנה הבנה להתמודדות היום יומית והאחריות נובעת מעצם התפקיד של השרות וההקשבה
איך הישוב התמודד עם הקורונה ומה את יכולה להמליץ לקולגות שלך בשאר הרשויות המקומיות?
במהלך השנה האחרונה, למעט האתגרים עמם אנו מתמודדים בשגרה, הציב בפנינו נגיף הקורונה אתגרים מסוג אחר, שדרשו חשיבה חדשה ויצירתית. מגוון האוכלוסיות הקיים ביישוב דרש מתן מענה שונה ומותאם לכל ציבור בכל תחום. לדוגמה, האמצעים, התכנים והמסרים בהם השתמשנו בתחום הדוברות וההסברה היו שונים בין מגזר אחד למשנהו.
נדרשנו יותר מתמיד לסנכרון העבודה בין המחלקות השונות לצורך מתן מענה מיטבי לצרכי התושבים ולתמיכה באוכלוסיות החלשות ובמיוחד לאורך חודשי הסגר הארוכים. מארועי תרבות בהיכל התרבות, בפארקים ובמתנ"ס, נדרשנו לחשוב באופן יצירתי על פעילויות הפוגה למשפחות שסגורות בבתים כאשר חלקן דיגיטליות ואחרות אינן מחוברות לרשת. כיום עם החזרה לשגרה, אני יכולה להביט לאחור בסיפוק ולמנות את התועלות שעלו כתוצאה מהאתגרים.
המלצתי לקולגות שלי היא להיות עם יד על הדופק ולהקשיב למתשאלים ולשמוע מה הצרכים היומיומיים הבסיסיים כדי לאפשר חזרה לשגרה של התושבים. המסר החשוב זה לדעת לחזור לשיגרה.
בעקבות הקורונה אני גם חושבת שרשות מקומית נמדדת לא רק בחוסן פיננסי אלא גם באיכות ההון האנושי הקמנו מערך מתנדבים שכלל עשרות ארגוני חסד ומאות המתנדבים שהגיעו לעזור במגוון משימות לאורך כל השנה האחרונה מחלוקת מזון ותרופות ועד סיוע למבודדים וחולים הם הגאווה האמיתית שלנו .
איך את רואה את הישוב בעשור הבא?
לדעתי, גבעת זאב בדרך לשינוי, הגידול הדמוגרפי המתרחש בעת הזו והצפוי להיות, משנה את פני הישוב, וגבעת זאב תהפוך בעשור הקרוב מיישוב קטן וקהילתי לעיר בישראל, על כל המשתמע מכך. עבורי כעובדת רשות תושבת הישוב שנמנית על דור המייסדים של הישוב זו גאווה עצומה לראות את ההתפתחות הזו הישוב
שירה ליבמן מנכ"לית מועצת בית אל
שירה בת 46, נשואה ואם לשמונה ילדים, היא מתגוררת בבית אל, בעברה הייתה מנהלת מזכירות במועצת שומרון, מנהלת משאבי אנוש במועצת בית אל ובארבע שנים האחרונות בתפקיד מנכ"לית מועצת בית אל.
איך היית מגדירה את התפקיד שלך?
תפקיד מאתגר במיוחד, דורש הבנת עומק של מתן שירות לציבור, איך להיות נגישה וקשובה לצורכי הפרט של כל תושב ותושב, ועובדי המועצה הרבים, לדעת להוביל את המועצה בפרטים הגדולים והקטנים. במשברים והצלחות, במאבקים ציבוריים ובהתנהלות היום-יום, אך בסוף התפקיד הכי משמעותי זה להביא לידי ביצוע את חזונו של ראש המועצה.
כיצד מנהלים קריירה ומשפחה ומהם האתגרים העומדים בפני נשים בתפקידי מפתח?
שאלת מיליון הדולר - תפיסת התפקיד לא שונה מתפיסת תפקיד של גבר, כאישה תמיד מפריע לי ששואלים נשים את שאלה זו - בד"כ לא ישאלו גבר שאלה כזו, בבית שלנו יש שותפות מלאה - בעלי ישראל היקר כמובן שותף מלא באחריות הבית ובגידול הילדים, הילדים שלי אכן רואים אותי פחות, אך אני מנסה לנווט בין הדברים וזה בהחלט לא פשוט, בחרתי בתפקיד בכיר מתוך הבנה מלאה של המחיר שאשלם.
בכנות אגיד שיש לי לפעמים רגשות אשם. אבל בגדול אני גאה על הדרך שאני צועדת בה, גאה גם על המסר שלי לילדים, ולתושבים - לעבוד קשה, ולחרוש עמוק ולקצור את הפירות בזמן הנכון עם הרבה סבלנות והקשבה.
האם את רואה בשנים האחרונות יותר ויותר נשים בתפקידי מפתח במגזר הציבורי?
אני בהחלט רואה מגמה חיובית של נשים חזקות ועוצמתיות בתפקידי מפתח במגזר הציבורי והפרטי. אני בטוחה שנמשיך להיחשף גם בשנים הקרובות לעוד ועוד איכויות העבודה נשיות שרק עולות מתגלות וצומחות יותר ויותר בתפקידים בכירים.
מאיפה את שואבת את האנרגיה על האחריות על אלפי תושבים?
בעיקר תחושת שליחות, אני שותפה למפעל ציוני משמעותי שברוך ה' משנה מציאות בבית אל ובכל המרחב בו אנו חיים, זהו תפקיד שיכול להיתפס ככפוי טובה הרבה פעמים, מאחר והתושבים לא מודעים בכל רגע נתון לכל מה שעושים עבורם, אבל זה לא משנה. כל עובדי ועובדות המועצה שלנו עובדים מכל הלב והנשמה ונותנים את כל מה שיש להם כדי לשפר את פני המציאות של התושב, אני שואבת כוח בעיקר מהרגעים בהם ניתן לראות את פירות עמל ידינו.
איך הישוב התמודד עם הקורונה ומה את יכולה להמליץ לקולגות שלך בשאר הרשויות המקומיות?
הישוב התמודד סה"כ בצורה מערכתית טובה, היו לנו בישוב כמו בארץ כולה מספר גלים של תחלואה יותר משמעותיים, השקענו הרבה בהסברה ותקשורת פנים יישובית מול התושבים, הרבה בדיקות, קשר ישיר עם החולים והמבודדים, תשאול החולים ומערך מחקר מעמיק. כמו כן, גם הקמתי יחד עם הצוות המדהים שלנו במועצה מערך שלם של סיוע במתן חבילת אוכל למבודדים ולחולים ואף דאגנו לחבר את הקהילה שלנו למשפחות בתקופות הקשות. עבדנו מסביב לשעון בתקופות הסגרים, שילבנו כוחות, גייסנו מתנדבים רבים מהקהילה שסייעו לנו רבות, דאגנו גם למורל של האנשים בעגלות שמחה, בצ'ופרים רבים וכו וכו..
איך את רואה את הישוב בעשור הבא?
ישוב עירוני עם 15,000 תושבים לפחות, ישוב עם פריחה וטבע בנופי בנימין בשילוב אורבניות, עם מגוון מאוד רחב של שירותים, בתי ספר גדולים ומפוארים מהם יצאו מנהיגים, רבנים, חוקרים, רופאים ואנשי כלכלה . הדור הבא - מלח הארץ, יישוב תוסס - מרחבים יפים ומלאים באנשים, מרחב ציבורי פורה של תיירות ושל כלכלה משגשת, בית אל - בירת בנימין.