שביל הצפון הוא ציר תיירות מתחדש מצפון לעיר העתיקה. השביל מתחיל בשער שכם ועוקב אחרי דרך שכם ההיסטורית. סיומו בגבעת התחמושת והר הצופים.
המסלול מאגד בתוכו אתרי תיירות היסטוריים ותרבותיים שמהווים חלק חשוב בסיפור דברי ימי ירושלים: שער שכם, שכונת בתי ניסן ב"ק, אתרי מורשת קרב ממלחמת ששת הימים כמו סמטת המוות ואנדרטאות הצנחנים, קברי המלכים, האמריקן קולוני, שכונת שמעון הצדיק, אנדרטת שיירת הדסה ועוד.
אופיו של השביל ומיקומו הגיאוגרפי מייצר חיבורים בין מזרח למערב, בין האוכלוסיות השונות החיות בעיר ונותן במה לנכסי תרבות לא ידועים.
פיתוח התיירות בשביל הצפון החל בשנים האחרונות ע״י אנשי משרד ירושלים ומורשת בהובלתה של מנהל תחום ירושלים במשרד, נטלי רוז.
המשרד השקיע בנראות הרחוב ובשלב זה נערכים סיורי עומק לפיתוח השביל ויציקת התוכן בתוואי המסלולים בדגש על אתרים יהודיים ורב תרבותיים.
אנשי התוכן של "ראשית ירושלים" יחד עם אנשי המשרד לענייני ירושלים ובראשם המנכ"ל אבי כהן סקאלי, ונטלי רוז, מובילים את פיתוח השביל כיעד תיירותי מרכזי, "ראשית ירושלים" המביאה לאזור מאות מטיילים בשגרה יפעלו ביחד עם המשרד לשיווק והנגשת התוואי לכמה שיותר מטיילים.
לאורך התוואי ובסמוך לו ישנם מעל 2500 חדרי מלון ברמות שונות הקולטים אלפי מבקרים, חלק ממטרות פיתוח השביל הן מתן מענה לתיירים ולמטיילים הישראלים המעוניינים להגיע ולהכיר את סודותיה של ירושלים. לחזון שותפים גם אנשי החברה לפיתוח מזרח ירושלים והעומד בראשה בני סאסי, ומנהלת מחלקת השיווק ג'ולי בר.
השר לענייני ירושלים ומורשת, רפי פרץ, חנך את השביל ביחד עם מנכ"ל משרדו, אבי כהן סקלי. במהלך הסיור ביקר השר וצוות משרדו בשכונת בתי ניסן ב"ק, מהשכונות הראשונות שנבנו מחוץ לחומות ירושלים במאה ה-19. השכונה הותקפה קשות במאורעות תרפ"ט ותושביה נאלצו לעזוב את בתיהם. כיום חיות בשכונה 10 משפחות יהודיות איתן נפגש השר ושמע על האתגרים ועל תחושת השליחות המלווה אותן.
השר פרץ חלק כבוד באנדרטה לחללי גדוד 71 ממלחמת ששת הימים וביקר בבית הכנסת העתיק בשכונה שמעון הצדיק. בית הכנסת שוקם לפני כ-15 שנים והיום שוב נשמעים ממנו קולות תפילה ולימוד. שכונת שמעון הצדיק נרכשה על ידי ועד הכוללים הספרדי והאשכנזי בסוף המאה ה-19 וכיום חיות בה 20 משפחות יהודיות.
במהלך הביקור השר פרץ נפגש עם תושבי השכונה שחוו בסוף השבוע האחרון מתקפה חמורה ע״י ערבים, השר חיזק את עמידתם האיתנה נוכח האתגרים ובמקביל שמע סקירה על התרחבות הצפויה של השכונה בהתאם להחלטות בתי המשפט שאישרו את בעלות היהודים על המתחם כולו.