הרב אלי בן דהן, מי שבתפקידו כסגן שר הביטחון מונה לאחראי על המינהל האזרחי מתייחס לתחקיר 'עד כאן' החושף את פעילותם של סוכני הרש"פ בתוככי המינהל האזרחי.
על פי התחקיר על מנת למנוע מכירת קרקעות ליהודים מפעילה הרש"פ רשת של סוכנים העובדים בתוך המנהל האזרחי וכאשר אלה מתוודעים לגישושים ראשוניים של בעל קרקע המבקש לקבל מהמינהל האזרחי מידע על מעמדו של הקרקע, הם מדווחים על כך לגורמי הרש"פ שעוצרים את בעל הקרקע, חוקרים אותו, מענים אותו ומאיימים עליו במגמה לבלום את המכירה בטרם הבשילה.
הרב בן דהן אינו מופתע מהתחקיר ומהמסקנות העולות ממנו ולטעמו "אם כל חטאת של כל העניין הזה הוא ההתנגדות הקבועה והרצופה של המנהל האזרחי והייעוץ המשפטי שם שלא למחשב את הקרקעות ביו"ש".
"במדינת ישראל יש מערכת ממוחשבת שבה כל אדם יכול להוציא בקלות נוסח וטאבו על כל חלקה. זה עולה כמה שקלים ומקבלים נוסח טאבו ויודעים מי הבעלים, מי היו הבעלים הקודמים ואם יש הערת אזהרה כלשהי. במינהל האזרחי הייעוץ המשפטי מתנגד למיחשוב", אומר הרב בן דהן ומספר כי נאבק לא מעט במסגרת תפקידו כסגן שר ביטחון למיחשוב המערכת, אך ההתנגדות לכך הייתה עזה.
"יותר מכך, באתי בקשרים עם הממונה על רישום המקרקעים בישראל והוא הסכים להעביר את התוכנה למינהל האזרחי ולהתחיל ברישום המקרקעין. לאחר מאבק של כמה שנים המינהל הסכים לקבל את התוכנה, אבל אני לא יודע מה קרה מאז. ברור לי שברגע שיהיה רישום מקרקעים ממוחשב הדברים לא יהיו כאלה".
הרב בן דהן סבור כי על מנת למנוע תופעות חמורות שכאלה "צריך להשלים את רישום המקרקעין בכל יהודה ושומרון. הירדנים התחילו את זה באופן לא מסודר ולא ממוחשב, אבל הרישום ישנו. ישראל רצתה להתחיל ברישום מקרקעין לאחר מלחמת ששת הימים, אבל משום מה זה הופסק. יש כיום הרבה קרקעות שמוגדרות כאדמות סקר למרות שהן קרקעות מדינה. כשהקרקעות מגדרות אדמות סקר יש עליהן חילוקי דעות וזה מזמן הרס ועקירה של בתים, שכונות וישובים", אומר הרב בן דהן וקובע כי האשם מוטל לפתחה של ישראל ולא לפתחם של הפלשתינים. "זה באשמתנו. כשהתהליך הזה ייעשה לא יזדקקו לאותם פלשתינים".
בהתייחס לתגובת המינהל האזרחי לתחקיר 'עד כאן' ולפיה אין ראיות חד משמעיות שאכן נעשים מהלכים שכאלה, אומר הרב בן דהן כי "המינהל מבקש שיביאו לו הוכחות, אבל לא יוכלו להיות הוכחות כאלה, כי כשהם חוזרים הביתה אין לנו מידע עם מי הם נפגשים בביתם, איזה חומרים הם צילמו בעבודתם ולמי הם העבירו את זה. הדרישה של המינהל האזרחי שיוגשו לו ראיות ונתונים היא לא ריאלית ולא מעשית".
האם הסיבה האמתית לכך שהנגשת המידע הממוחשב לא נעשית היא הלך המחשבה לפיו יהודה ושומרון נועדו להקמת מדינה פלשתינית ומשום כך גם לא נכון לבזבז משאבים על חקר הקרקעות ומיחשוב הרישום וגם נכון לכאורה למנוע עסקאות רכישה של יהודים? הרב בן דהן סבור שאכן זהו אחד הנימוקים המשמעותיים, אך "יש נימוק מרכזי והוא החשש שכל צעד כזה שיבוצע הוא צעד קדימה לחיבור יהודה ושומרון למדינת ישראל והחלת החוק הישראלי ביהודה ושומרון, ויש בעלי תפקידים ומדינאים שצריכים לקבל החלטות אבל הם חוששים מצעקה מהעולם ומבית הדין בהאג".
לטעמו של הרב בן דהן ניתן להציג את מהלך מיחשוב הרישום כמהלך שייטיב עם כלל האוכלוסייה, יהודית וערבית, ובהסברה נכונה הדבר יתקבל גם בעולם כשם שהעולם מקבל הפקעות קרקעות לטובת סלילת כבישים המשמשים את כלל האוכלוסייה.
עוד שאלנו את הרב בן דהן איך קורה שבתוך הפקידות של המינהל, גוף צבאי לכל דבר, נמצאים גורמים פלשתיניים שנאמנותם הראשונית היא לרש"פ. כדי להשיב שולח אותנו הרב בן דהן למעט היסטוריה ומזכיר כי "כאשר המנהל האזרחי הוקם לאחר מלחמת ששת הימים הרעיון היה לשרת את התושבים ביהודה ושומרון, ובאותן שנים היו אלא הערבים ביהודה ושומרון. לכן לקחו ערבים שגרים שם ומכירים את הכלים והעקרונות הקיימים. השאלה היא למה מאז הסכמי אוסלו, שבהם מדינת ישראל הסתלקה משטחי A ו-B ובשטחי C, שבהם המינהל פועל, השירות הוא ליהודים, גם אז המדיניות לא השתנתה".
עוד הוא מוסיף כי הוא "מעריך שנשארו כמה פלשתינים במינהל כי הם נותנים שירות לפלשתינים בשטחי A ו-B וגם את זה צריך להפסיק. יש די יהודים שיודעים ערבית ויכולים לתת שירות בעיקר, כשעיקר השירות מופנה ליהודים".
בהקשר זה הוא מזכיר את הגישה התובעת לסור את המנהל האזרחי לחלוטין. לטעמו מדובר בגישה לא פשוטה ולא קלה, אך אין ספק שבהתייחס לשירות הניתן לתושבים היהודים ראוי להעביר לשליטת משרדי הממשלה הרלוונטיים, הרי שראוי לעשות כך.
עוד שאלנו את הרב בן דהן אם קיים מידע ביטחוני ואחר שיכול לזלוג לידי הרש"פ דרך אותם עובדים פלשתיניים במינהל האזרחי, והרב בן דהן משיב בביטחון "אין ספק". דוגמא לכך הוא נותן: "המנהל האזרחי נותן אישורים להקמת עסקים, מחצבות, תחנות דלק ועוד, ויכול להיות מאוד שעובד שרוצה בטובתו של יזם מסוים יוכל ליידע אותו על כוונה לקדם יזם אחר". לזאת הוא מוסיף ברמז ואומר כי "יש מידע רגיש נוסף שנמצא במנהל האזרחי ואני מקווה מאוד שהוא לא זולג לעובדים הערבים. צריך להיזהר בכך מאוד".
תחקיר עד כאן בחדשות 13: