עד שמצאתי
עד שמצאתיצילום: מכללת אמונה

רגע לפני סיום השנה האקדמאית ובין ההכנות לתערוכות הסיום של מגמות המכללה השונות, תפסנו את ד"ר אפרת גרוסמן, אם לשלושה ומתגוררת במזכרת בתיה, ראש מכללת אמונה, מכללה לאומנויות מבית תנועת "אמונה", שנכנסה השנה לתפקידה וביקשנו ממנה לספר על עצמה, על המכללה וכמובן על אומנות.

באיזה גיל הבנת שאת תהיי אמנית? מה היה האירוע המכונן?

"בתיכון 'חורב' שלמדתי בו, לצערי לא היתה מגמת אמנות. לא באמת ראו חשיבות בתחום, אבל יחידה אחת מיוחדת לאמנות שואה, בתוך המגמה לספרות שבה הייתי, שבתה את ליבי והבנתי שזה התחום. מי שלימדה את היחידה הזו היתה ד"ר חנה שפירא, לימים פגשתי אותה במכללה כדיקנית הסטודנטיות וכך נסגר המעגל שהתחיל בשיעורים שלה. מעבר לכך תמיד הייתי עסוקה ביצירה, מכל הסוגים"

השנה נכנסת לתפקיד ראש מכללת אמונה, את יכולה להסביר היום במבט לאחור מדוע החלטת ללמוד דווקא באמונה?

"כירושלמית, בוודאי ששמעתי על מכללת אמונה, אך הייתי חייבת לבוא ולראות בעצמי מה קורה שם. הגעתי, ביקשתי באופן אקראי מאחד המרצים להכנס לשיעור שלו, זה היה שיעור טיפוגרפיה של המעצב מאיר אשל, מאותו רגע הרגשתי שזה המקום. זהו, לא רוצה לצאת מכאן".

התחלת באמונה והיום את פה שוב, איפה הסתובבת מאז ועד שחזרת?

"מאז שיצאתי מהמכללה אני עוסקת בתחום. הוא עשיר ומלא כיווני התפתחות שונים. עבדתי בעיצוב, קופירייטינג, פרסום, אמנות פיסול והוראה החל מתלמידות שניגשו לבגרות באמנות ובעיצוב דרך הוראת עיצוב ואמנות לתואר ראשון, שני, הנחיית פרוייקטי גמר, תערוכות ובתי מדרש יוצרים. לימדתי ועיצבתי בארץ ובחו"ל ופיתחתי את הנושא הקרוב אלי – טיפוגרפיה, העברית החזותית".

אבל הכי גדול מבחינתי זה לחזור למכללת אמונה, למקום בו הכל התחיל ולהחזיר לו את כל הטוב שנתן לי.

לפרטים והרשמה למכללת אמונה לחצו כאן

ד"ר אפרת גרוסמן
צילום: שילת מזרחי

מה הדבר הכי חשוב שלמדת במכללת אמונה והולך איתך בכל בוקר לעבודה?

"בעיקר למדתי שיש טקסט ויש טקסט חזותי. ואת הטקסט החזותי קוראים בצורה ביקורתית ופרשנית ממש כמו את המילים. אמנות ועיצוב הם כלים להסתכל על העולם אחרת. הכלים משמשים אותי עד היום בכל תחומי עיסוקי לא רק האמנותיים אלא גם החינוכיים והאקדמים".

עכשיו כשאת ראש מכללת אמונה, איפה את רואה את המכללה בעוד 10 שנים?

"בעוד עשור בעז"ה (ועוד הרבה קודם) כבר נשב בקמפוס החדש והמאובזר שלנו בגבעת מרדכי בירושלים. מכללת אמונה ללא ספק תמשיך להיות אבן שואבת ליוצרות דתיות בכל תחומי האמנויות והעיצוב.

אני רואה אותה מכללה גדולה יותר, מעורבת יותר ובעלת השפעה משמעותית על עולם התרבות הישראלית בכללה. מכשירה נשים וגברים להיות מובילי אמנות עיצוב תיאטרון קולנוע, צילום, חינוך ואקדמיה בעולם הדתי והכללי בשילוב תארים מתקדמים".

מה הציפיות שלך מהסטודנטיות של היום, אלו שכבר לומדות באמונה ואלו המחפשות מקום לימודים לשנה הבאה?

"הציפיה הגדולה שלי מהסטודנטיות היא להבין שהן שליחות, הן לא רק מעצבות אלא מעצבות דעת קהל, הן לא רק יוצרות, הן יוצרות מציאות. והכלים שלהן לכך הם כלי האמנות, העיצוב, המשחק וכו. הן לא לומדות רק אמנות עיצוב או תיאטרון לעצמן אלא הן נדרשות לעסוק בסוגיות חברתיות, כלליות של הציבוריות הישראלית.

לשנות ולתקן, להבין את הכח המצוי בידיים שלהן ולתעל אותו להובלה ושינוי בעולם האמנות ובעולם החינוך מתוך חיים של אמונה. לאמנות יש כח לחבר בין קהלים, לשמש כגשר, לתקן עוולות לקדם ולהעלות נושאים שונים למודעות. זה ערוץ חזק הרבה יותר ממילים".

מה המסר שלך לבנות המתלבטות בין לימודי אומנויות לרכישת מקצוע אחר?

"שום מקצוע לא מפגיש אותך עם עצמך ועם החזון שלך כמו האמנויות. מי שלומדת משפטים , מחשבים, גאוגרפיה או כל מקצוע אחר תרחיב מאוד את תחומי הדעת שלה אבל לא בהכרח את הזהות העצמית המגזרית המגדרית והיהודית שלה. ב'אמונה' הסטודנטית עוברת ארבע שנים של מסע, אל הפנים והחוץ בו זמנית. עמידה מול מורכבויות וצמיחה אישית ומקצועית ברמה הגבוהה ביותר שיש".

תערוכת בוגרות תקשורת חזותית 2021 בניין שערי צדק הישן, יפו 161 פתיחה: יום חמישי 24.6 בשעה 18:00 התערוכה תהיה פתוחה לקהל בימי ראשון-חמישי (27.6-1.7) בין 10:00-20:00 במהלך השבוע יתקיימו סיורים בתערוכה לפי נושאים, לפרטים נוספים:

תערוכה בוגרות אומנות 2021 תתקיים בבית מכללת אמונה, דרך בית לחם 104, ירושלים. פתיחה: יום חמישי 8.7 בשעה 18.00. נעילת התערוכה ב 5.8.

לפרטים והרשמה למכללת אמונה לחצו כאן