
כנס מיוחד של פורום 'מובילות בשירות', ארגון חותם ומדרשת אוריה יתקיים הערב (שני) ויעסוק באתגרים ובהתמודדויות של בנות השירות הלאומי אזרחי. לקראת האירוע שוחחנו עם הרב יובל יוסף, יוזם הכנס.
"השירות הלאומי קיים כבר עשרות שנים ויש בו לא מעט אתגרים והתמודדויות שמשליכות על הבנות. יש בעיות שונות, בעיקר בנושא הליווי של הבנות ובזה אנחנו רוצים להתמקד", אומר הרב יוסף. "בת שגדלה 18 שנה בחברה, במשפחה ובאולפנה ויוצאת לעולם הגדול בוחרת את דרכה ובוחרת לעצב את עצמה ואת האישיות שלה, והיא צריכה כלים לכך".
מוסיף הרב יוסף ואומר: "כשבן יוצא לעולם הגדול בגיל 18 יש מודעות רבה לצורך בליווי שלו, מכינה, ישיבה וכו'. לעומת זאת לבנות כמעט ואין מודעות לצורך בליווי שלהן. יש יוזמות פרטיות, אבל לא מעבר לזה. מדובר בצורך שעולה מהשטח, מהבנות, מהאמהות, מהמחנכות וכו'. חסר מערך מסודר שילווה את הבנות בהיבט הנפשי, רוחני, חינוכי ועוד".
כמה מהדוגמאות לאתגרים מזכיר הרב יוסף: "בנות יוצאות לשירות לאומי ונפגשות עם משפחות שמתמודדות בתחומי הרווחה והסיעוד, הן נפגשות עם רבות שונה ממה שהיו רגילות לה עד היום. אנחנו סומכים על הבנות שיש להן כוחות לבחור את דרכן ולהתמודד, אבל המחנכות והאמהות מעלות את הבעיה שחסר מערך שנותן להן את הכלים המעשיים שיסייעו להן להתמודד. לכן הוקם הפורום הזה שמורכב מנשים, אמהות מחנכות וכו'. רכזות שכבה רואות איך אותן בעיות שהיו בעבר קיימות היום והדברים לא השתנו מאז. עדיין אין ליווי לבנות". הדברים התבררו בסקר מיוחד שנעשה בקרב בוגרות השירות הלאומי שנשאלו מה היה חסר להן במהלך השירות ואיזו המלצה היו מעבירות לממשיכותיהן. התוצאה לימדה על הצורך העולה מהשטח במערך ליווי שכזה.
"אנחנו לא רוצים לוותר על יכולת הבחירה של הבת, כפי שבן בוחר את דרכו. אנחנו לא רוצים מסגרת שכופה על הבת, אבל אנחנו רוצים שיהיה מערך מסודר שייתן את הכלים לבנות", דברי הרב יוסף המציין כי חשיבות קיומו של מערך הסיוע והליווי לבנות השירות גובר מאחר ו"לא תמיד הבת מרגישה את הצורך כי היא לא מזהה את הקושי בתחילתו, וכשהיא כבר בתוכו קשה לה להתרומם ממנו".
להערכתו של הרב יוסף מערך השירות הלאומי והעומד בראשו, ראובן פינסקי, הצורך בגוף מלווה שכזה, שאינו עוסק רק בתקנים ובפרוצדורה, ברור וידוע, אך יישום המהלך מחייב תהליכים ארוכי טווח ובתקציבים
"כמו כל גוף של המדינה, אם אין התעוררות מהשטח ששמה את הדברים במרכז השיח הציבורי דברים לא יקרו", אומר הרב יוסף הרואה בכנס חלק מאותה קריאה ציבורית: "התוכן שיבוא לידי ביטוי בכנס יעסוק בבנות השירות, אבל קהל היעד של הכנס הוא גם מחנכות ומורות וכל מי שהשירות הלאומי חשוב להם. כולם יקבלו כלים בכנס הזה מרבנים ורבניות שעוסקים ועוסקות בנושאים הללו כבר שנים".
לכנס, אומר הרב, תהיינה גם השלכות מעשיות. "אנחנו לא רוצים רק לדבר באוויר. רוצים לתת כלים לבת, לתת לה מודעות לבעיות והאתגרים שיהיו לפניה. הבנות יקבלו גם חומרים עם פרטים של מי שניתן לשמור אתם על קשר ולהסתייע בהם. חוץ מהכלים המעשיים אנחנו רוצים לצאת בקריאה ציבורית למדינה לקחת אחריות על הליווי של בנות השירות. אנחנו רוצים לייצר אווירה. אנחנו לא יכולים לקבוע לבת לאיזה מערכת להיות שייכת, אבל רוצים ליצור אווירה של תחושת הצורך במעטפת הליווי".
