הרב אברהם יהושע צוקרמן, מחשובי רבני ישיבת הר המור, הלך לעולמו לאחר מאבק במחלה קשה, והוא בן 83 במותו.
מסע הלוויה של הרב צוקרמן יצא מישיבת הר המור לכיוון חלקת הנביאים בהר הזיתים.
אחד מתלמידיו הבולטים, שר ירושלים לשעבר הרב רפי פרץ, ספד לו בשיחה עם 'בשבע': "נפלה עטרת ראשנו. מורי ורבי, הרב אברהם יהושע צוקרמן זצ"ל, תלמיד חכם ענק שהיה עם אמונה גדולה בעם ישראל, בצה"ל, במדינה, ומענקי הדעת והאמונה. כל כך סמלי שנלקח מאיתנו בג' אלול, יום פטירת הרב קוק זצ"ל".
במשך כ־38 שנה דבק הרב פרץ ברב צוקרמן. "אחרי שהשתחררתי מהצבא הלכתי לרב צוקרמן במרכז הרב כדי להיבחן, ולאחר שהוא בחן אותי ודיבר איתי, ובעיקר שאל אם אני יודע ללמוד קצת, הוא כתב לי פתק המלצה שאיתו הלכתי לראש הישיבה רב אברום שפירא זצ"ל וכך התקבלתי. מאז השתדלתי שידי לא תסור מתוך ידו וידו לא סרה מידי, הוא היה איתי וכיוון אותי בכל הצמתים ועזר לי להכריע. במכינה, כרב הצבאי הראשי וכשר בממשלה. הרב צוקרמן הוא סיפור החיים שלי ב־38 שנים האחרונות. היו תקופות שהייתי מדבר איתו שלוש פעמים בשבוע וגם נפגש איתו אחת לשבוע. הייתה לו מסירות נפש מופלאה לכל הגוונים בעם ישראל והוא אהב את כולם אהבה גדולה. היו לו קשרים עמוקים מאוד עם יהודים חילונים לגמרי והדבר גרם להם לאמונה יוקדת".
הרב צוקרמן לא רק חינך אלא גם היה שותף בעשייה ציבורית נרחבת. "הרב ליווה משברים אדירים גם ברמת הגולן בשלבי ההקמה שלה, בסיני ובגוש קטיף. כל המחשבה לעבור מהעיר העתיקה בירושלים לגוש קטיף ולהקים את המכינה בעצמונה הייתה בהתייעצות איתו. בדיון, בעידוד ובהכרעה שלו לעבור לשם. הוא ליווה אותנו לאורך כל הדרך במכינה: בקשיים, בבעיות, באסונות, בפיגועים, בהלוויות וכמובן בשמחות. הוא היה באין ספור דיונים עם הצוות, במפגשים, בשיעורים ובפגישות אישיות. במחזור א' הכנסנו לקראת סוף השנה ספר תורה, ואמרתי לרב: אני יודע שקשה לרב להגיע עד גוש קטיף אבל זה ישמח את התלמידים. הרב שאל אותי באיזו שעה להגיע, אמרתי בחמש. בחמש בדיוק הוא הגיע, לקח את ספר התורה, רקד איתו שעה ללא הפסקה, עלה לרכב ונסע חזרה לירושלים".
"לא רק עצמונה", ממשיך הרב פרץ. "הרב הקים את תנועת 'אל עמי' והפיץ יהדות בכל רחבי הארץ. באילת הוא בנה את כל הגרעין התורני והישיבה. כל הרוח התורנית־ציונית שיש באילת זה הוא. הוא עשה המון דברים, אבל בראש ובראשונה היה מחנך שהביא את תורת הרב קוק בצורה מיוחדת במינה. מכיר את כל תורת הרב בישרות, בצניעות, בחדות ברורה ובפליאה עצומה. בכל פעם שהתקרבתי לאזור שלו הרגשתי שצריך להיות מלא ביושר פנימי וכנות. תמיד דאגתי לסדר את הבגדים כשנפגשתי עם ענק כזה, מלאך אלוקים. אני בצער עצום על מורי ורבי".
"לרומם את הציבור מהבינוניות"
הרב צוקרמן, יליד בלגיה, עלה לישראל בשנות ה־60 והגיע ללמוד אצל רבו המובהק, הרב צבי יהודה הכהן קוק, בישיבת מרכז הרב בירושלים. בשנותיו במרכז הרב הוא שימש כר"מ לתלמידים בוגרי צבא, תפקיד שאליו מינה אותו ראש הישיבה הרב צבי יהודה. "הרב צוקרמן היה אדם טוב וחשוב, רציני מאוד ובעל ערך. במרכז הרב הכרנו את היכולות והגישה שלו לקרב בחורים חדשים למסגרות התורניות שלנו", מספר הרב אריה שטרן, רב העיר ירושלים, שכיהן לצידו בצוות הר"מים במרכז הרב. "הוא לא היה ר"מ שמקביל לפעילות הישיבה אלא לימד קבוצה של בוגרי צבא והיו תקופות של עולים חדשים, ובפועל לקח בחורים ולימד אותם מרמה יסודית לרמה של לימוד גמרא".
במקביל מסר הרב צוקרמן שיעורים בכתבי הרב קוק ובמסילת ישרים. "כששמעתי אותו לראשונה כשהייתי בשיעור א' במסילת ישרים, הרגשתי שיש פה אדם שיש לו פתח פתוח מהאין־סוף עד אליו, משתדל שדבר ה' יהיה בפיו", מספר הרב אורי שרקי, ר"מ במכון מאיר ורב קהילת בית יהודה. "הרב צוקרמן בלט מאוד בעצמאותו המחשבתית, בפתיחותו לכל אדם ובדרישה שלו לרומם את הציבור למעלה מהבינוניות".
בשנת 1997 הוא היה מהרבנים הבולטים שעזבו את ישיבת מרכז הרב בפילוג המפורסם והקימו את ישיבת הר המור. בהר המור הוא לימד בעיקר שיעורי אמונה והיה מחשובי רבני הישיבה. בשיחות עם תלמידיו בעבר ובהווה ניכר כי הרב צוקרמן הוביל קו די עצמאי בהר המור, שהתבטא בתחומים רבים, ביניהם בתחומים הפוליטיים. היו שנים שבהן פעל בתוככי הליכוד, ובתקופת כהונת הרב רפי פרץ תמך בבית היהודי.
לאורך שנים רבות מסר שיעורי תורה בעיקר ב"ישיבות הקו" כמו שבי חברון, עטרת כהנים ומכון מאיר וכן במדרשת הרובע. כמו כן היה שותף בהעלאת עשרות אלפי משפחות יהודיות מצרפת לישראל. "אבא היה נוסע לסמינרים לשלושה או ארבעה ימים ובזכותו הגיעו משפחות רבות מאוד לארץ", מספר בנו ל'בשבע'. "אבא דאג להם עד הפרט האחרון, כולל לפעמים במציאת מקצוע. הוא הצליח לרתום את האנשים לעלות ארצה בגלל אידיאלים של קדושת הארץ ותורה, זה היה המנוע".
לצד כל תורתו ועשייתו מספר בנו על אבא משפחתי ביותר. "הוא היה אדם שאכפת לו והוא מבצע. ראינו אותו הולך לכל מיני פצועים בארץ וגם מחליט לגדל אותנו בשכונה מעורבת חילונית, בתוך עמנו. עוצמה של ראשוני מרכז הרב שהצליחו להיות קטר של המון משפחות. יחד עם זאת, כאבא הוא היה דמות חינוכית אגדית. הוא תמיד היה אומר שהעיקר זה הבית וכשהילד לומד תורה זה מאוד קשור לבית. וב"ה זכה שכל ילדיו הולכים בתלם. כשאחיו היה חולה סרטן לפני כ־40 שנה הוא היה איתו בחו"ל כמה חודשים ונסע איתו לכל מקום, אצלו המשפחה קודמת. האם אפשר להפריע לו באמצע הלימוד? אי אפשר! אבל הוא בבית ויודע מה שקורה. יחד עם זאת, כשהיה צריך, הוא ישב עם ילד והיה יכול גם לבטל שיעור". הוא מדגים בסיפור את גישתו החינוכית: "אחיין שלי גנב פעם מהמכולת. אבא אמר לגיסי: אתה לא ראית שהוא עשה את זה! האמון המוחלט נשאר. אמון ענקי בילדים. מצביעים על הטוב של הבן־אדם והולכים קדימה, ואז הילד מתקדם ולא נכנס לרזולוציות. יש עוצמה של הורים שרואים בילדים את הטוב ומבחינה מסוימת מתעלמים מהרע".
הרב צוקרמן המשיך קדימה גם בתקופת המחלה. "בזמן האחרון כל הזמן דיבר על אהבת ישראל, והעביר שיעורים היכן שהיה יכול. כולם היו סביבו ודאגו לו. כששאלו אותו 'מה שלומך?' מיד השיחה עבר לפסים אחרים כי לא מדברים על זה. יש מלחמה ונלחמים וממשיכים קדימה".