
הממשלה הזו והעומד בראשה נאחזים בקרנות המזבח של המדיניות המופקרת שלהם בטיפול, או נכון יותר בחוסר הטיפול בקורונה, ואת המחיר כולנו משלמים.
ניתן להעריך שבסתר ליבם הם כבר יודעים שהם טועים. העובדות פשוט כל כך פשוטות ובנט הרי כתב על זה ספר... אבל אין להם אומץ לשנות מדיניות ולהתחיל לפעול כי המשמעות של זה תהיה הודאה בטעות ובהערכות מצב שגויות לפיהן אפשר יהיה להסתדר רק עם החיסונים, בלי לצמצם התקהלויות ובלי שזה יעלה לנו במחירים אדירים בחיי אדם ובמערכת הבריאות.
אני רוצה להסביר רגע מה המשמעות של מערכת בריאות קורסת. זה לא אפס או אחד. זה לא שיש רגע שבו מישהו מכבה את השאלטר והמערכת מפסיקה לספק לחלוטין שירותי בריאות. ובגלל שזה ברוך השם לא קורה מספרים לנו שאין קריסה. אבל זה שקר. גם באיטליה בגל הראשון מערכת הבריאות לא הפסיקה לעבוד לרגע. אבל היא קרסה. ועוד איך קרסה. וזה מה שעובר עכשיו על מערכת הבריאות הישראלית. העומסים המטורפים לא מאפשרים להעניק טיפול רפואי טוב לאזרחי המדינה ורבים מידי מהם מתים או סובלים סבל מיותר ונגרמים להם נזקים בלתי הפיכים.
האם ידעתם שכדי להפוך חולה קורונה קשה ששוכב בטיפול נמרץ מהגב על הבטן, כדי שהריאות הלבנות שלו יוכלו לספוג טיפה חמצן, יש צורך בשישה אנשי צוות?
האם ידעתם שחולה קורונה קשה שמחובר למכשיר הנשמה דורש השגחה צמודה 24/7? שהוא מחובר בצינורות ללפחות שישה מכשירים שונים שמאזנים לו את הגוף ודורשים הפעלה והזנה רציפה? האם ידעתם שהפעלת מכשיר אקמו דורשת מומחיות ספציפית שקיימת במידה מועטה מאוד ושההכשרה אליה אורכת כמעט שלוש שנים? גם אם מחר מדינת ישראל תרכוש עוד 200 מכשירים כאלה, פשוט לא יהיה מי שיפעיל אותם.
אבל עזבו לרגע חולים קשים. ההתמקדות בהם כמדד מרכזי ליכולת הספיקה של מערכת הבריאות היא פשוט שקר. מה שמקריס את המערכת אלו החולים "הקלים" והבינונים.
נסביר: בשבועות האחרונים חדרי המיון בבתי החולים מתפקדים למעשה כחמישה חדרי מיון שונים:
* חדר מיון רגיל שנותן מענה למקרים שכולנו מכירים.
* חדר מיון וטיפול נמרץ קורונה לחולי קורונה בינוניים וקשים.
* מחלקת אשפוז למטופלים בשלל נושאים "רגילים" שהתגלו גם כחולי קורונה ולכן אין אפשרות לאשפז אותם במחלקות הפנימיות כדי שלא ידביקו אחרים.
* מחלקת אשפוז לחולי קורונה "קלים" שפשוט אין להם לאן ללכת. כך, למשל, אנשים מבוגרים ששוהים בדרך כלל במוסדות גריאטריים ואומתו כחולי קורונה ולא יכולים לחזור למוסד הגריאטרי שלהם כדי לא להדביק שם את כולם.
* קופת חולים - חולי קורונה קלים שנתקלים בבעיה רפואית רגילה שבדרך כלל מקבלת מענה בטיפול בקהילה במסגרת קופות החולים נאלצים להגיע לחדרי המיון מאחר וקופות החולים אינן ערוכות במתחמים ממוגנים לטיפול במי שהתגלו כחיוביים לקורונה.
את כל זה עושים הרופאים והאחיות והסניטרים באותה מצבת כח אדם שבה בשגרה הם מקיימים את חדר המיון הרגיל בלבד.
האם ידעתם שהצוותים הרפואיים לא מקבלים ליווי וטיפול נפשי מקצועי ונאלצים להתמודד לבד עם סיטואציות מורכבות של אבדן שהם לא מכירים בשגרה? אתם מבינים את המשמעות של זה לשחיקה שלהם, לחוסן הנפשי שלהם, למשפחה שלהם, ועוד ועוד?
האם ידעתם שחולי קורונה או מטופלים רגילים שחולים גם בקורונה מאושפזים בחדרים נפרדים כדי למנוע הדבקה? אתם מבינים את המשמעות של זה לגבי כמות כח האדם של הצוותים הרפואיים שנדרשת להיות זמינה להשגחה ולטיפול בכל אחד ואחד מהם?
האם ידעתם שכדי שיהיה מקום לאשפז את חולי הקורונה, הקשים והקלים, סוגרים מחלקות רגילות ואז אין מספיק מיטות אשפוז למטופלים רגילים? אתם מבינים את המשמעות של הסטת משאבי המערכת לחולי הקורונה על חשבון הטיפול בחולים רגילים? וכשאני אומר משאבי מערכת זה גם כח אדם, וגם מקומות אשפוז, וגם ציוד ותרופות.
\קחו עוד דוגמא למחדל מטורף של הממשלה הזו: כל חולה שמגיע למיון וצריך להתאשפז במחלקה פנימית ויש חשד שהוא נדבק בקורונה חייב לעבור בדיקת PCR שתוודא שהוא שלילי. עד אז הוא נשאר במיון. הגיוני ומתבקש. אלא מה? עד הגל האחרון המדינה מימנה לבתי החולים בדיקת PCR מהירה שאיפשרה לקבל תשובה תוך רבע שעה ולהעלות את המטופל למחלקה. דווקא עכשיו, בעיצומו של הגל הרביעי, בוטל המימון הזה. הבדיקה הזו עולה 53 אירו. בדיקה פשוטה יותר עולה לבתי החולים 22 דולר בערך אבל התוצאות שלה מתקבלות תוך 15 שעות.
המצב הכלכלי של מרבית בתי החולים בכי רע והם לא יכולים להרשות לעצמם לממן מתקציבם את הבדיקות המהירות. המשמעות היא שבמקום לעלות למחלקה המטופל הזה תופס מיטה וצוות וציוד 15 שעות נוספות בחדר המיון, שגם כך עמוס ומתוח עד מעבר לקצה. בעזרת השם שלא תזדקקו, אבל אתם באמת חושבים שאם תצטרכו להגיע למיון מכל סיבה שהיא יש סיכוי שתקבלו שם מענה טוב בזמן סביר?!
אז בפעם הבאה שאתם שומעים על עשרת אלפי חולי קורונה חדשים ביום אל תחפשו רק את החולים הקשים ותנשמו לרווחה כי יש "רק" 700 ומשהו חולים כאלה ומספרים לכם שהמערכת יכולה לטפל ביותר. תחשבו על חלק גדול מהחולים הקלים שיגיע אל בתי החולים מכל מיני סיבות ויתפסו את משאבי המערכת בצורה שלא תאפשר לה להעניק טיפול מציל חיים טוב לאזרחי ישראל.
אז מה עושים? לא פשוט אבל גם לא מסובך מידי. את הרוב כבר עשינו וזה פשוט הוכיח את עצמו. עד כמה שזה נשמע אבסורדי הסיבה היחידה שהממשלה הזו לא מבצעת את הצעדים המתבקשים האלה היא שהממשלה הקודמת ביצעה אותם, והממשלה הזו חיה מלבדל את עצמה מהממשלה הקודמת. בידול לשם בידול.
* קודם כל הגבלה מאוזנת של התקהלויות. לא סגר ולא "ריסוק הכלכלה" כמו שמפחידים אתכם כל מיני פופוליסטים חסרי אחריות. זה ממש לא הכל או לא כלום. המשק יכול להמשיך לעבוד אבל עם פחות התקהלויות. זה אכן יפגע בסקטורים מסויימים כדוגמת התרבות, אולמות האירועים וכד', וצריך יהיה לפצות אותם ולעזור להם לשרוד את זה, אבל זה ממש לא סגר וממש לא הרס הכלכלה. רק קצת אחריות וזהירות שתאט את קצת ההתפשטות וההדבקה ותאפשר לנו לשלוט בה.
* וכשהמספרים יחזרו להיות שפויים אפשר יהיה לבצע חקירות אפידמיולוגית יעילות, לקטוע את שרשראות ההדבקה בזמן אמת, ולחיות לצד המגיפה. לחיות ולא למות.
* פתיחה מחודשת של מלוניות הקורונה כדי לאפשר פתרון לאלה שאין מי שיטפל בהם בבית אבל גם לא צריכים לתפוס מיטה וצוות בבתי החולים. זה היה פרויקט דגל שבנט התהדר בו כשר ביטחון, אבל ביבי היה אז ראש ממשלה, אז אי אפשר לעשות את זה...
* לארגן את קופות החולים כך שבכל עיר תהיה קופת חולים אחת שתפעל במודל ממוגן ותעניק טיפול רפואי רגיל בקהילה גם למי שנמצאו חיוביים לקורונה. אין שום סיבה בעולם שהם יגיעו לבתי החולים ויגדילו את העומס.
* החזרת מימון בדיקות ה PCR המהירות לבתי החולים.
* הצמדת ליווי וטיפול נפשי ופסיכולוגי לשמירת החוסן הנפשי של הצוותים הרפואיים. זה קריטי.
עכשיו תגידו, מה הייתם מצפים משר בריאות נורמלי לעשות במצב כזה? להיאבק בכל תוקף לכינוס קבינט הקורונה שלא התכנס כבר יותר משבועיים, לייצג את אנשי המקצוע שלו ולהילחם על עמדתם, לשקף את המצב הקשה במערכת הבריאות ולהשמיע את קולם של הצוותים הרפואיים שזועקים נואשות שיקשיבו להם, להילחם על קבלת ההמלצות שאנשי המקצוע במשרד הבריאות מתחננים להן כבר שבועות רבים - צמצום התקהלויות. לכנס דיונים מקצועיים על מצב בתי החולים, לריב עם אנשי האוצר על תוספת תקציב ותקנים, לסייר יום ולילה במחלקות, להקשיב לצוותים ולחזק אותם. פשוט להיות איתם. לחשוב על רעיונות ופתרונות יצירתיים להקלת העומס (כמו למשל בהיערכות קופות החולים למתן שירותי בריאות בקהילה גם למי שחיוביים לקורונה), ועוד ועוד.
ובמה עסוק שר הבריאות שלנו בימים האלה? בסידור ביטוח בריאות ממלכתי למסתננים בלתי חוקיים, סידור ביטוח בריאות ממלכתי חינם לפלשתינים ששוהים בישראל (ולא חלילה לאזרחים ישראלים שחוזרים מחו"ל וימשיכו לשלם 12,000 ש"ח לפני שיהיה להם ביטוח), ואיך שכחתי - קיצור תורים לניתוחים לשינוי מין ועכשיו גם תכנית הדגל להורדת גיל הניתוחים ההזויים האלה מ 18 ל 16. ככה נראית ממשלה מנותקת וחסרת אחריות.
אני לא פופוליסט כמו בנט ולא אזעק בדמגוגיה כמוהו "יש לנו עם שהולך ומת". יש לנו עם חזק ששום ממשלה כושלת וחסרת אחריות לא תשבור ולא תהרוג אותו חלילה. הרבה אנשים משלמים בחייהם למרבה הצער על מחדלי הממשלה, אבל עם ישראל חי ובעזרת השם ימשיך לחיות.
אבל כן אדרוש מהממשלה לעשות את הצעדים המינימליים הנדרשים כדי שנוכל באמת לחיות לצד הקורונה ולא למות ממנה במספרים בלתי נתפסים.
