מדי כמה ימים מופיע על מרקע הטלוויזיה טרקטור הנוסע על חולות אי שם בארץ וברקע נשמע קולו של קריין מאושר המסביר בקול צוהל כאילו בלע חבילת כדורי פרוזק, כי הטרקטור הנוסע על החולות מכין את היישובים החדשים שיקלטו את מגורשי גוש-קטיף. זוהי הרצינות של הממשלה בהכנות לקראת הגירוש. מספר שבועות לפני הגירוש ויש רק טרקטור שנוסע בשטח.

לעומת זאת יש אנשים כמו פרופ' אריק כרמון ואפילו רבנים כמו רב הישוב נוב ברמת הגולן, יגאל אריאל כי חושבים שאין מציאות כזאת שממשלה אינה מצליחה לבצע את החלטותיה ואם זה אכן קורה, זה כנראה הסוף של המדינה. הם מתייחסים לממשלה יותר ברצינות מאשר היא מתייחסת לעצמה.

ב-31 לאוקטובר 2001 הוציא מרכז ומחקר מידע של הכנסת דו"ח על אי אכיפת חוקים. להלן מבחר דוגמאות מן הדו"ח הרשמי של מדינת ישראל על חוקים שלא נאכפים:

חוק בתי המשפט התשמ"ד 1984 סעיף 71 - אוסר פרסום דבר הנידון בבית משפט (סוביודיצה). במכתב רשמי מעוזרת היועץ המשפטי לממשלה נכתב: "נמתחה ביקורת רבה על החוק כמרחיב מדי ומתנגש עם זכות הציבור לדעת. כתוצאה מכך, הנחה היועץ המשפטי לממשלה את רשויות התביעה לנהוג בזהירות רבה באכיפת החוק ולהשתדל שלא להגיש תביעות כנגד העוברים על חוק זה, אלא במקרים בודדים ולאחר שהתיק יועבר לעיונו ויינתן אישור אישי שלו להגשת כתב האישום".

סימן י' לחוק העונשין התשל"ז 1977 זנות ותועבה - אוסר זנות וסרסרות. בבג"ץ 3520/91 הסביר השופט חשין כי למשטרה אין רצון להלחם מלחמה שהיא אבודה ולכן החוק לא נאכף.

פקודת התעבורה התשכ"א 1961 ותקנות התעבורה התשכ"א 1961 - אוסרות הפעלת מוניות ללא רישיון. משרד התחבורה הסביר "המשרד אינו רואה מקום להעמדה לדין באופן אוטומטי של בעלי רישיונות להפעלת מונית, נוכח המציאות לפיה חלק ניכר מבעלי הרישיונות הם אלמנות קטינים וחסויים" מדהים. אך, זה ההסבר הרשמי.

פקודת זיהום מי ים בשמן התש"ם 1980 וחוק מניעת זיהום הים (הטלת פסולת) התשמ"ג 1983 לא נאכף בגלל "ניסוח לקוי של החוק ואי הגדרת רשויות האכיפה הרלבנטיות ומאי הקצאת משאבים".

חוק הארכיונים התשט"ו 1955 - קובע חובת הפקדה של מפות ותצלומי אוויר בגנזך המדינה. דו"ח הכנסת קובע כי "החוק לא תואם את המציאות".

ישנם עוד דוגמאות בדו"ח, אך למרות אי האכיפה הנמשכת מדינת ישראל קיימת. מעניין לקרוא את סיכום הדו"ח "במקרים בהם החוק מייצג נורמה שהתיישנה, עלולה דווקא אכיפתו להביא להחלשת שלטון החוק. הכוונה היא למקרים בהם יש הסכמה ציבורית כי ראוי שהחוק ישתנה אולם מסיבות שונות הוא לא משתנה בפועל. במקרים כאלה, אכיפה של נורמה מיושנת תוביל לתחושה בציבור שהחוק מייצג מערכת ערכים זרה להם ולפיכך אינו רלבנטי לחייהם ולתרבותם כפי שהתפתחו".

"הדבר מוביל לחוסר אמון בחוק כמייצג מערכת ונורמות אידיאליים. לפיכך, דווקא אי האכיפה של חוקים כאלה מראה לציבור כי רשויות האכיפה פועלות בשיקול דעת ותוך הבנה של החברה שבתוכה הם פועלים ומחזקת את שלטון החוק" עד כאן המסמך הרשמי של הכנסת.

האם חוק פינוי-פיצוי התשס"ה 2005 "מייצג מערכת נורמות אידיאליים"? האם מי שמסרב פקודה שונה מהיועץ המשפטי לממשלה שמסרב לאכוף את חוק בתי המשפט?