לבחור באנשי חיל יראי אלוקים, אנשי אמת ושונאי בצע

יתרו מייעץ למשה רבנו למנות על ישראל שופטים בעלי מוסר ומידות טובות, שמתוך כך יהיה להם שכל טוב לשפוט ולהנהיג את ישראל. באומרו: "ואתה תחזה מכל העם אנשי חיל יראי אלקים אנשי אמת שונאי בצע" (שמות י"ח, כ"א).

רש"י מפרש: אנשי חיל - עשירים שאין צריכים להחניף ולהכיר פנים. אנשי אמת אלו בעלי הבטחה שכדאי לסמוך על דבריהם, שעל ידי כן יהיו דבריהם נשמעין. שונאי בצע, ששונאין את ממונם, דהיינו שמשלם את חובותיו, ואין צריך לכוף אותו בדין להחזיר חובות.

אבל כיצד אפשר להכיר את האנשים הללו שהם אכן מוסריים, ישרים ואמיתיים, ולא שקרנים רודפי בצע ומקבלי שוחד?

על זה אומר רש"י "ואתה תחזה" ברוח הקודש שעליך - "תחזה" מלשון חזון, שהוא רוח הקודש. יש להכיר את המועמדים ואת הצד המוסרי והערכי שבהם, ומתוך כך למנותם לשופטים ולמנהיגים. לכן הממנים את השופטים צריכים להיות גם הם אנשי אמת ומוסריים, כי מינוי השופטים אינו נוגע רק לעשיית צדק בין איש לרעהו, אלא משפיע על החוזק והחוסן של האומה ככתוב: "צדק צדק תרדוף, למען תחיה וירשת את הארץ אשר ד' אלקיך נותן לך" (דברים ט"ז, כ'). כדאי הוא מינוי הדיינים הכשרים, להחיות את ישראל ולהושיבן על אדמתן (עיין רש"י שם), וכדברי הנביא: "ציון במשפט תיפדה ושביה בצדקה". (ישעיה א', כ"ז).

נכון לעכשיו, לא רק שופטים צריכים להיות אנשי אמת שונאי בצע. אלא גם המנהיגים המדיניים, צריכים להיות דוגמא בהליכותיהם, במוסריותם וביחסם לכלל ולפרט. כידוע, אם המנהיגות מושחתת, אין המנהיגים רואים את האמת ואינם אומרי אמת כי "השוחד יעוור עיני חכמים ויסלף דברי צדיקים" (דברים י"ז, י"ט). והם עלולים לעשות טעויות חמורות ומסוכנות בתחום המדיני, הצבאי, הכלכלי והחברתי כפי שאנו רואים היום.

ולכן, בבואנו לבחור את המנהיגות הפוליטית שתנהיג את מדינתנו, בראש ובראשונה עלינו לבחור באנשים מוסריים, שלא יתקיימו בנו ח"ו דברי הנביא: "שריך סוררים וחברי גנבים, כולו אוהב שוחד ורודף שלמונים" (ישעיהו א', כ"ג), ומתוך שנזכה למנהיגות של אנשי חיל אנשי אמת שונאי בצע. ויתקיימו בנו דברי הנביא: "ואשיבה שופטייך כבראשונה ויועציך כבתחילה אחרי כן יקרא לך עיר הצדק קריה נאמנה"(שם כ"ו).