אחרי תרעומת ראשונית על שרת החינוך על כוונתה להכניס "לימודי התכנסות" לתוך בתי הספר ולהופכם כך לחממות "שלום עכשיו", פוליטיזציה בהתגלמותה, חזרתי בי והשתכנעתי: "לדבר עם התלמידים על הנושא השנוי במחלוקת ציבורית עמוקה?". אדרבה! הלא במחלוקת יש שני צדדים. והפרופסור תמיר, האמונה על דמוקרטיה וחופש אקדמי, לבטח תזמין לבתי הספר את שני הצדדים.

כשירות לציבור, מוגש כאן מערך-שעורים מן העבר השני של מיתרס שרת החינוך.

שיעור ראשון – היישובים העומדים לעקירה. אלון מורה: משם נכנס אברם לארץ, והיא הובטחה לו. שילה: 400 שנה מקום המישכן. בית-אל: סולם יעקב. חברון: מערת המכפלה, עיר מלכות דוד. תקוע: ביתו של הנביא עמוס. וכך, עשרות מקומות שבהם "קם העם היהודי, עוצבה דמותו הרוחנית, הדתית והמדינית, חי חיי קוממיות ממלכתית, יצר נכסי תרבות לאומיים וכלל אנושיים", כאמור במגילת העצמאות.

שיעור שני - לב הציונות, ההתיישבות. היא בו-זמנית גם האמצעי וגם ההגשמה של תהליך השתרשותנו מחדש בארצנו הקדומה. מכאן, המלחמה הערבית המתמדת בהתיישבות. הם מחריבים, ואנו מקימים מחדש: מוצא, חולדה, חברון, גוש עציון, משמר הירדן, עטרות וירושלים העתיקה.

החרבת יישובים במו ידינו עוקרת את הציונות משורשה, ומחזקת טענות הערבים ששבות היהודים בדוייה וניתנת לביטול, מגוש קטיף ועד גוש דן.

שיעור שלישי - זכויות האדם והאזרח הם בסיס הדמוקרטיה. עקירת אוכלוסיה אזרחית מטעמי גזע, לאום או דת מוגדרת כ"פשע נגד האנושות" ונידונים עליה בפני בית הדין הבינלאומי בהאג. שם הואשם נשיא יוגוסלביה, מילוסביץ', בעקירתם ובגירושם של המוני יוגוסלבים מוסלמים ממחוז קוסובו. הוא מת בכלא.

גירוש יהודי עזה וצפון השומרון עונה על כל המבחנים של פשע נגד האנושות.

גירוש יהודים בארץ ישראל נוגד את מצוות היהדות והציונות, פוגע אנושות בבני אדם וברכושם, במירקמים חברתיים ובנכסי דת ותרבות (שריפת בתי הכנסת!). רבנים ומנהיגים קוראים לאי ציות, ועל כך נטושה מחלוקת בעם.

שעור רביעי - הבטחת החיים, שלמות הגוף והרכוש תפקיד ראשון של הממשלה. הרמטכ'ל הקודם: ההתנתקות "רוח גבית לטרור". מאז, אשקלון מופצצת בקסאמים מתוך חורבות היישובים היהודיים. צפי דומה, מבית שאן ועד ת'א, לאחר ה"התכנסות". זרימת כמויות אדירות של נשק וחומרי נפץ לרצועה מאז "ההתנתקות". גבול מצרים נפרץ והופקר. הגעת החמאס, שמצעו השמדת ישראל, לשלטון.

"התנתקות" ו"התכנסות" הם מילים מכובסות. מאחוריהן סכנה קיומית למדינה ולחיי כל נפש בתוכה.

שיעור חמישי - האם ה"התכנסות" תביא שלום? הממשלה מודה, שלא. האם תביא שקט? הערבים הבטיחו להגביר את הטרור. האם תציב גבולות-קבע? ארה"ב והאירופים הודיעו שלא יכירו בשום "גבול" שנקבע חד-צדדית. שיפור דמוגרפי? מה הקשר? ערביי יו"ש אינם תחת שלטוננו. ובכלל, אחרי חורבן ההתנחלויות, הם לא יתרבו?

מול חוסר התועלת עומד הנזק הוודאי: שנאה פנימית, פילוג בעם ובצבא, סכנת מלחמת-אחים, סיכון ביטחוני, הצבת סימן שאלה על היסודות הרעיוניים והערכיים של המדינה, על תכלית קיומה.

גברת תמיר, את לא לבד. רק במשטר פאשיסטי או בולשביקי השלטון מכתיב תוכנית לימודים פוליטית.

כאן, התלמידים ישמעו גם את הצד השני.