בפקודת מטכ"ל 330915 משנת תש"ח-1948 נאמר כי כל חייל וחיילת המקבלים את נשקם האישי יישבעו את השבועה הבאה: "הנני נשבע ומתחייב בהן צדקי לשמור אמונים למדינת ישראל, לחוקיה ולשלטונותיה המוסמכים. לקבל על עצמי ללא תנאי וללא סייג עול משמעתו של צבא ההגנה לישראל, לציית לכל הפקודות וההוראות הניתנות על-ידי המפקדים המוסמכים, ולהקדיש כל כוחותיי ואף להקריב את חיי להגנת המולדת ולחירות ישראל".

יש המנסים, במסגרת ניתוץ המיתוסים וצעדים שונים אחרים לערעור כוחו של צה"ל לפגוע גם בנוסח שבועת האמונים של חיילי צה"ל, כך שהדרישה מהחיילים תהיה עמומה יותר
יש המנסים במסגרת ניתוץ המיתוסים וצעדים שונים אחרים לערעור כוחו של צה"ל לפגוע גם בנוסח שבועת האמונים של חיילי צה"ל, כך שהדרישה מהחיילים תהיה עמומה יותר. אחד מהם הוא איש השמאל הקיצוני, איך לא? אבו וילן. למי ששכח, מדובר בח"כ שבראיון ל"הארץ" לפני 3 שנים אמר ש"אם חס וחלילה יכריחו אותנו, נאלץ לפתוח באש ... וכדי להמחיש את רצינות כוונותיו (תרתי משמע) הוא גם פירט: צריך יהיה לסחוט את ההדק לאט, באחריות, בקור רוח ובשכל". מדובר בהסתה קיצונית לרצח אזרחים יהודים, אבל אוזלת ידו של היועץ המשפטי לממשלה גרמה לכך שאותו ח"כ אלים (וגם אחרים) לא הועמד לדין וממשיך בתוכניות הטרנספר שלו. אותו וילן, במאמר תמוה ב-YNET (20.08.07) בחר להציע את החלשת המשמעות של נוסח השבועה, אבל נמנע מלדון בחלקים החשובים בשבועה שאינם נוחים לו.
האחד הוא תכליתה של שבועת האמונים ותכליתו של השירות בצה"ל: "להגנת המולדת ולחירות ישראל". זהו ייעודו של צה"ל. לכך עליו להיות מוכן, לכך הוא מתוקצב, לכך מגויסים אנשיו בסדיר ובמילואים. ראוי שצה"ל עצמו והדרגים הפוליטיים מעליו יסתמו את הפרצות הקוראות לגנבים המשתמטים, ולכך נשבעים חייליו אף להקריב את חייהם אם חלילה ייווצרו בשדה הקרב תנאים כאלה. כל הפקודות וההוראות שלהן נשבעים חיילי צה"ל לציית, מטרתן העיקרית היא: "להגנת המולדת ולחירות ישראל".
מכאן נובע ששימוש אחר בחיילי צה"ל שאיננו לתכלית זו, ושאף עלול לחבל בייעודו של הצבא וביכולתו לעמוד בשעת מבחן, הוא בלתי מוסרי ובלתי ראוי בלשון המעטה. הדברים אמורים בעיקר בשימוש פוליטי בצה"ל נגד אזרחי ישראל. הגירוש שביצעו חיילי ישראל ושוטריה ברצועת עזה ובצפון השומרון, כאשר עקרו בני-אדם מבתיהם בגלל היותם יהודים, לא רק היה מעשה לא חכם מבחינה ביטחונית ולא רק שלא היה מעשה דמוקרטי, גם אם אושר על-ידי ראש ממשלה מסובך בחשדות חמורים, ממשלה עיוורת ומושחתת וכנסת שהלכה בתלם לקול מצהלותיה של תקשורת מגויסת למען האתרוג דאז, אלא גם חיבל ביכולתו של צה"ל למלא את ייעודו: "להגנת המולדת ולחירות ישראל". שעת המבחן לא איחרה לבוא: שנה אחרי, והכישלון בלבנון תפס את צה"ל לא מוכן, אחרי שבזבז שנת אימונים על התכוננות למלחמה נגד אזרחים ישראלים, ואחרי הכנה פסיכולוגית מקוממת של שטיפת מוח שנועדה להעביר את חיילי צה"ל על דעתם. המטרה הייתה להשכיח מיהו האויב, ולהגדיר אזרחים כאויב.
חלק חשוב אחר בשבועת האמונים קובע שעל חיילי צה"ל "לציית לכל הפקודות וההוראות הניתנות על-ידי המפקדים המוסמכים".
בעקבות משפט כפר קאסם קבע בית המשפט סייג לכך ונתן שיקול דעת למפקדים ולחיילים שלא לבצע פקודה בלתי חוקית בעליל שדגל שחור מתנוסס מעליה
בעקבות משפט כפר קאסם קבע בית המשפט סייג לכך ונתן שיקול דעת למפקדים ולחיילים שלא לבצע פקודה בלתי חוקית בעליל שדגל שחור מתנוסס מעליה. זה אופייה של פקודה להרוג אזרחים בלתי חמושים, וזה גם אופייה של פקודה לגרש אזרחים בלתי חמושים מבתיהם. אם וילן אינו יודע זאת, עליו לשאול את ה"אדמו"רים" שלו מן השמאל הקיצוני כיצד יש להתייחס לפקודה בלתי חוקית בעליל הנוגעת לגירוש אזרחים ערבים, ולהציב את המילה יהודים במקום המילה ערבים.
הח"מ קרא בפומבי, בכנס הרצליה 2005, לרמטכ"ל דאז, רא"ל משה יעלון להתפטר מתפקידו, לנוכח פקודת הגירוש הממשמשת ובאה ולנוכח החשש מפני סירוב לבצע פקודה בלתי חוקית זו. בסופו של דבר היסוסיו של יעלון לגבי פשע הגירוש הצפוי הביאו לכך שהוא התפטר מצה"ל ואז מונה רמטכ"ל אחר שככל הנראה הביע מחויבות לבצע את המעשה שלא ייעשה. הפשע בוצע, ואת פרי הבאושים שלו אנו אוכלים עד עצם היום הזה. ואם תרצו, שאלו את תושבי שדרות ובנותיה.
השיח הציבורי בהקשר של סירוב לבצע פקודה שאסור לתיתה וממילא גם אסור לבצעה מתייחס בעיקר לחיילים דתיים. באופן תמוה מתעלמים מהבעיה המוסרית הקיימת גם בראשם ובמצפונם של חיילים חילוניים לגבי פקודה בלתי חוקית בעליל שחלילה תינתן במטרה לחזור על פשע הגירוש של אזרחים מבתיהם בארצם. למי שמייעדים את צה"ל לבצע שוב פקודה בלתי חוקית בעליל, שדגל שחור משחור מתנוסס מעליה, יש להזכיר את ייעודו של צה"ל ואת תכליתה של שבועת האמונים של חייליו: "להגנת המולדת ולחירות ישראל". במקום לעמעם את השבועה יש להדגיש את מטרתה.