בימים אלה של טרם-בחירות, כדאי שהבוחר הישראלי יכיר ויקח בחשבון את הסניף הגדול והפעיל ביותר של מרצ, זה הממוקם בלשכות הבכירים בפרקליטות המדינה. קיומו הוא כבר מזמן סוד גלוי, ובכירי הליכוד אף הלינו עליו לא פעם, ולא רק בשיחות סגורות.
הסניף הזה של מרצ הוא שהוביל את הממשלה היוצאת להרס גבעת האולפנה. כנגד הגזירה הזו שנגזרה בממלכת סאלח-א-דין לא יכלו לעמוד כל שרי הליכוד הבכירים, שביקוריהם המתוקשרים וההתבטאויותיהם החיוביות נוסרו עד דק. גם לא ראש הממשלה עצמו, שהצהיר שמדובר ב"גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה". השרים ידעו שהפרקליטות הוליכה אותם שולל, אבל הסתפקו במחאה מתוקשרת, ושלחו את הדחפורים לנסר ולהרוס.
הסניף הזה של מרצ הוא שגזר על תושבי מיגרון לגלות גם מחלקות הקרקע אותן רכשו בממון רב, כדת וכדין. הוא הפך את ועדת השרים להתיישבות לועדת קישוט, ואת החלטותיה הרשמיות למילים כתובות על הקרח. 5 ימים תמימים עמד ראש הממשלה איתן מול הלחץ של הפרקליטות, עד שנכנע שוב ואיפשר לה להודיע לבית המשפט, בשמו, את ההפך הגמור מהחלטת הממשלה שבראשותו.
הסניף הזה של מרצ הוא שחייב את הממשלה להקים את ועדת השופט אדמונד לוי. כי לכאורה, אם הממשלה זקוקה להמלצות שיאפשרו לה לממש את מדיניותה ביהודה ושומרון, מה קל, פשוט וטבעי יותר מלבקשן מהיועץ המשפטי לממשלה? אבל כיון שראש הממשלה ידע, שהמשקפיים האולטרא-שמאלניות של הפרקליטות לא יאפשרו לבכיריה להגיש לו המלצות שיתאמו את ערכיה של הממשלה ואת ה
שוב מתברר מי באמת שולט במדינה: היועץ המשפטי לממשלה אוסר על הממשלה לאמץ את הדו"ח. מדהים כמה פשוט וקל למנוע החלטות דמוקרטיות במדינתנו.
בטחותיה לבוחר - לא נותרה לו ברירה אלא להיזקק לועדה חיצונית לפרקליטות.
ואכן, דו"ח ועדת לוי הוא ההוכחה הניצחת לקיומה של אפשרות משפטית אחרת. הדו"ח מציג שלל פתרונות משפטיים שמשום מה הפרקליטות לא הצליחה לאתר. חמור מכך: הוא חושף את ההתנהלות המוטה שלה כלפי ציבור המתיישבים, ומוקיע אותה כ"דראקונית". לא פחות. לכאורה, נמצא הפתרון שיאפשר לממשלה הלאומית לפעול בהתאם להבטחותיה לבוחר, ולא נותר לה אלא לאמץ את הדו"ח וליישם את המלצותיו. אלא ששוב מתברר מי באמת שולט במדינה: היועץ המשפטי לממשלה אוסר על הממשלה לאמץ את הדו"ח. מדהים כמה פשוט וקל למנוע החלטות דמוקרטיות במדינתנו.
בשבוע הבא נצפה בפרק נוסף בסדרה "דמוקרטיה או פקידוקרטיה", כשלמרכז הבמה תוטל סוגיית בית עזרא בחברון. כזכור, לגבי בית עזרא קיימת תמימות דעים בועדת השרים להתיישבות: אפילו שר הביטחון הביע עמדה ברורה בעד השכרת הבית לישוב היהודי בחברון. גם פסק הדין של ועדת הערר שדנה בנושא, וגם המלצות דו"ח לוי – מצדדים בפתרון זה.
אבל לא פרקליטות המדינה. שם רואים עין בעין עם העותרים מ"שלום עכשיו", ודורשים: פינוי ומייד. ארבע שנים גררה הממשלה רגליים בסוגיית בית עזרא, נמנעה מפינוי מצד אחד, ומעימות עם המשפטנים מהשמאל מצד שני. עכשיו הגענו לרגע האמת: מייד אחרי חנוכה תידרש הממשלה להחליט.
גם הבוחר הישראלי ידרש בקרוב להחליט את החלטותיו. בבואו אל הקלפי, כדאי שיזהר מפתקים עליהם כתוב, בין האותיות או מאחוריהן, בכתב סתרים בלתי נראה: "מרצ".