העולם הערבי התפאר לאורך השנים בכך שהוא דואג ל"בעיה הפלסטינית", כלומר נאבק בישראל על מנת לדאוג לפליטים ולהקמת מדינה פלסטינית. היום, כשכל מדינה עסוקה בצרות של עצמה, "הבעיה הפלסטינית" נשכחה.

ניתן לראות כאן קריקטורה שמבקרת את שתי המדינות המרכזיות בעולם הסוני-ערבי. האחת היא הרפובליקה הערבית המצרית בראשות עבד אלפתאח א-סיסי, והשנייה היא הממלכה הערבית הסעודית, שמנוהלת באופן מעשי על ידי נסיך הכתר מחמד בן סלמאן, המוכר בכינויו מב"ס.

הצרות של עבד אלפתאח א-סיסי הן הצרות הרגילות של מצרים. הן כוללות את המצב הדמוגרפי המדאיג של מדינת בת כ-95 מיליון אזרחים. אתגר נוסף הוא המאבק בטרור במצרים – השבוע המענה של הנשיא המצרי היה הוצאה להורג של כ-20 אנשים שהואשמו בטרור. הוצאות להורג אלה זכו לביקורת מצד אגף זכויות האדם של האו"ם ביום שישי.

בנוסף לכך, מצרים עדיין מתמודדת בסכסוך עם אתיופיה על מי הנילוס. מצרים עדיין ממתינה לתגובה רשמית מאתיופיה (או סודאן) להצעה המצרית אודות התיווך של הבנק העולמי במשא ומתן המשולש של השפעות "סכר הרנסנס" האתיופי. חזית נוספת איתה מתמודד א-סיסי היא מול השכנה מהדרום, סודאן. מצרים כועסת על סודאן, וטוענת כי סודאן בחרה את הצד של אתיופיה במחלוקת של קהיר עם אדיס אבבה. (עוד על סכסוך הנילוס)

עימות נוסף מגיע דווקא מכיוונו של מנהיג מדינה אחרת שאחראי למהומה. בדומה לראש ממשלת ישראל, החליט רג'יפ טאיפ ארדואן, נשיא תורכיה, להשקיע מאמץ מדיני באפריקה. הוא מתמקד לאחרונה בסודאן, שם אירח אותו עומר אלבשיר, נשיא סודאן, ב-27 בדצמבר.

במצרים לא אהבו את החלטת סודאן להחכיר את האי סואכן (Suakin) לתורכיה לטובת שיקומו של האי. ישנה חשיבות היסטורית לאי, ששימש בימי העות'מאנים למקום הגנה על אזור מכה, הקדושה לאסלאם . אז, כמו היום, הוא משמש כמקום עצירה לפני מצוות העלייה לרגל. בשל המתיחות בנושא, וכן בשל העימות על משולש חלאיב הנמצא במחלוקת בין שתי המדינות, החזירה סודאן את השגריר שלה במצרים להתייעצות ואף האשימה את קהיר בהתערבויות פוליטיות בעניינה.

ישנם דיווחים מצריים כי הנסיכות הקטרית מעורבת במזימה נגד מצרים וכי שילוב ביקור רמטכ"ל קטר בבירה הסודאנית בשילוב ביקורו של ארדואן בסודאן, מדאיג. מערכת היחסים בין קטר לתורכיה, שתיהן בעלות אוריינטציה של תנועת האחים המוסלמים, נחשבת לטובה מאוד, בוודאי מאז הכרזת החרם הערבי בראשות סעודיה ומצרים על קטר.

ארדואן ביקר את החרם ואף סייע לקטר במזון והקמת בסיס צבאי בנסיכות. בצד הכלכלי קטר היא אחת המשקיעות הגדולות בכלכלה של תורכיה. שתי המדינות, חובבות האחים המוסלמים, מתנגדות לשלטון של א-סיסי המצרי, שכזכור הדיח בקיץ 2013 את איש האחים המוסלמים, מחמד מרסי.

רוח של תקווה הגיעה למצרים בשבוע האחרון מנשיא רוסיה, ולדמיר פוטין. אחרי שכבר הכריז כי יעזור בהקמת שני כורי אנרגיה גרעיניים (נועד לשדרוג מצב החשמל המצרי), פוטין חתם על צו המאפשר חידוש טיסות ישירות בין קהיר ומוסקבה לאחר תקופת השעיה של שנתיים. חידוש הטיסות בין שתי המדינות צפוי להגביר את יחסי מצרים-רוסיה במידה ניכרת, כשהתיירות היא אחד הנושאים החשובים. 

סיוע למצרים מגיע מהממלכה הערבית מהצד השני לים האדום והיא סעודיה. בנוסף לשיתוף הפעולה הדיפלומטי, דוגמת שיתוף הפעולה בהחרמת קטר, מצרים העבירה את האיים טיראן וסנפיר לממלכה הסעודית. למי ששמות איים אלה מוכרים לו, סגירת מצרי טיראן של גמאל עבד אלנאצר היתה עילה למלחמת ששת הימים. כמו כן, איים אלה היו בשליטה ישראלית עד העברתם למצרים בחלק מההסכם עם מצרים.

עבד אלפתאח א-סיסי עסוק בימים אלה בהכנות לבחירות לנשיאות מצרים. הבחירות יערכו בשבוע האחרון של חודש מרץ. א-סיסי הוא הנשיא השישי של מצרים ואם יש בלבך התלבטות על התמודדות לתפקיד נשיא מצרים, רק אציין כי החוקה המצרית קובעת את תנאי הזכאות לכהונת נשיא מצרים, כוללת תנאי גיל של 40, וכי עליך ועל הוריך להיות בעלי אזרחות מצרית. אגב, א-סיסי טרם הודיע על התמודדות. לכל הדואגים – הוא יתמודד וינצח. 

הממלכה הסעודית, שמנסה להוביל את כל הציר הסוני (הכולל בין השאר את מצרים, ירדן, איחוד האמירויות הערביות), בדומה למצרים צריכה קודם לדאוג לעצמה. כחלק מ"חזון 2030", הרפורמה הכלכלית שאמורה לגמול את סעודיה מהתלות מהנפט, הכריז המלך על העלאת מחירי הנפט ועל הטלת המע"מ על מוצרי הצריכה. 

מדובר בהרעת תנאים לא רגילה של הממלכה הסעודית שרגילה לפנק את אזרחיה, בתמורה לשמירת הלגיטימיות של בית סעוד בראש הממלכה. בכדי לאזן את הרעת התנאים הוענקו לעובדים בסעודיה הטבות כספיות. 

שינויים אלה הם חלק מהרפורמות הכלכליות שמנהיג יורש העצר הסעודי בניסיון להבריא את הכלכלה ולסגור את הגרעון התקציבי של יותר מ-50 מיליארד דולר. שוקלת להגדיל את ההלוואה שלה עד ל-10 מיליארד דולר ובעצם מעל 30 מיליארד במהלך כל 2018. 

אחרי שהמלך סלמאן הכריז כי בסוף יוני 2018 תוכלנה נשים סעודיות לנהוג "בהתאם לחוקים האסלאמיים" השלב הבא הוא הספורט. מיום שישי הקרוב לראשונה נשים יוכנסו לאצטדיוני הכדורגל בסעודיה והשבוע לראשונה אירחה הממלכה הסעודית את טורניר הסקווש הראשון של הנשים המקצועיות בבירה ריאד. 

אתגר גדול נוסף שעומד לפתחו של מב"ס הוא המאבק בשחיתות, נושא שקיבל פרשנות בעולם הערבי כניסיון לבצע טיהורים בכדי להכין את היום שאחרי מות אביו. גם השבוע נעצרו נסיכים שהפגינו מול אחד הארמונות בבירה הסעודית, ריאד, משום שלא אהבו שהם יאלצו להתחיל לשלם על המים והחשמל שלהם. 

בחודשיים האחרונים הגביר מב"ס, נסיך הכתר, בשם אביו המלך סלמאן, את המלחמה בשחיתות של בכירי השלטון, בין השאר נסיכים בני דודיו חלקם נחקרו ונשמרים במעצר בית במלון ריץ'-קרלטון בריאד, מהמלונות היוקרתיים בסעודיה. 

כמו בקריקטורות נוספות שפרסמתי בעבר גם התיוגים של #القدس_عاصمة_فلسطين (ירושלים בירת פלסטין) #القدس_عاصمة_فلسطين (ירושלים שלנו) וכן #صفقة_القرن (עסקת המאה) ממשיכים להיות ברשתות החברתיות.
בקריקרטורה של עמאד חג'אג' הירדני הכותרת אומרת "עמדה ערבית משותפת", לכאורה מה שהעולם הערבי מחפש כל הזמן – אחדות ערבית.

אפשר להבחין בא-סיסי המצרי ובמב"ס הסעודי מחזיקים שלט עליו כתוב "ירושלים שלנו", אך בכתב קטן כתוב "נתניהו". חג'אג' עושה פה משחק מילים: הכרזה אומרת כביכול "ירושלים שלנו" אך למעשה אומרת "ירושלים של נתניהו". או בדומה לדברי יצחק הרצוג, יו"ר האופוזיציה, במהלך בחירות 2015 – "לשמור על נתניהו מאוחדת".

נעם בנעט - חלון למזרח התיכון המתחדש