"את האידיאולוגיה שלהם הם הרי לא ישנו. הם ימשיכו להגיד את האמירות שלהם, אבל מה שמעניין אותנו בסופו של דבר זה יותר מעשים ופחות אמירות. מבחינתנו, יש לנו את ההסכם החתום של מזכיר הממשלה, יש את השלבים של המתווה שאנחנו עוברים אחד אחד: יציאה לסקר והכרזה על 60 דונם של אדמות מדינה, בהתאם להערכה של המתיישבים שהיא תהיה בין 50 ל־70 דונם. זה בדיוק מה שקורה. עכשיו אנחנו בשלב שבו ממתינים לצו תכנון שלנו, כך שאנחנו בהחלט מתקדמים". את הדברים הללו אומר חבר הכנסת ניר אורבך (ימינה) בשיחה עם 'בשבע' על רקע דבריו של השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאווי פריג' (מרצ), שאמר בתחילת השבוע בריאיון לקלמן-ליברמן ברשת ב' כי הממשלה לא תקיים את ההסכם שנחתם עם תושבי אביתר, והבהיר כי "הממשלה לא תקים באביתר לא ישיבה ולא יישוב. אנחנו לא נסכים לזה". חברתו למפלגה, חברת הכנסת מיכל רוזין אמרה אף היא כי "לממשלה אין מנדט לקידום תוכניות בנייה שאינן בקונצנזוס".
חבר הכנסת אורבך, שהיה בין אדריכלי ההסכם שנחתם בין מדינת ישראל לתושבי אביתר, משדר ביטחון מוחלט בקיום ההסכם, אך מסביר כי עדיין מוקדם לקבוע לוח זמנים לחזרת נוכחות אזרחית במקום. "מי שמכיר את הדברים האלה יודע שיש המון גורמים שצריכים להתעסק בזה. זה עובר הרבה עיניים במשנה זהירות וזה בסדר. אנחנו גם רוצים שבסופו של דבר הכול יהיה לפי הספר ולכן אנחנו לא עומדים עם סטופר, אבל אנחנו בהחלט מוודאים שהתהליך מתקדם".
"מאמינים שזה לא נעשה לחינם"
כזכור, גרעין המשפחות עלה לקרקע בסמוך לצומת תפוח בשומרון במהלך ימי השבעה על יהודה גואטה הי"ד שנרצח בפיגוע ירי בצומת תפוח, בעיצומו של מבצע שומר החומות. אל המקום, שקרוי על שמו של אביתר בורובסקי הי"ד שנרצח אף הוא בפיגוע סמוך לצומת תפוח, הצטרפו בתוך זמן קצר עשרות משפחות שהתגוררו בו בקרוואנים. המקום התפתח במהירות שיא ובתוך חודשיים מנה היישוב הצעיר 50 משפחות, 70 משפחות נוספות ברשימה המתנה, 250 ילדים, מעון ילדים, גן ילדים, מקווה נשים בבנייה, בית מדרש פעיל ומדרשה לנשים.
על פי ההסכם וכדי למנוע מראות של הרס ואלימות התפנו תושבי אביתר מבתיהם מרצון והמקום הועבר לשליטת צה"ל מבלי להרוס את המבנים שהוקמו בו. יחד עם זאת סוכם כי מעמד הקרקע שעליה הוקם היישוב ייבחן על ידי גורמים משפטיים במינהל האזרחי, ואם יימצא מתאים תוקם במקום ישיבה ויאושרו מגורים לצוות הישיבה ולתלמידים ובהמשך תתאפשר נוכחות אזרחית מלאה.
שלושה וחצי חודשים חלפו מחתימת ההסכם. בימים האחרונים פורסם כי המינהל האזרחי סיים את בדיקת הסקר באדמת אביתר ומצא כי כ־60 דונמים מהשטח התגלו כאדמות מדינה שניתן להקים עליהן יישוב חדש. בשלב הבא אמורים היועצים המשפטיים במשרד הביטחון לקיים את הליך ההכרזה על אדמות הסקר באזור אביתר כאדמות מדינה. בהמשך יגיעו ככל הנראה התנגדויות להכרזה, ואם אלו יידחו יוכל להתקיים הליך תכנוני.
על אף שכתושבת אביתר השתתפה בהצבעה הגורלית על עתידו של היישוב והתנגדה להסכם עם ממשלת ישראל, איילת שליסל שמחה שהדברים אכן מתקדמים. "כמשפחה, הצבענו נגד ההסכם, אבל ההחלטה התקבלה בצורה מושכלת. כל אחד יכול היה להביע את דעתו ולבסוף הרוב הכריע. זאת הייתה החלטה לא פשוטה, לעזוב אחרי חודשיים, אבל אנחנו מאמינים שכאשר אנחנו מקיימים את הצד שלנו בהסכם גם הצד השני יקיים את החלק שלו. במהלך כל התקופה התושבים נמצאים בקשר הדוק ומגובש זה עם זה ומחכים לרגע הנכון שנוכל לחזור לאביתר".
"באנו במטרה ליישב את ארץ ישראל", מזכירה שליסל. "אביתר הוא לא מקרה בודד אלא חלק ממהלך כולל של הקמת נקודות התיישבות חדשות בכל יהודה ושומרון. חייבים להמשיך אותו. את הנתון של 60 דונם אני מכירה בעיקר מכלי התקשורת. יש לא מעט ישובים ביהודה ושומרון שהתחילו מ־60 דונמים ומשם התקדמו ל־60 הדונמים הבאים. העיקר כמה שיותר ליישב את ארץ ישראל. אני סומכת על ראש הממשלה נפתלי בנט שידע להתמודד עם רעשי הרקע בתוך הממשלה. מתנגדים להתיישבות היו לנו מאז ומתמיד, מהיום הראשון שיישבו את יהודה ושומרון. לא צריך להתרגש מזה, עם המון ביטחון בכל הגורמים שיקיימו את חלקם במתווה, בדיוק כפי שאנחנו קיימנו את החלק שלנו, שהיה צעד קשה ולא פשוט. אנחנו מאמינים שהוא לא נעשה לחינם".
"הולכים על השטחים שאין בהם שום ספק"
"ההסכם הולך להתממש, כל הדברים שסוכמו מתקדמים בדיוק לפי התכנון", מאשר יוסי דגן, ראש מועצת שומרון. "ברגע שהמשפחות העבירו את השרביט לכוחות מג"ב ששומרים על אביתר, סקר הקרקע התחיל באופן מיידי והועלה לסדר העדיפות הכי גבוה שאפשר. מאז אנשי המועצה האזורית שומרון נמצאים בקשר יומיומי גם עם המינהל האזרחי וגם עם גורמים בכל משרדי הממשלה הרלוונטיים כדי לעקוב, לזרז ולוודא שהכול מתקדם כשורה. אני עומד בקשר עם ראשי תנועת נחלה דניאלה וייס וצבי אלימלך שרבף וראש תנועת אמונים צבי סוכות – ששותפים איתנו לכל ההסכם".
"בשונה ממה שפורסם, סקר הקרקעות עוד לא הושלם לגמרי", הוא מעדכן, "אבל הוא מתקדם בקצב מהיר מאוד, יחסית לסקרים בסדר גודל כזה. עדיין לא בטוח שמספר הדונמים שצפויים להיות מוכרזים כאדמות מדינה יעמוד על 60. אנחנו מקווים שיהיו יותר מ־60 דונמים. מתנהל כעת דיון עד כמה ללכת לחומרא. בכל מקרה, השטח שמסתמן בהחלט מספיק להקמתה של הקמת הישיבה באופן מיידי והעלאת בחורי הישיבה והמשפחות למקום, כפי שסוכם. ההסכם דיבר על שני שלבים: השלב הראשון, מיד אחרי השלמת הליכי הסקר, לאפשר בצו מיוחד להקים במקום ישיבה ולהעלות התלמידים והמשפחות כהתיישבות חוקית ומסודרת על ידי ממשלת ישראל".
דגן מוסיף כי במקביל, לאחר השלמת שאר ההליכים, התמודדות עם התנגדויות של הרשות הפלשתינית וארגוני שמאל שיגישו עררי סרק על השטח - הליך שיכול לקחת כמה שנים - תוקם במקום התיישבות קבע בנוסף לישיבה ולמשפחות. "בעזרת ה' אני אהיה שם לעקוב וגם כדי לעבוד עם כל הגורמים כדי לוודא שזה יקרה. אני סמוך ובטוח שההסכם יקוים. אני לא מעלה על דעתי שמדינת ישראל תפר הסכם ברמה כזאת. ההתבטאות של השר עיסאווי פריג', כמו הביקור שלו אצל אבו־מאזן, מראים עד כמה השמאל הקיצוני רותח מההסכם של אביתר. מדובר באירוע היסטורי שבו ממשלת ישראל מאפשרת הקמת התיישבות חדשה ומסודרת בשומרון לראשונה מזה עשרות שנים".
"אחרי שהשלב הראשון עבר בהצלחה, יש בסיס להקמת היישוב", מציינת דניאלה וייס, מראשי תנועת נחלה. "כבר בהתחלה אמרנו שמדובר במקום עם אדמות מדינה, טענו נגדנו בתוקף שזה לא נכון אבל עמדנו על שלנו. הסקר נעשה והוכח שצדקנו. מהסקר הזה אפשר ללמוד לא רק לגבי אביתר, אלא גם לגבי יישובים אחרים. אפשר להקים עוד נקודות התיישבות, על אדמות מדינה ולא להשאיר את המרחבים פתוחים. במקומות רבים מתלוננים שערבים משתלטים על אדמות בשטחי C, כעת הוכחנו שאפשר לעצור זאת".
60 דונם מספיקים להקמת יישוב?
"האמת היא שהשטח שם הוא הרבה יותר גדול מזה. רק הייתה החלטה, שגם אנחנו הסכמנו עליה, שבשלב זה נלך רק על המקומות שאין אפילו ספק קטן שבקטנים שאולי יש בהם בעיה, כדי שנוכל לגשת לעבודה מיד. אפשר להתחיל שם עם שכונה ראשונה של יישוב גדול שייבנה בהדרגה. 60 הדונמים האלה כוללים את רוב המבנים במקום, אולי אפילו את כולם. כשנראה את המפות המדויקות נדע איך להתקדם. ברגע ששר הביטחון יוציא צו תכנון מיוחד בשביל הישיבה נוכל להתקדם. זה אמור לקרות בתוך זמן קצר, ברמה של שבועות".
מלשכת שר הביטחון בני גנץ נמסר: "המידע המוצג אינו נכון. ההליך המדובר טרם הסתיים".