"אליהו חטף ירי מרגמות בתור לוחם צה"ל בעזה והוא צלח אותן בשלום. כשהקב"ה מחליט שהגיע הזמן לקחת מישהו, הוא ייקח אותו. בשמיים מחכים לו שניים שהוא נקרא על שמם, סבא שלנו אליהו ודוד המלך, הם ידאגו לו. כשהוא עלה לארץ והתגייס לצבא, הוא לא כל כך מצא את המקום שלו, הגיע הזמן שלו לנוח. כולנו בוכים ועצובים, אבל אני יודע שהוא היה רוצה שנשאל את עצמנו מה ישתנה בחיים שלנו אחרי שנצא מפה. תודה לכל השרים שהתקשרו ודיברו, אבל הדאגה הכי גדולה שלי, בתור עובד בעמותה על שם חייל בודד שנהרג, היא מה אנחנו נעשה כדי שזה לא יקרה שוב. מה כל אחד יעשה כדי שזכרו של אח שלי יהיה לנצח. יש מספיק אנשים שנהרגו בטרור, כל אחד צריך לשאול את עצמו איך אני הופך את הסביבה הקרובה שלי כדי שהדבר הזה לא יקרה שוב, מראש הממשלה ועד התינוק בעגלה, כל אדם צריך לעשות את השליחות שלו, אני בטוח שזה מה שאלי היה רוצה, שכל אחד ייתן את המאה אחוז לשמור על עם ישראל ולקדם את המדינה".
כך ספד כתריאל קיי לאחיו אליהו דוד קיי הי"ד בן ה־26, שנרצח בתחילת השבוע בפיגוע בעיר העתיקה בירושלים, בסמוך למקום עבודתו בכותל המערבי. קיי, שהובא למנוחות בבית העלמין הר המנוחות בירושלים, עלה ארצה לבדו מדרום אפריקה, למד בישיבת חב"ד בקריית גת, התגייס לצה"ל ושירת בגדוד 202 של הצנחנים כחייל בודד. הוריו, אבי ודבורה, ואחותו נעמה עלו לישראל בעקבות שני ילדיהם לפני פחות משנה והתיישבו במודיעין. לאחר השחרור עבד בחקלאות ובהמשך כמדריך הסברה בכותל המערבי, עד יומו האחרון. בעוד כחצי שנה היה אמור להינשא לבת זוגו.
הפיגוע הרצחני התרחש ביום ראשון בבוקר, קצת לפני השעה תשע, סמוך לשער השלשלת המוביל להר הבית. המחבל, השייח' פאדי אבו־שחידם (42), איש הזרוע המדינית של חמאס ממחנה הפליטים שועפט, שהיה חמוש ברובה, פתח בירי לעבר אזרחים יהודים שעברו בסמוך. כוחות משטרה ומשמר הגבול שהיו במקום הגיבו במהירות וירו בו למוות. במקום נמצאה גם סכין.
מי שלא הופתע מהפיגוע הקשה הוא אריה קינג, סגן ראש עיריית ירושלים ותושב שכונת מעלה הזיתים. "כבר כמה חודשים שירושלים נמצאת בתהליך של התחממות", הוא קובע. "רואים את זה בפיגועים שלא צלחו, בקולות ירי מנשק אוטומטי מדי ערב בשכונות מזרח ירושלים. אנחנו רואים את זה בהפגנות אלימות מאוד שבהן הערבים מעזים להתעמת עם המשטרה ועם מג"ב בחוסר פחד מכל תגובה. רואים את זה גם ממספר בקבוקי התבערה, מספר אירועי האבנים והתקיפות. לכל זה צריך לצרף את התחושה שהאסלאמיסטים הקיצונים שברע"מ הגיעו גם הם להישגים. מי שמכיר את התרבות המוסלמית יודע שכאשר באסלאם מזהים חולשה או מרגישים שהם חזקים, הם מנצלים את זה כדי לפגוע במי שהם תופסים כחלשים מהם ולהעצים את הכוח שלהם".
לדבריו, האשמה לא נמצאת רק במערכת הביטחון, אלא גם בבתי המשפט ששחררו בסיטונאות את כל המחבלים שהיו מעורבים באירועים חמורים מאוד של תקיפה ופציעה של יהודים בירושלים מאז אירועי שומר החומות. "זה כולל את העובדה ששוטרים וחיילי מג"ב מפחדים לבצע ירי על מנת לחסל כל מחבל. הם מפחדים". הפיגוע הקודם שהתרחש בשבוע שעבר בעיר העתיקה בירושלים, שבו נפצעו באורח בינוני וקל שני שוטרי מג"ב ברחוב הגיא סמוך לישיבת עטרת כהנים, רק מחזק את דבריו. המחבל, בן 16, נורה ונהרג בזירת הפיגוע על ידי מאבטח של הישיבה. "היו חייל וחיילת של מג"ב שהתעמתו עם המחבל, במקום לבצע בו ירי", הוא קובל. "מי שביצע את הירי בסופו של דבר היה אזרח. כל זה נובע מחולשה של מערכת המשפט ופחד של שוטרים".
כתושב שכונת מעלה זיתים, קינג מעיד שבתקופה האחרונה נזרקו לעבר בתי השכונה יותר מ־40 בקבוקי תבערה, כמו גם עשרות זיקוקים ואבנים. "כוחות משטרה שנמצאים בשטח, במקום לבצע ירי לעבר המחבלים הם עסוקים בדבר אחד: להדוף את היהודים לתוך הבתים שלהם".
אחד הפתרונות שהוצע הוא להחזיר את המגנומטרים לכניסות להר הבית. קינג סובר שמדובר במענה יעיל אך לא פרקטי. "אני לא רואה מצב שבו אדם שנכנס לעיר העתיקה ייכנס דרך מגנומטר. אנשים לא יעמדו שעות בתור. זה ייצור בעיות אחרות ואולי אפילו ייהפך לנקודה תורפה ביטחונית, היות שהרבה אנשים יהיו מרוכזים סביב המגנומטרים". הרעיון שלו הוא להציב מחסומי פתע, בעיקר בשער שכם או בשער האריות, השערים שבהם נכנסים הערבים. "כלומר, עורכים בידוק באופן אקראי". יחד עם זאת, הוא מציע לשלב כלבי גישוש. "כלבים שמאומנים לזהות כלי נשק או לזהות אדם שיש לו עודף אדרנלין בדם. גם אם הם יזהו יהודי עם נשק, הכלב ינבח, יבדקו את היהודי ויגלו שיש לו רישיון. אבל אם ישימו את הכלבים הללו בשער שכם או בשער האריות, זה יכול להיות פתרון יעיל. שמים אותם בשדות תעופה בכל רחבי העולם, למה לא בעיר העתיקה?!" הוא תוהה. "כך זה לא ייצור צוואר בקבוק כמו במגנומטרים".
מורה לקיצוניות
כאמור, המחבל שביצע את הפיגוע הוא השייח' המחבל פאדי אבו־שחידם, אב לארבעה ממחנה הפליטים שועפט. באתר 'הקול היהודי' נחשף כי אבו שחידם, איש הזרוע המדינית של חמאס שהגיע פעמים רבות לאל־אקצא והעביר שיעורי דת - הוא מורה ומחנך בתיכון העירוני רשידיה הסמוך לשער הפרחים שנמצא תחת אחריות עיריית ירושלים, מועסק על ידה ומקבל ממנה משכורת. אומנם בית הספר נמצא תחת משרד החינוך, אך תוכנית הלימודים שלימד המחבל היא תוכנית לימודים ירדנית והוא הוגדר כמורה ללימודי אסלאם.
אין ספק שהכתובת הייתה על הקיר. אבו־שחידם היה חבר בכותלה האסלאמית - תא הסטודנטים המזוהה עם חמאס - באוניברסיטת אל־קודס בשכונת אבו־דיס. הוא למד שם תואר ראשון ושני בלימודי אסלאם ודת. לאחר מכן עבד כמורה לדת בבית הספר אל־ראשידיה בשכונת ראס אל־עמוד במזרח ירושלים. בעבר השתתף בפסטיבל 'אל־אקצא בסכנה' שארגן הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית. רק ביום שישי האחרון הוא העלה פוסט שעשוי ללמד על כוונתו לבצע את הפיגוע: "השנים עוברות והמילים מתחזקות עד שאללה יגיע עם מצוותו ופקודתו". פוסט זה מצטרף לעובדה שאשתו ובתו ברחו לירדן כביכול כדי לבקר קרובי משפחה, בטרם ביצע את הפיגוע, כך שככל הנראה ידעו על כוונתו לבצע אותו.
"בית הספר שבו לימד המחבל הוא מוכר שאינו רשמי, של משרד החינוך", מבהירה חגית משה, סגנית ראש עיריית ירושלים ומחזיקת תיק החינוך בעירייה. "אין לנו בקרה על המורים של משרד החינוך. מבחינתנו, ברגע שהוא מורה – הוא מקבל משכורת מעיריית ירושלים כי הוא מורה מוכר. אנחנו לא יודעים מה דעותיו. אין לנו בדיקה שבה אנחנו יכולים לבדוק דברים כאלה. להבדיל, גם במקרה של מורה בעל עבר פדופילי – אנחנו לא תמיד יכולים לדעת דבר כזה".
"במזרח ירושלים יש לא מעט בתי ספר מוכרים שאינם רשמיים", היא מציינת. "בשנים האחרונות השקענו בצורה משמעותית בפתיחת בתי ספר עירוניים חדשים. כלומר בתי ספר רשמיים של המדינה, שלומדים לפי תוכנית הלימודים הישראלית. אלו בתי ספר חזקים ומושקעים שזוכים לביקוש גבוה. אני מאוד שמחה על כל בית ספר כזה, שמשמעותו פחות בתי ספר עם מורים מהסוג של המחבל".
בעקבות הרצח הנחתה משה את מנכ"ל העירייה, מנהל מנח"י והיועץ המשפטי של העירייה לבחון את כל נושא ההעסקה של המורים הללו. "ביקשתי מהם לבדוק מה הכלים העומדים לרשותנו, ואנחנו כנראה נצטרך להקים מנגנון פנימי משלנו כדי לקבל מידע על אותם מורים וגננות שנמצאים במערכת החינוך. במקרה הזה זה היה מורה בבית ספר, אבל זה גם היה יכול להיות עובד אחזקה או אפילו מנקה בבית ספר יהודי. צריך לבחון מבחינה משפטית איך ניתן לבדוק את העבר שלהם, על פי חוק, כדי שנוכל לצמצם עד כמה שאפשר את המקרה הבא, שלא יקרה.
"לצאת בהצהרות דמגוגיות שאנשים מאוד ישמחו שאגיד, בלי שום בשר, אני לא שם. לכן אני רוצה לבחון באמת את הכלים העומדים לרשותנו מבחינה משפטית, האם יש להם תיקים במשטרה ודברים נוספים שמדליקים נורות אזהרה. גם אם יש תעודת הוראה מטעם משרד החינוך ואנחנו לא יודעים דבר על דעותיו והוא יכול להתברר כמפגע – חשוב שנדע זאת. אני מקווה שבימים הקרובים נקבל את ההמלצות של היועץ המשפטי. אני מבטיחה ליישם אותן ואדחף אליהן כמה שיותר", היא מצהירה. "באשר למפגע עצמו, שמתברר שהיה לו עבר לא פשוט שגילינו בדיעבד, ביקשתי לבדוק אפשרות לפסול לו את הפנסיה. לא ייתכן שהמשפחה שלו, שחלקה ברחה לחו"ל, תקבל פנסיה והטבות מעיריית ירושלים".
"אי אפשר לדמיין כמה עובדים בעיריית ירושלים תומכים בטרור", מוסיף אריה קינג. "זה עצוב מאוד. צריך לקחת אותם לשימוע ולפטר אותם. אני מצפה מעיריית ירושלים שאם עובד מטעמה תומך בטרור, מה שמהווה עבירה פלילית - מיוזמתה, המנהלים של אותו עובד, ילכו למשטרה ויגישו נגדו תלונה, לוודא שמוגש נגדו כתב אישום ולהעיף אותו מהעירייה".
"סוגיית המגנומטרים ראויה לדיון מחדש"
מיד לאחר הפיגוע הרצחני אמר שר התקשורת יועז הנדל כי "צריך לוודא שלא נכנסים לירושלים אנשים חמושים. יהודים או פלשתינים, זה לא משנה. יש לבחון מחדש את עניין המגנומטרים. ויתרנו על זה בעבר ואי אפשר לוותר על זה גם בעתיד". אמירה זו עוררה תגובות רבות. מאוחר יותר הבהיר הנדל כי כוונתו הייתה כי יש לוודא שלא נכנסים חמושים לשטח הר הבית וסביבותיו. "היהודים נכנסים להר הבית עם בידוק ביטחוני ואילו הערבים נכנסים לשער שכם ולעיר העתיקה בלי כל בידוק", מחדד השר הנדל בשיחה עם 'בשבע'.
"יש אנשים עם זיכרון קצר ששוכחים שזאת החלטה של 'ממשלת ימין' שמתירה לפלשתינים להיכנס בלי בידוק לעיר העתיקה דרך שער שכם, בעוד שהיהודים שעולים להר הבית חייבים לעבור בידוק, גם אם הם מחזיקים נשק ברישיון. המציאות הזאת חייבת להיפסק, חייב להיות פיקוח אחיד לכולם ולכן סוגיית המגנומטרים ראויה לבחינה מחדש", הוא קובע. "אנחנו במציאות של מאבק עקוב מדם כבר מאה שנה, לא אמצעי בידוק יפתור את הבעיה. מצד שני, לשבת ולא לעשות כלום – גם זה לא פותר את הבעיה. יש קבוצה הולכת וגדלה של אנשים שגם לא משרתים את המדינה, לא מגינים עליה ומנסים להשפיע על המציאות הביטחונית. כדי למגר את הכאוס בירושלים ובכל מקום אחר יש ליצור אמצעי הגנה ובקרה כדי שלא נמצא את עצמנו כל שני וחמישי עם פיגועים. מול הטרור צריך יעד מאוד מחושב, כולל הריסת בתים וכל האמצעים שאנחנו מכירים מהעבר".
אולי הרמת הראש בתקופה האחרונה מגיעה בעקבות ההישגים של רע"מ בממשלה?
"שומר החומות היה בסך הכול הרמת מסך על חוסר משילות של 'ממשלת הימין'. זה היה דבר ידוע לכל מי שעסק בתחום הזה. במשך תקופה ארוכה עצמו את העיניים בנגב ובגליל. אפשרו לבנייה בלתי חוקית להתפתח ולגרום לאובדן קרקעות. פתאום כולם גילו שכשהולכים אחרי מנהיג כמו החלילן מהמלין, בלי טיפת ביקורת, מקבלים מציאות הפוכה. הפער בין הצהרות למעשים מעולם לא היה גדול יותר בעשור האחרון ואת זה צריך לתקן כמה שיותר מהר".
לדבריו, העובדה שהמחבל קיבל משכורת ממשרד החינוך רק ממחישה את הכאוס שבו נמצא המגזר הערבי מזה עשור. "כשבתי הספר במזרח ירושלים מושתתים על מערכת חינוך ירדנית והבוררות המשפטית נעשית ברמאללה, חיבור החשמל נעשה בחברת מזרח ירושלים ושכונות שלמות נמצאות באזור דמדמומים מעבר לגדר ואף אחד לא יודע מה קורה שם או שולט שם במשך הרבה מאוד שנים – זה ממחיש את הבעיה כשיש ממשלה שקוראת לעצמה ימין, ואף אחד לא יכול לבקר אותה. לכן יש יתרון גדול שיש עכשיו ממשלת אחדות".
הנדל מעדכן שהוקם צוות משימה מיוחד שעוסק בפשיעה במגזר הערבי. "יש ועדת שרים שמתעסקת בזה. גיליתי שבמשרד שלי הייתה הוראה ממשרד ראש הממשלה לשרי התקשורת הקודמים לחבר את החברות הפיראטיות לתשתיות תקשורת. דבר שלא ייאמן. אנחנו עצרנו את זה. בדרג המדיני, כל שר במסגרת שלו מתמודד עם חוסר המשילות במרחב שלו. בעשור האחרון כמעט לא היה טיפול בשימוש לא חוקי במים, חשמל ותקשורת. אחרי זה, יש מאמץ מאוד גדול לקבוע עונשי מינימום ולהקל על העומס בבתי המשפט, כדי שאדם שמגיע לא ישתחרר. בנוסף לכך אנחנו מקדמים הקצאת משאבים גבוהה יותר למשטרה לטובת המאבק בפשיעה הערבית".