חברי הכנסת של המפלגה בכנס, השבוע
חברי הכנסת של המפלגה בכנס, השבועצילום: תומר נאוברג, פלאש 90

זה היה אמור להיות אירוע חגיגי למדי. רגע אחרי הדלקת הנר השמיני של חנוכה מפלגת תקווה חדשה התכנסה בהיכל התרבות במודיעין לכנס יסוד של המפלגה. המעטפת החגיגית הייתה שם. שולחן חגיגי סודר על הבמה, דגלי המדינה והמפלגה סודרו וגוהצו, הפודיום הוצב במרכז וגם מסך גדול נפרש כדי שתהיה אפשרות להקרין עליו ברכות של אישי ציבור שונים, כולל הברכה החריגה והשנויה במחלוקת של הנשיא הרצוג.

הנאומים שניתנו על הבמה היו מפוצצים למדי. "הצלנו את הכבוד של המחנה הלאומי", הכריז יו"ר המפלגה ושר המשפטים גדעון סער, וחשף עוד טפח מהשיחות שהתנהלו במהלך המשא ומתן להרכבת הממשלה: "קיבלתי הצעה בעל פה ובכתב להיות ראש ממשלה ראשון ברוטציה וסירבתי". שרת החינוך שאשא־ביטון אמרה: "אם לא מפלגת תקווה חדשה לא היה קורה השינוי הזה. שינינו את קווי המתאר של הפוליטיקה הישראלית, ורק בזכותנו השינוי יימשך". מי שהגדיל לעשות יותר מכולם היה השר יועז הנדל, שהשווה את מפלגתו למכבים.

אבל המעטפת החגיגית והנאומים לא ממש הצליחו להסתיר את העובדה הפשוטה שציבור קטן למדי נכח באירוע. המספר עצמו נתון במחלוקת. ההערכות נעות בין 350 ל־500 משתתפים. הרחק ממספרים מרשימים או כאלה שמתאימים לאמירות שנאמרו על הבמה בזמן הנאומים. אנשי תקווה חדשה השתדלו השבוע לא לנקוב במספר מדויק אלא להשאיר את הנתון הזה כאמירה כללית בלבד של "מאות אנשים".

היעדרו של הציבור מכנס תקווה חדשה תואם למדי את תוצאות רובם המוחלט של הסקרים האחרונים שפורסמו, אשר מציבים את המפלגה מתחת לאחוז החסימה. ברוב הסקרים המפלגה לא מקבלת אפילו שניים וחצי אחוזים מהקולות, מה שמציב אותה הרחק מאחוז החסימה. למעשה, בזמן הכנס במודיעין התפרסם סקר נוסף, הפעם בחדשות 12, שהראה את אותה התמונה בדיוק. הנתונים הללו מלמדים שלפחות דעת הקהל, כולל זו של מצביעי תקווה חדשה, אינה סוברת שסער ומפלגתו הצילו "את הכבוד של המחנה הלאומי".

"תקווה חדשה היא במובנים מסוימים מפלגה מתה. בשביל שהיא תצליח לקום לתחייה ויהיה לה איזשהו עתיד היא צריכה נס. ומכיוון שעברנו את חנוכה, אני לא רואה נס כזה באופק", אומר יועץ התקשורת אביב בושינסקי, לשעבר יועצו של בנימין נתניהו.

איך הנס הזה צריך להיראות?

"יש לו שתי אופציות בתיאוריה. הראשונה היא שסער מצליח לחולל רפורמה דרמטית במערכת המשפט שתקנה לו קצת נקודות ואולי תביא אליו מצביעים, והשנייה היא פרישה של נתניהו שתיצור מעט בלגן בליכוד ואיכשהו תביא לו מצביעים. אני לא חושב שאחת מהאופציות הללו אפשרית. התוכניות הגדולות שלו למהפכה במשרד המשפטים די נגנזו, כמו למשל הפיצול של תפקיד היועמ"ש, ואפילו שופטים הם לא מצליחים למנות. ונכון לעכשיו נתניהו לא עושה קולות של מי שעומד לעזוב. אבל גם אם הדברים האלה יקרו, זה יביא קולות רק בשוליים, לא תהיה מסה של מצביעים".

כלומר, אם הוא היה קרוב לאחוז החסימה אולי הדברים האלה היו עוזרים לו לעבור אותו, אבל כשהמצב כיום הוא שהמפלגה נמצאת על קצת יותר משני אחוזים אפילו זה לא יעזור?

"בהחלט. כרגע הוא בפער גדול מדי מאחוז החסימה כדי שגם אם האירועים הללו יקרו הם יעזרו לו לעבור את אחוז החסימה. וצריך לזכור עוד נקודה. באותה מידה שפרישה של נתניהו יכולה לסייע לו כי יהיו מעט מצביעים שיעברו אליו, היא יכולה הרבה יותר להרוס אותו. הרי כל הקיום של מפלגתו תלוי בהתנגדות לנתניהו, והקולות הם של אנשי ימין שלא רוצים את נתניהו. אם הוא עוזב, מה יישאר לסער? לכן, איך שלא מסתכלים על זה, אין למפלגה הזאת תקומה, וזאת הסיבה שכל המערכת הפוליטית מעריכה שבבוא העת סער יחבור למפלגה אחרת כמספר 2 של מישהו אחר".

אביב בושינסקי
צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

שקט מחשיד

ההערכות הבולטות במערכת הפוליטית הן שחבירה של סער בעתיד למפלגה אחרת תהיה לאחת משתי המפלגות הבאות: יש עתיד או ימינה. רמזים לכך נמצאים כל הזמן באוויר. בין המברכים השונים של כנס היסוד היה גם שר החוץ יאיר לפיד, שכתב "שותפים טובים יוצרים בית טוב", מה שרמז בעיני רבים על תכנון עתידי לריצה משותפת. גם לחיבור לימינה יש לא מעט סימנים, בעיקר בדמות השקט המוחלט השורר בין המפלגות. בעוד ימינה מקפידה לתקוף את סיעות השמאל באופוזיציה, וחבריה מצייצים בממוצע פעם בכמה ימים נגד אמירה כזאת או אחרת של חברי כנסת ושרים מהצד השמאלי בממשלה, בציר שבין ימינה לתקווה חדשה שורר שקט מוחלט כמעט, גם כשיש ביניהן מחלוקות וויכוחים.

החיבור בין ימינה לתקווה חדשה נראה הטבעי ביותר. שתי המפלגות פונות לאותו קהל יעד, ושתיהן נמצאות במצב איום ונורא בסקרים. סער, כאמור, נמצא בעיקר מתחת לאחוז החסימה בעקביות, אבל ימינה לא רחוקה מהקו האדום בהרבה. תקרת הזכוכית שלה בסקרים היא שבעה מנדטים, כשברובם היא בין ארבעה לשישה. בכמה סקרים מפלגת השלטון לא עוברת את אחוז החסימה. זה המקום להזכיר את הנתון שחוזר על עצמו בכל מערכת בחירות מחדש: בנט מאבד בעקביות קרוב לשלושה מנדטים מהסקרים האחרונים שלפני הבחירות ועד לתוצאות האמת.

"לא ברור כמה חיבור בין ימינה לתקווה חדשה יעשה את העבודה", אומרים גורמים המעורים בפרטים. "התוצאות שכל הצדדים רואים הן ששתי המפלגות לא עוברות את אחוז החסימה. הן לא שם. זה מצב שבו כלל לא בטוח ששתי המפלגות יחד יכולות להיכנס לכנסת הבאה, מתי שיהיו הבחירות. וגם אם הן יעברו, לא מדובר בנסיקה גדולה. הם לא יגיעו לדו־ספרתי או קרוב לכך".

גם בושינסקי סבור שכלל לא בטוח שחיבור בין ימינה לתקווה חדשה יוביל לתוצאה מוצלחת בקלפיות. "אנחנו כבר יודעים שבמערכת הפוליטית בהמון מקרים השלם קטן מסכום חלקיו. זה מאוד מזכיר את מה שהיה בזמנו עם מפלגת המרכז. קבוצה של דמויות מרכזיות באותם ימים בפוליטיקה, כמו אמנון ליפקין־שחק, איציק מרדכי ודן מרידור, שכל אחד מהם רצה להיות ראש ממשלה, התקבצה למפלגה אחת ובמקום שכל אחד מהאישים הללו יוסיף על השני, הם ביטלו זה את זה. נראה שחיבור בין בנט לסער ישיג את אותה תוצאה".

אבל השלם הזה יוכל לעבור את אחוז החסימה? כי לבד זה לא בדיוק ודאי שמי מהם יעבור.

"גם אם הם יעברו את אחוז החסימה, זה לא בדיוק התקווה לא של בנט ולא של סער. אני מכיר את גדעון סער לא מעט שנים, עוד מלפני שהתמנה להיות מזכיר הממשלה אצל נתניהו. השאיפה שלו היא לא רק לעבור את אחוז החסימה, להיות חבר כנסת ולהתגלגל במערכת הפוליטית. הוא רוצה להיות ראש ממשלה. ראינו גם בזמן שהיה שר החינוך שהוא הרגיש מיצוי ורצה לעלות קומה. במובן הזה הוא מאוד דומה לבנט, רק שבעוד בנט הגשים את החלום שלו להיות ראש ממשלה, סער עשה טעות פוליטית קשה".

"אנחנו חצי שנה אחרי הקמת הממשלה. אם עד עכשיו סער לא הצליח לבנות את עצמו זה כבר לא יקרה", אומר גורם מרכזי במערכת הפוליטית. "צריך להיות אירוע ממש קיצוני לשם כך, וגם אז לא בטוח שזה יעזור לו. זה נכון לכל הממשלה שמשיגה בסקרים תוצאות די גרועות, אבל בשביל סער במיוחד".

איזה אירוע?

"האמת שקשה לי לחשוב על אחד כזה. אפילו אם לא עלינו תפרוץ מלחמה, ונניח שהיא תהיה מאוד מאוד מוצלחת, זה עדיין לא יעזור לסער. הוא לא נמצא במקום הרלוונטי לקבלת ההחלטות באירוע כזה. כמו שהמצב נראה כרגע, זאת מפלגה אבודה שבדרך להיעלם".

"בכל הקשור לסקרים צריך לזכור נקודה מאוד חשובה. הם מייצרים מציאות, במיוחד כאשר המפלגה נמצאת מתחת לאחוז החסימה", אומר היועץ האסטרטגי ברק סרי, לשעבר יועצם של כמה שרים בכירים. "אם המפלגה שלך שוב ושוב נמצאת מתחת לאחוז החסימה זה גורם לעוד ועוד מצביעים לעזוב אותה. לא סתם אנחנו רואים שמסקר לסקר אחוז הקולות של תקווה חדשה יורד. זה לא רק מחוסר שביעות רצון של הבוחרים שלהם מהתוצר".

אפשר לעצור את כדור השלג הזה?

"זה מאוד קשה. הרי בסוף, אף אדם לא רוצה להרגיש שהקול שלו נזרק לפח. גם אם הם מאמינים ברעיונות של המפלגה או באנשים שלה, הם לא יצביעו למפלגה שנמצאת בעקביות מתחת לאחוז החסימה. הם יעדיפו לעבור לאופציה השנייה שלהם להצבעה, העיקר שהקול שלהם לא ילך לגמרי לאיבוד. לכן כשיש סקר אחר סקר עם אותה תוצאה, זה מדלל מאוד את מאגר התומכים של המפלגה".

כל הדמויות שדיברנו איתן מעריכות שהכנס שהתקיים ביום ראשון האחרון נועד לעצור את הסחף שבו נמצאת המפלגה. "כל בר דעת מבין שהמטרה של הכנס הזה הייתה ליצור מצג של תמיכה וכוח. זה נועד להראות כאילו המפלגה מתפקדת, מקיימת כנסים והיו"ר שלה נואם. אבל בפועל זאת פיקציה. זה לא בעיה לארגן כנס עם 300 או 400 איש. כל אחד יכול", אומר גורם מרכזי במערכת הפוליטית.

"סער פוליטיקאי מצוין. צודקים אנשי המפלגה שאומרים שהוא האדריכל של הממשלה הזאת. ביכולות הפוליטיות הללו הוא באמת נהדר. הבעיה שלו היא שאין לו את הכריזמה של מנהיג. הוא לא מצליח לסחוף אחריו את הציבור. והוא קמפיינר איום ונורא", אומר גורם שעבד עם סער.

עד כמה הפער בין סער הפוליטיקאי לסער הקמפיינר קיצוני?

"שמיים וארץ. סער הוא פוליטיקאי של חדרים סגורים. שם החוזקה שלו. אבל כשזה מגיע לקמפיין בחירות הוא במצב איום ונורא. כשהוא התמודד מול נתניהו בפריימריז הוא השיג בערך כמו שפייגלין השיג מולו, וסער בז לפייגלין ובטוח שהוא טוב ממנו לאין ערוך. יותר מזה, מה שסער קיבל, עם כל המעמד שלו והמקום הגבוה שלו ברשימה הוא קיבל את אותם אחוזים כמו כל מועמד אחר שהתמודד נגד ביבי בפריימריז".

אם הוא קמפיינר כל כך רע, איך הוא הגיע שוב ושוב לצמרת רשימת הליכוד?

"זה לא אותו סוג של קמפיין. הפריימריז לרשימה הם במובן מסוים גם פוליטיקה של חדרים סגורים. זה דילים עם קבוצות כאלה ואחרות ודברים מהסוג הזה. התמודדות על ראשות הליכוד זה כבר מערכת בחירות אחרת. זה נאומים, כנסים והרבה דברים שסער לא טוב בהם".

חלומות באספמיא, עיניים לליכוד

במפלגה מודעים למצב העגום בסקרים. רבים מתומכי המפלגה לא מרבים להתראיין על מצבה בזמן האחרון. אלה שכן, מנסים להסביר עד כמה מרכזי היה סער בהחלפת נתניהו, ועד כמה לא היו חלופות אחרות. "התקווה הגדולה של שורה של אנשים במפלגה הזאת, במיוחד סער, אלקין, השכל ושיר־סגמן היא שנתניהו יזוז הצידה ואז תיפתח מלחמת מחנות בליכוד. הם מקווים שבסיטואציה כזאת הם יוכלו למצוא את עצמם בחזרה בליכוד דרך אחד המחנות", אומר גורם פוליטי בכיר.

זה בכלל תסריט אפשרי?

"אלה בעיקר חלומות באספמיא. אבל אין להם משהו אחר להיתלות בו כרגע".

"המומנטום השלילי שיש לתקווה חדשה לא חדש", אומר סרי. "גם במערכת הבחירות זה היה ככה. כולנו זוכרים שהם התחילו עם 20-18 מנדטים וסיימו בקושי עם שישה. לא היה צריך הרבה שבקולות החיילים ימינה הייתה עם שמונה וסער עם חמישה. זה היה ממש קרוב לזה".

מה משמעות הדבר מבחינת תקווה חדשה?

"בצורה הכי פשוטה: אם הבחירות היו מתקיימות שבוע אחד מאוחר יותר, הם לא היו עוברים. זה המצב, וכולם יודעים את זה. הם יצאו לתהליך הזה בשביל להפוך למפלגת שלטון מרכזית. אולי להפוך להיות יש עתיד של הצד הימני במפה. בתחילת הדרך זה היה נראה ככה, אבל ככל שחלף הזמן הם הלכו ונעלמו. קרה להם תהליך הפוך ממה שקרה לבני גנץ. בשביל גנץ, אם הבחירות היו נערכות שבוע אחר כך הוא היה על עשרה מנדטים".

"סער לא יגיד בקול שהוא נכשל", אומר בושינסקי. "הוא אומר שוב ושוב שהוא הציל את הדמוקרטיה הישראלית. אני לא קונה את זה. השאיפות של פוליטיקאים הן לא אלטרואיסטיות אלא פרסונליות ואמביציוזיות. הוא לא נמצא שם בשביל להציל את המדינה מנתניהו, אלא בשביל להנהיג את המדינה כגדעון סער. בשביל זה הוא הקים את תקווה חדשה, שאמרה במהלך קמפיין הבחירות שהיא תהיה אלטרנטיבה שלטונית. הדיבורים שאנחנו שומעים מהם עכשיו הם שיפוץ ההיסטוריה".

אבל יש משהו באמירה שלו שהוא יצא למהלך הזה כדי להחליף את נתניהו. זאת אחת ההבטחות המרכזיות ביותר שסער נתן לאורך כל מערכת הבחירות.

"נכון, אבל אפשר להחליף את נתניהו גם מתוך הליכוד, ולא בדרך שבה הוא בחר. כבר היו דברים מעולם בליכוד. הוא בחר לצאת החוצה כי אצה לו הדרך להיות ראש ממשלה, והוא בזבז את הקלפים הטובים מאוד שהיו לו".

בימים האחרונים החלו להישמע קולות על כך שסער מבין שעתידו הפוליטי, לפחות המיידי, נמצא מחוץ לכנסת, כאשר סקרים שונים החלו להציב אותו במרוץ לראשות עיריית תל אביב שייערך בעוד כשנתיים. "השאלה ששאלו בסקרים האלה היא מי המועמד הרצוי לעמוד בראשות העיר בעקבות השערוריות הרבות שיש בעיריית תל אביב בשבועות האחרונים, אחרי כל פרשיות המין שם. סער מופיע בין השמות הבכירים בסקרים האלה, ולא הייתי פוסל שהוא ילך לשם, כי בתוך הכנסת אני לא רואה אותו עובר את אחוז החסימה בפעם הבאה", אומר בושינסקי.

במילים אחרות, אתה צופה לו מסלול דומה לרוני מילוא שעשה דרך דומה מהליכוד למפלגת המרכז ובסוף לעיריית תל אביב.

"בהחלט. בכלל, כל ההתנהלות של סער ותקווה חדשה מזכירה את מפלגת המרכז. אני לא יודע כמה זה יכול לעבוד בשטח. בפועל זה נראה שכולם שם מבינים שהם לא ירוצו יחד שוב פעם והם מחפשים אלטרנטיבות".

"חברי הכנסת של תקווה חדשה מבינים שסער חלש מאוד מבחינה פוליטית. לכן אנחנו רואים כל מיני התבטאויות מוזרות של ח"כים ברשימה בנוגע לקורונה", אומר גורם פוליטי בכיר. "במפלגה שיש בה יו"ר חזק לא היית שומע את מיכל שיר־סגמן אומרת שהיא לא תחסן את הילדים שלה, גם אם אחר כך היא חזרה בה. במפלגה שבה היו"ר דומיננטי, שאשא־ביטון, שכבר שנתיים עושה מה שהיא רוצה בנושא הקורונה, לא הייתה יכולה להתנגד כל כך לחיסונים בבתי הספר או כל דבר דומה. בסוף כל אחד שם מנהל אג'נדה עצמאית כי הוא יכול, וכי לסער אין שום פטיש לאיים עליו. מה הוא יגיד להם? שאם הם לא יישרו קו הם לא יהיו בכנסת הבאה? זה גם ככה המצב כרגע בסקרים".